сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7262 прочитания

    IT JOBS in BG: Програмист

    Какви са отговорностите, технологиите и възнагражденията на един програмист, разказва Дончо Минков - Technical Lead & System Architect в Dev екипа на СофтУни
    30 септември 2019, 11:13 a+ a- a

    Технологичният сектор е един от най-активните, търсенето на хора е огромно, а предлаганите възнаграждения - сред най-високите у нас. 

    За да сме полезни за всички, които се интересуват от ИТ сферата, но все още не са избрали направлението и технологиите, към които да се насочат, ще разкажем за някои от най-популярните позиции в бранша. Какви умения и отговорности се изискват, какви технологии се използват най-често и какви са типичните стартови възнаграждения, които предлагат компаниите в България.

    Какво е да работиш като програмист, ще ни разкаже Дончо Минков, който се занимава с програмиране повече от 15 години, в 10 от които е технологичен трейнър. Преподавал е много технологии, сред които .NET, ASP.NET Core, Python & Django, Node.js & Express, Android, iOS, React, Angular, алгоритми и други. 

    Към момента той е Technical Lead & System Architect в Dev екипа на СофтУни, като играе ключова роля в изграждането на системата на СофтУни за провеждане на международни обучения, която е изградена с ASP.NET Core, React и работи под Linux, използвайки Docker контейнери. 

    Дончо, кои са основните изисквания, за да стартираш в сферата на програмирането?
    За да започнеш в сферата, е необходимо качествено обучение по програмиране, за което пък най-важна е мотивацията. Тя води до търсене и натрупване на знания.
    За започване на работа в сферата са необходими познания по неща като структури от данни, бази от данни и уеб/мобилни приложения. Изключително важно е писането на добър код или код, който може лесно да бъде разбран от други програмисти.

    Какви са отговорностите на един програмист?
    В зависимост от опита, знанията и нуждата, програмистите изпълняват различни задачи. Могат да бъдат свързани със създаване на нови функционалности, оправяне на бъгове/разрешаване на проблеми и други. Програмистите имат отговорността да преглеждат кода на другите програмисти, така наречените code reviews, да документират кода и да следят за неговото качество.
    Задачите са също различни в зависимост от това какъв е проектът - нов или зрял, стар проект. При новите проекти, където все още няма много функционалност, повечето задачи са за създаване на нови такива.
    По-опитните програмисти изпълняват и други задачи, които може да не са тясно свързани с функционалност, например изграждане/подобряване на архитектурата на проекта. Това е много важно, тъй като то дава ядрото на всеки проект и всички програмисти в екипа трябва да следват зададената архитектура.

    Какво e възнаграждението на един програмист в България?
    Със сигурност възнаграждението е много над средното за страната. Това, разбира се, е един съвсем небезизвестен факт.
    Възнаграждението обаче не е единственото, което прави работата на програмиста желана и приятна. Самите условия, при които работят програмистите, са много добри - допълнително здравно осигуряване, второ пенсионно, multisport карти, 13-та заплата, регулярни бонуси и какво ли още не. 

    Какви са перспективите на ИТ сферата в България?
    Перспективите са огромни. Все повече и повече международни компании откриват офиси в България. Търсенето е в пъти повече от предлагането. Има работа за всеки - за хора, които са ОК да са средностатистически програмисти и да взимат прилична заплата, както и за хора, които искат да не спират да се развиват и да работят по все по-интересни проекти.

    Какви са възможностите за обучение по програмиране в България?
    Обучението по програмиране вече е изключително достъпно. Мина времето, когато се търсеха под дърво и камък учебници, за да видиш тривиален алгоритъм. Вече информацията е широко достъпна и всеки, който има желание, може да се научи да програмира.
    Естествено, тъй като търсенето е повече от предлагането, има и обучителни инициативи, които реагират на този проблем. В СофтУни даваме на студентите синтезирано и подредено обучение с изключителна практическа насоченост, с което ускоряваме техния напредък многократно. Подпомагането в кариерното развитие също е ключов фактор за нашите студенти.

    Вижте още:
    IT JOBS in BG: Експерт по дигитален маркетинг
    IT JOBS in BG: SEO специалист
    IT JOBS in BG: Email Marketing експерт
    IT JOBS in BG: Python Developer
    IT JOBS in BG: Графичен дизайнер/Уеб дизайнер 
    IT JOBS in BG: Експерт по дигитален маркетинг
    IT JOBS in BG: Java Developer
    IT JOBS in BG: Blockchain developer
    IT JOBS in BG: C# Developer
    IT JOBS in BG: PHP Developer 
    IT JOBS in BG: JavaScript Developer

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 39 минути
    EY и denkstatt се обединяват в една от най-големите консултантски компании в областта на ESG у нас
    denkstatt става част от мрежата на EY в Австрия, България, Румъния, Унгария и Словакия и ще бъде позната под марката EY denkstatt
    преди 2 часа
    Google отмени някои от изискванията си, касаещи служители на нейни доставчици
    Това може да помогне на технологичния гигант да избегне договаряне със синдикатите
    преди 17 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 19 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 20 часа
    преди 20 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие