сряда, 24 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  41575 прочитания

  Стаж в Технополис и Практикер: Научете повече от Митко Димитров - Специалист „Човешки ресурси“

  Тазгодишното издание на практикантската програма „Моето начало“ стартира на 1 юли, a продължителността ѝ е 10 работни седмици
  13 юни 2024, 16:15 a+ a- a

   
  Митко Димитров - Специалист „Човешки ресурси“ в Технополис и Практикер. Снимка: Личен архив

  В рубриката „Стаж в...“ компаниите разказват за своите актуални стажантски програми, а младежи, които са преминали стаж в предходни издания, споделят своите лични впечатления. Как протича стажът във „Видеолукс Холдинг“ (обединява хипермаркетите Технополис и Практикер и търговските комплекси HOLIDAY PARK), за кого е подходящ и кога е следващото издание, пред Economy.bg разказва Митко Димитров - Специалист „Човешки ресурси“ в Технополис и Практикер.

  Митко завършва бакалавърска степен по международни икономически отношения и магистърска степен по управление на човешките ресурси. През 2019 г. започва своя кариерен път в Практикер като продавач-консултант в гр.Враца, година по-късно става зам.- управител на отдел „Мебели и декорация“, а през 2021 г. е повишен на позиция управител на същия отдел. През 2022 г. се присъединява към отдел „Човешки ресурси“, който се грижи за отделните HR процеси и благополучието на общо над 4000 служители на Технополис и Практикер.

  Име: „Видеолукс Холдинг“ (обединява хипермаркетите Технополис и Практикер и търговските комплекси HOLIDAY PARK)
  Сфера на дейност: ритейл сектор
  Основан в България: 1993 година
  Брой служители в България: +4 000
  Основни продукти/марки:
  Технополис предлага продукти в различни категории - смартфони и таблети, едра и дребна бяла техника, телевизори и gaming, компютри и аксесоари, продукти за спорт и свободно време и др.
  Практикер е верига специализирани хипермаркети за дома и градината с широк набор от продукти в различни категории. Пазари:
  34 хипермаркета Технополис в 25 града
  17 хипермаркета Практикер в 15 града
  4 ритейл парка HOLIDAY PARK в 4 града, предстои отваряне във Враца и София.

  Какво Ви мотивира да създадете стажантска програма?
  Практикантската програма „Моето начало“ на Технополис и Практикер вече 6 години дава шанс за кариерно развитие на талантливи и целеустремени ученици и студенти. Чрез създаването ѝ искахме да покажем на младите хора нашата организационна култура отблизо. Целта не беше да имаме просто една стажантска програма или да покажем каква голяма компания сме. За нас беше важно да възпитаме определени трудови навици, да им обясним нашия начин на работа, нашите ценности и култура и в същото време да им дадем една хубава основа за техния бъдещ кариерен път.

  Кога стартира следващото издание и как ще протече?
  Тазгодишното издание на програмата ще стартира на 1 юли, a продължителността ѝ е 10 работни седмици. Ученици и студенти от цялата страна ще имат възможност да станат част от работните процеси в общо 51 хипермаркета на Технополис и Практикер в страната. В рамките на тези 10 работни седмици младежите ще преминат и през специални обучения за изграждане на търговски умения, правилна и ефективна комуникация с клиенти, както и умения за работа в екип. Те ще имат и свой ментор, чиято цел е да им предаде своя опит и да ги запознае с работните процеси. Училищните програми са много хубави, те дават наистина многоспектърни знания, но те не могат да пресъздадат реалната бизнес атмосфера, реалните взаимоотношения в една работна среда. Идвайки в една такава мащабна организация, те се докосват пряко до истинските бизнес процеси. Практикантите ни споделят, че после в университета им е много по-лесно, защото, когато им преподават теорията, те вече знаят как се случват процесите на практика. Това им дава много по-добра основа и много по-дълбоко и пълноценно осмисляне на учебната материя. 

  Освен задължителни търговски и soft skills обучения, практикантите ще решават и различни казуси и задачи, които обхващат реални ситуации от един работен ден. По този начин следим тяхното мислене и развитие и им даваме шанс да натрупат истински опит. През тези три месеца младежите работят с реални клиенти, доставчици и инструменти от бизнеса. Те имат свободата да изберат дали това да е просто една лятна практика, или да се възползват от дадената им възможност и да си вземат нещо ценно за тях.

