неделя, 14 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7135 прочитания

  Как започнах първа работа: Лиляна Бърдарска, Специалист „опаковки“ в „Арома“ АД

  Смятам, че човек трябва да бъде изцяло освободен, себе си и адаптивен към средата и атмосферата, споделя Лиляна
  27 юни 2024, 12:36 a+ a- a

  Лиляна Бърдарска, Специалист опаковки в Арома АД. Снимка: личен архив

  Стартирането на първа работа е предизвикателство за всеки млад човек. Като всяко ново начало и това идва с много неизвестни. В новата рубрика на Economy.bg „Как стартирах моята първа работа“ млади професионалисти от водещи компании в различни сектори в България разказват за началото на кариерата си, предизвикателствата, с които са се сблъскали, и какво според тях е било ключово в процеса, за да достигнат до интервю и да получат оферта за започване на работа. Запознайте се с Лиляна Бърдарска, Специалист „опаковки“ в Арома АД, и научете повече за нейния кариерен старт.

  Представи се с две имена, позиция и какво е твоето образование.
  Здравейте, казвам се Лиляна Бърдарска, работя в Арома АД като специалист опаковки, а по образование съм химичен инженер с немско и българско образование. Имам записани допълнително бакалавър „парфюмерия и козметика“, както и магистър „фин и органичен синтез“.

  Коя беше първата ти работа и как започна в компанията?
  Първата ми работа е именно на позиция „специалист опаковки“, като обявата открих в jobs.bg. Стартирах приключението си в Арома, след успешно кандидатстване за обявената позиция и благополучното преминаване през интервюто за работа.

  Как се подготви за интервюто и какво помниш от него?
  Не съм правила специални подготовки за интервюто, защото смятам, че човек трябва да бъде изцяло освободен, себе си и адаптивен към средата и атмосферата, в които попада. Името на фирмата ми беше добре познато, познавах част от продуктите им на пазара, дори се оказа, че имам приятели, които са част от екипа на Арома- това в голяма степен изигра ключова роля. От самото интервю помня благоприятната среда, която създадоха ръководителите от отдел „Маркетинг и продажби“ /интервюиращите/, което ми помогна да се отпусна и да покажа себе си във възможно най-добра светлина и защо точно аз съм правилният човек за позицията.

  Какво знаеше за компанията, преди да започнеш?
  Когато ти споменат име на компания, която има 100-годишна история, няма как да не се впечатлиш или да останеш незаинтересован. Арома е позната не само в страната ни, но и извън нея - множество продукти, голямо производство, непрекъснати иновации и автоматизации. Влизаш в дрогерия или хранителен магазин и виждаш поне няколко продукта, които са под името на Арома. При мен особено значение изигра и химичното ми образование, както и допълнителната степен на бакалавър „парфюмерия и козметика“ за познаването на фирми от този бранш.

  И какво те изненада, когато реално започна да работиш в компанията?
  Когато човек си купува от пазара паста за зъби, предимно поглежда предназначението ѝ /за избелване, за чувствителни венци и т.н./ и цената, но замисляме ли се колко много труд стои зад създаването на една паста- първо се ражда идеята за нея, създаване на полуфабрикат, опаковка, производството ѝ и транспортирането ѝ- и зад всичко това стои цял екип от хора, всеки специалист в неговата област. Силно ме впечатли силният екипен дух и как всеки със собствени знания и възможности допринася за постигането на един завършен продукт на пазара.

  Колко време отне процесът по търсене до започване на работа и кое беше най-голямото предизвикателство? Как се справи и някой помогна ли ти?
  Завършвайки степен бакалавър по химично инженерство с немски език, пред мен стояха много отворени врати, много посоки, в които мога да поема. Именно това намирам за най-трудното предизвикателство- правилната ориентация. Водена от чувството за естетика вътре в мен и постоянните иновации в сферата на козметиката – реших, че това е моята посока. Харесва ми от една „проблясваща“ идея да се ражда готов продукт. В моя случай имах късмет с позицията „специалист опаковки“, че се появи точно в старта на моето кариерно развитие. Бях се абонирала в jobs.bg за обяви от сферата на козметика и една сутрин – обявата намери мен. Не мога да скрия, че съм щастлива от този факт и смятам, че не само обявата откри мен, но и аз открих правилното място.

  Какво смяташ, че беше ключово в целия процес, за да стигнеш до интервю и да ти предложат да започнеш в компанията?
  В началото ме притесняваше липсата ми на опит, току-що бях завършила образованието си и без познания в конкретна тясно специализирана област, каквато са опаковките. Но смятам, че когато човек е млад и отговорен, амбициозен и жаден за знания се оказва един наистина ценен кадър. Както монетата има две страни, така и моите притеснения имат две страни, а именно:

  - Липсата ми на опит- от една страна изглежда минус, но всъщност е един компютър, в който да се качат нови програми, да се инсталира нова информация; мисля, че всички сме на мнение, че новият компютър работи по-бързо от стар и затрупан с информация;

  - Току-що завършване на университет- това прави млад човек като мен в пъти по-амбициозен, по-целеустремен и по-жаден за нови знания;

  - Познанията в една област се натрупват, когато се сблъскаш очи в очи с нея, все пак човек се учи, докато е жив.

  Вижте профила и актуалните позиции за работа и стаж на „Арома“ АД в JOBS.bg

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА КАК ЗАПОЧНАХ МОЯТА ПЪРВА РАБОТА:

  Александра Милева, eBag
  Ралица Цанева, Уолтопия
  Георги Банов, Информационно обслужване
  Десислава Джахова-Игнатова, Райфайзенбанк
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  12 юли 2024, 15:31
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  12 юли 2024, 14:43
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  12 юли 2024, 13:30
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  12 юли 2024, 10:42
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  12 юли 2024, 09:41
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство