вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4239 прочитания

    "Дронамикс" спечели голямата награда за енергийна ефективност на Young Energy Europe

    Тази година са обучени 33 служители от 9 компании в теми като енергийна и ресурсна ефективност и мобилност в България
    13 септември 2019, 10:26 a+ a- a

    Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) за втори път отличи най-добрите енергийни скаути на България. Победителите бяха определени от жури на специално събитие.

    „Дронамикс“, българска стартираща компания в сферата на авиационната логистика, спечели голямата награда за енергийна ефективност с проект за адитивно производство (Additive Manufacturing) в оптимизацията на процеса по изработка на форми, използвани за производството на композитни части. Спестяванията от проекта възлизат на 95% редуциране на количеството изхвърлен материал. Победителят ще има възможността да презентира идеята си през следващата година в Атина, заедно със скаутите победители от Гърция, Унгария и Чехия.

    Отборът на „Аурубис България“ АД спечели специална награда с проект за интермодален транспорт за превозване на медни катоди, с който се очаква да бъдат спестени 469,11 т. CO2 емисии годишно.

    Сред отличените бе и „Либхер Хаусгерете Марица“ със своя проект за оптимизация на производството на сгъстен въздух във фирмата.

    SPARK Fitness & SPA получи специална награда за премахване на продажбата и употребата на пластмасови бутилки с вода и PVC чаши за еднократна употреба. Очакванията за спестявания от проекта възлизат на 1,104 т. CO2 въглеродни емисии годишно, 2,25 т – при 100% горене и 2,23 т – при 100% рециклиране. Периодът на възвръщаемост е 7 месеца.

    „Целта на Европейската инициатива за опазване на климата (EUKI) е засилване на трансграничния диалог, както и на обмен на знания и опит в ЕС“, каза президентът на ГБИТК Тим Курт. „Тази година имахме възможност да обучим 33 млади служители от 9 компании. Над 60 енергийни скаути се ангажират с теми като енергийна и ресурсна ефективност и мобилност в България, като по този начин допринасят за опазването на климата“, допълни той.

    Сред официалните гости бе и Улрике Лайс, съветник в областта на енергетиката и климатичната политиката към EUKI. „Тук в България се фокусираме върху проекти в областта на енергийната ефективност, възобновяемата енергия, политиката по отношение на климата“, посочи тя. „През миналата година вече обучихме 101 енергийни скаути в Европа“, подчерта Жанин Ханзен, ръководител на проекта „Young Energy Europe“ за Германия. Наред с успешни проекти в Гърция, Унгария, Чехия, които също участват в инициативата за опазване на климата, като добър пример Ханзен посочи миналогодишния победител в България „Пирин Текс Продакшън“ ЕООД, който осъществява идея за рециклиране на петролни деривати с период на възвращаемост от само 5 години. Тя съобщи, че според данните на направено през 2018 проучване, обхващащо 30 проекта,1,2 млн. евро ще бъдат инвестирани в проекти за енергийна ефективност с период на възвръщаемост по-малко от година за някои тях.

    Кармен Щрук, заместник управител на ГБИТК, и Красимира Димитрова, ръководител на Young Energy Europe в България обобщиха постигнатото по проекта, като посочиха че през 2018, когато за пръв път бяха проведени обучения в рамките на инициативата, са се включили фирми от 5 града на България с общо 29 скаута, а достигнатите спестявания възлизат на над 2 000 т въглеродни емисии на годишна база. Досега 3 проекта са завършени напълно, 2 са изпълнени на 80%, останалите - до 50%.

    По време на събитието своите концепции за спестяване на ресурси представиха още: „ABB България“ ЕООД - клон Петрич, „ABB България“ ЕООД, „Българо-германският център за професионално обучение“ - клон Царево, „Дайнамикс Лаб“ ЕООД, Енергийна Агенция - Пловдив, „Овергаз Mрежи“ AД. И през следващата година ще бъдат обучени скаути в рамките на проекта „Young Energy Europe“. Фирмите, желаещи да се включат, могат да подадат заявленията си на сайта на Германо-Българската индустриално-търговска камара. Регистрацията за участие в проекта е вече отворена и продължава до началото на декември.

    „Young Energy Europe“ е част от Европейската инициатива за опазване на климата (EUKI) и се финансира от германското федерално министерство на околната среда, опазването на природата и ядрената безопасност.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 21 минути
    преди 43 минути
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 3 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 3 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд
    преди 5 часа
    „Аурубис“ инвестира още 800 млн. лв. у нас
    Компанията ще разшири рафинерията си за катодна мед и ще изгради два нови фотоволтаични парка
    преди 5 часа
    Японската Nidec с втора инвестиция у нас
    Nidec Instruments откри научно-развоен изследователски център в София