сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1513 прочитания

    БАН представи най-интересните си разработки с потенциал да се превърнат в успешен бизнес

    За първи път бе представена разработка на българската ваксина срещу COVID-19, PCR китове, робот, устройство за обеззаразяване на въздуха от вируси, биокерамика по космическа технология и др.
    18 март 2021, 16:09 a+ a- a

    Едно от най-дългоочакваните бизнес събития „Наука за бизнес“, организирано от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) и Българската академия на науките (БАН), се проведе изцяло онлайн на живо от виртуално студио и представи най-интересните разработки на Академията, готови да се превърнат в успешен бизнес.

    За първи път бе публично представена и разработка на родната ваксина срещу COVID-19, дело на Института по микробиология към Академията. Проф. Пенка Петрова разказа повече за качествата на прототипа, сред които възможността да бъде съхранявана на по-висока температура от 4 градуса, притежавайки възможност да спомогне за имунния отговор на различни мутации на вируса, като наред с това би могла да бъде и впръсквана за разлика от настоящите, които се инжектират.

    Наред с ваксината, бяха представени и други разработки на БАН, свързани с пандемията – роден PCR кит за детекция на патогени, разработен от Института по молекулярна биология, както и специализирано устройство, което обеззаразява въздуха от вируси и бактерии на Централната лаборатория по приложна физика – Пловдив.

    С близо 20 презентации бяха показани още специална технология, използвана и на Международната космическа станция за биокерамика за целите на ендопротезирането, разработена от Института за космически изследвания и технологии, като бе направена и демонстрация на робот, който дава възможност за транспортиране на стоки в предприятия и фабрики.

    Учените от БАН представиха още проекти на Академията за оптимизация на индустриалните задачи, 3D цифровизация, енергийна ефективност, водородни технологии, екология, електро- и топлопроизводство, съхранение на енергия, медицина, вирусология, фармацевтична промишленост, лозарство, винарство и много други. Бяха показани още технологии с криоконсервация на жива материя – сперматозоиди на Института по физика на твърдото тяло, както и добри примери за сътрудничество между бизнеса и Академията и продукти, реализирани в партньорство.

    Основна мисия на „Наука за бизнес“ е да подпомогне изграждането на устойчива институционална среда за сътрудничество и взаимодействие между българската наука и бизнеса, като организаторите си поставят за цел да продължат инициативата с още събития от серията „Наука за бизнес“.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    преди 4 часа
    EY и denkstatt се обединяват в една от най-големите консултантски компании в областта на ESG у нас
    denkstatt става част от мрежата на EY в Австрия, България, Румъния, Унгария и Словакия и ще бъде позната под марката EY denkstatt
    преди 5 часа
    Google отмени някои от изискванията си, касаещи служители на нейни доставчици
    Това може да помогне на технологичния гигант да избегне договаряне със синдикатите
    преди 20 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 22 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 23 часа