  Алекс Чакъров

  Асистент продуктова категория „Строителство и санитария“, Търговски отдел на Практикер и участник в миналогодишното издание на „Моето начало“

  След завършване на средното си образование в Националната търговско-банкова гимназия започнах като стажант в практикантската програма на Практикер като продавач-консултант в отдел „Електро, бои и домашни потреби“. След проведени няколко обучения за изграждане на правилна и ефективна комуникация с клиенти, развих своите soft skills умения и придобих увереност в процеса по продажбата на стоки и общуването с клиенти. Благодарение на моите колеги придобих ценни знания за работните процеси и се научих на работа в екип. Най-важното, на което ме научи „Моето начало“ беше отговорност и дисциплина. Практикантската програма ми помогна да развия уменията си и да създам нови контакти в търговската среда, които ми помагат и в сегашната ми позиция.

  Професионалното и коректно отношение и сигурността, които дава Практикер на своите служители, ме подтикнаха да продължа своето развитие в компанията. Другият важен фактор беше гъвкавото работно време, тъй като съчетавам образованието си с работата. Компанията силно подкрепя и насърчава развитието на младите, което е от огромно значение.

  За кого е подходяща и в кои отдели ще приемате стажанти?
  Практикантската програма „Моето начало“ е подходяща за студенти и ученици 11. и 12. клас, които имат навършени 18 години. В рамките на близо 3 месеца бъдещите практиканти ще бъдат разпределени към различни екипи в търговските отдели на хипермаркети. По този начин младите таланти, които имат желанието и мотивацията, ще могат да се докоснат до опита на нашите колеги и да видят как се случва магията на лидерите в ритейл бранша на българския пазар Технополис и Практикер. 

  Кои са критериите, на които държите най-много при подбора? Трябва ли кандидатите да имат завършен определен курс, или да изучават определени специалности?
  Търсим кандидати, които имат желанието да опитват, да се провалят, да успяват - това е най-важното. Не държим да имат предишен опит. За нас желанието е основната ценност, ако кандидатът има желание да изпита себе си, да ни се довери, оттам нататък ние ще се погрижим той да се докосне до нашата култура и да му предадем опита си. За нас е важно да не спираме да даваме възможност на младите да пробват и да разберат дали това е тяхната сфера на развитие. 

  Как ще се формализират отношенията със стажантите? Програмата платена ли е?
  В рамките на тези 10 работни седмици практикантите подписват трудов договор, като получават мотивиращо месечно заплащане и гъвкаво работно време. За да бъдат още по-мотивирани, те ще могат да се възползват и от допълнителни социални придобивки като ваучери за храна, допълнително здравно осигуряване, преференциални цени за спортни карти, както и при покупка на продукти в Технополис и Практикер. Всички завършили успешно получават специален сертификат, който се дава на база обратната връзка на техния ментор и управителя на хипермаркета. Чрез него всеки кандидат, когато реши, кандидатства приоритетно на работа при нас, независимо дали в момента има свободна позиция или не. Ние можем да дадем и много примери за хора, които идват от практикантската програма и вече са в централен офис или в магазинната ни мрежа, и това ни прави много щастливи. Нашата култура винаги е била свързана с това да развиваме своите кадри. Всеки един от управителите в нашите хипермаркети е избран вследствие на вътрешен подбор, а 80% от дългогодишните ни колеги в централен офис са преминали през магазинната мрежа и познават много добре бизнеса на компанията и организационната ѝ култура.

  Кристиян Кръстев

  Асистент продуктова категория „Едра бяла техника“, Търговски отдел на Технополис и участник в „Моето начало“ през 2019 г.

  Началото на професионалната ми кариера даде практикантската програма „Моето начало“. Като първа работа тя ме запозна отблизо с настоящата ми работа – търговията. По време на програмата имах възможността да работя с многобройни и различни клиенти, както и да се запозная с аспектите на ефективната комуникация, което продължава да ми помага и до днес. Работната среда беше едновременно методична и разнообразна – две неща, на които дължа досегашното си развитие.

