четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1010 прочитания

    Оксфорд започва клинично изпитание на ваксината си при деца

    То ще включва деца на възраст от 6 до 17 години
    15 февруари 2021, 13:49 a+ a- a

    В ключова стъпка към прекратяване на пандемията от коронавирус, деца на възраст от 6 години ще бъдат тествани с ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca. Университетът в Оксфорд стартира ново проучване за оценка на безопасността на ваксината разработена съвместно с фармацевтичната компания, за първи път при деца, съобщи CBSNews.

    В изявление университетът казва, че проучването ще оцени имунния отговор при деца на възраст между 6 и 17 години, възрастова група, засегната силно от затваряне на училища поради пандемията. Записани са около 300 доброволци, които се очаква да получат първите инжекции този месец.

    В единично сляпо рандомизирано проучване до 240 участници ще получат ваксината срещу ковид, докато контролната група ще получи ваксина срещу менингит, която е безопасна за деца и предизвиква подобна реакция.

    „Въпреки че повечето деца са относително незасегнати от коронавирус и е малко вероятно да се разболеят от инфекцията, важно е да се установи безопасността и имунният отговор на ваксината при деца и млади хора, тъй като някои деца могат да се възползват от ваксинацията“, казва Андрю Полард, главен изследовател в проучването. „Тези нови проучвания ще разширят нашето разбиране за контрола на SARS-CoV2 при по-млади възрастови групи.“

    Редица ваксини, включително Oxford/AstraZeneca, Pfizer и Moderna, широко използвани в световен мащаб, показват силна ефикасност при предотвратяване на симптоматична инфекция. Нови данни от Оксфорд по-рано този месец предлагат и първите доказателства, че ваксината им може не само да попречи на хората да се разболеят от Covid-19, но и да помогне значително за намаляване разпространението му в общността.

    Изследователите се надяват, че използването на ваксината върху деца ще помогне за облекчаване на някои от негативните въздействия на пандемията върху младежта по света.

    „Пандемията на Covid-19 е оказала дълбоко отрицателно въздействие върху образованието, социалното развитие и емоционалното благосъстояние на децата и юношите, отвъд болестта и редките прояви на тежки заболявания“, каза Рин Песен от Оксфордската група за ваксини. „Поради това е важно да се съберат данни за безопасността и имунния отговор на нашата ваксина в тези възрастови групи, така че те да могат потенциално да се възползват от включването във ваксинационни програми в близко бъдеще.“

    В САЩ също се провеждат клинични изпитвания от разработчиците на ваксините на Pfizer и Moderna, за да се тества безопасността и ефикасността на дозите при деца. Д-р Антъни Фаучи заяви миналия месец, че се надява американските деца да могат да се ваксинират „докато стигнем до края на пролетта и началото на лятото“.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 5 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 10 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 11 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 11 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам