вторник, 28 септември 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  859 прочитания

  ЕК стартира Европейски съвет по иновациите

  Той ще подкрепя стартъпи и малки бизнеси с цел разработване на иновации с потенциал за създаване на нови пазари
  18 март 2021, 17:15 a+ a- a

  Европейската комисия стартира Европейския съвет по иновациите с бюджет от над 10 милиарда евро за периода 2021—2027 с цел да се разработват и разширяват авангардни иновации.

  ЕСИ е нов компонент по програма „Хоризонт Европа“ със собствено управление чрез независим борд на новаторите, проактивен подход за подпомагане на новаторите чрез ръководители на програмата и капиталови инвестиции от Фонда на ЕСИ.

  Маргрете Вестегер, изпълнителен заместник-председател с ресор „Европа, подготвена за цифровата ера“, заяви по този повод: „Вече имаме фонд, който ни дава възможност да подкрепим малките и средните предприятия, които осъществяват авангардни иновации, да осигурим достъп до капиталовите пазари и да ускорим развитието на иновативни стартиращи предприятия. Това ще спомага за реализиране на резултатите от научни изследвания в стопанска дейност и за разработване на визии за технологични и иновационни пробиви".

  "Амбицията ни е да адресираме три основни предизвикателства. На първо място, това е така нареченият „иновационен парадокс“. Трябва да превърнем лидерството ни в науката в лидерство в иновациите. Второ, важна е подкрепата ни за компаниите в критичния момент на тяхното разрастване. Третото предизвикателството е фрагментираността на иновационната екосистема и разделението в областта на иновациите. Ето защо ЕСИ ще се стреми да подкрепи потенциала за иновации във всички региони, като обърне специално внимание и на увеличаването на процента на ръководените от жени дружества в Европа“, заяви еврокомисар Мария Габриел.

  Тя отбеляза основните решения за адресиране на тези предизвикателства. На първо място, ще се прилага нова, система за кандидатстване, чрез която стартъпите и МСП могат да кандидатстват за финансиране по всяко време по опростена процедура. Второ, екип от ръководители на програми на ЕСИ ще отговаря за разработването на визии за революционните технологични иновации. Такива са, например, клетъчна и генна терапия, „зелен“ водород или инструменти за лекуване на мозъчно заболяване. Те ще работят в тясно сътрудничество с Европейския научноизследователски съвет и с Европейския институт за иновационни технологии.

  Трето, програмата „Ускорител“ с бюджет 1 милиард евро, е предназначена за стартъпи и МСП, и има за цел разработване на иновации, имащи потенциал за създаване на нови пазари. Предлага се и смесено финансиране, което съчетава частен капитал между половин милион и 15 милиона евро чрез Фонда на ЕСИ и безвъзмездни средства в размер до 2,5 милиона евро.

  „495 милиона евро са заделени за водещи до пробив иновации за Европейския зелен пакт и за стратегическите цифрови и здравни технологии. Това ще укрепи технологичния суверенитет на Европа по отношение на веригите за създаване на стойност“, коментира Мария Габриел.

  Програмата „Pathfinder“ с бюджет от 300 милиона евро е насочена към мултидисциплинарни изследователски екипи за научни изследвания с потенциал за технологични пробиви. Te могат да кандидатстват за безвъзмездни средства в размер до 4 милиона евро.

  Схемата на ЕСИ за финансиране на прехода е предназначена за реализиране на резултатите от научните изследвания в иновативни продукти и е с бюджет в размер на 100 милиона евро. Всички проекти на ЕСИ ще имат достъп до услуги за ускоряване на бизнеса, които са осигурени от ментори и експерти, и до възможности за партньорство с предприятия и инвеститори.

  Бяха обявени и две награди. Наградата на ЕС за жени иноватори отличава най-талантливите жени предприемачи, които са основали успешно дружество и са реализирали иновация на пазара. Втората награда е „Европейска столица на иновациите“ (iCapital) и е признание за ролята, която градовете играят за развитието на местните иновационни екосистеми. Включена е нова категория, „Европейски град с нарастващи иновации“, насочена към градове с население между 50000 и 250000 жители.

  „Стартирането на ЕСИ предоставя уникални възможности за обединяване на нашите изследователи, новатори, стартъпи, инвеститори и дружества от цяла Европа и извън нея, за да изведе Европа на челно място в следващото поколение авангардни технологии и да укрепи технологичния суверенитет на Европа“, заключи Мария Габриел.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  ЕК започва да наблюдава собствеността върху медиите
  Става все по-трудно да се разбере кой е собственикът на медиите в ЕС, смята еврокомисарят Вера Йоурова
  преди 11 часа
  ЕK отпуска 95 млн. евро за подобряване на достъпа до тестове
  Общо 20 държави от ЕС ще получат осигурените средства
  преди 12 часа
  Над една трета от учителите са ваксинирани поне с една игла
  Засега няма причина да се преминава масово към онлайн обучение, посочи министърът на образованието
  преди 13 часа
  Японската централна банка ще продължи с програмите за подпомагане на бизнеса
  Според управителя Курода икономическото възстановяване ще стане по-ясно с намаляването въздействието на пандемията
  преди 13 часа
  Progress придобива Kemp
  Сделката на стойност $258 млн., е част от стратегията на Progress за растеж на бизнеса през следващите години