  Основните причини да избера компанията за постоянен работодател бяха невероятният екип и възможността за професионално развитие. Както първият ми работен екип от практикантската програма, така и настоящият се отличават с дисциплина, страст към работата си и отзивчивост. Компанията е една от най-големите в бизнеса, осигурява мотивираща работна среда и насърчава професионално развитие и сигурност на своите служители.

  Колко души ще могат да се включат в следващото издание на програмата и колко време продължава тя?
  В момента продължава кандидатстването и до 26 юни всички желаещи ще могат да изпратят своите кандидатури. Продължителността на програмата е 10 работни седмици, като началната и крайната дата не са константни. Това дава възможност на участниците да се включат в удобен за тях момент. „Моето начало“ ще се проведе на територията на всички хипермаркети на Технополис и Практикер в страната, като за всеки обект има определена квота от участници.

  Какви са сроковете за кандидатстване и какви са очакванията на компанията?
  По отношение на срокове програмата е гъвкава с цел да обхване по-голям брой от желаещи кандидати да се включат нея. Очакванията са тазгодишната програма да има повече участници от миналогодишното издание. През 2023 г. „Моето начало“ постави рекорд с над 130 участници, като 15% от тях вече са част от магазинните мрежи и централния офис на двете компании. От създаването ѝ досега над 350 практиканти са участвали в програмата, като 30% от тях са се върнали като постоянни служители след завършване на училище или по време на своето висше образование. 

  Какви ще бъдат стъпките за подбор? Какво могат да очакват кандидатите?
  Процесът по подбор е стандартен – първо, кандидатите трябва да изпратят автобиография или мотивационно писмо, в което да опишат защо искат да участват в програмата. На втория етап провеждаме интервю с тях, чрез което разбираме какви са техните интереси и предпочитания, за да може да ги разпределим в най-подходящия отдел и хипермаркет за тях. След като успешно преминат и интервюто, идва и финалният етап, в който ги запознаваме с управителя на съответния хипермаркет и техния ментор, които в следващите месеци ще работят рамо до рамо с тях и ще ги обучават.

  За много от бъдещите Ви стажанти Вие може да сте първи работодател. Какъв съвет бихте дали на кандидатите, на които им предстои интервю за стажантската програма?
  Съветът ми към тях е да не се притесняват от нищо, да задават въпроси, да бъдат любопитни и да инвестират в себе си. Нашата работна среда е приятелска и колегите ни ще ги посрещат с усмивка и ще бъдат готови да им помогнат при разрешаването на даден проблем. 

  Какви са плановете на компанията в бъдеще и каква роля играе стажантската Ви програма?
  „Моето начало“ играе сериозна роля за развитието на Технополис и Практикер. През годините програмата се превърна в кариерен трамплин за голяма част от участниците в нея. В момента 30% от тях са на отговорни позиции в различни отдели в магазинната мрежа и в централния офис. Гордеем се с програмата и се надяваме да имаме възможност да вдъхновяваме все повече млади хора да търсят своето развитие в сферата. 

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на ПРАКТИКЕР РИТЕЙЛ EООД в JOBS.bg

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ от рубриката СТАЖ В...

  Стаж в ТехноЛогика
  Стаж в Софарма Трейдинг
  Стаж в Банка ДСК

  Стаж във финансовия отдел на Paysafe
  Стаж в Progress

  Стаж в Nasekomo
  Стаж в Електрохолд
  Стаж в DataArt България

   

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  ЕК с 6 препоръки към България
  Брюксел отчете липса на напредък у нас при разследванията и присъдите за корупция
  преди 7 часа
  На първо четене: Парламентът прие актуализация на бюджета
  Депутатите одобриха над 4,5 млрд. лв. за общините за 2024
  преди 9 часа
  Hitachi Solutions Bulgaria стартира обучителната си програма SPACE
  IT компанията назначава нови 6 студенти в двете направления на програмата след значително увеличен интерес на кандидати спрямо пилотното издание от миналата година
  преди 10 часа
  Ипотечните кредити у нас вече с ръст от 25%
  Вижте колко пари държат българите на депозити в банките
  преди 10 часа
  Двустранната търговия между България и Китай възлиза на $4 млрд. орез 2023 г.
  Министър Петко Николов и посланикът на Китай у нас обсъдиха възможностите за развитие на двустранното икономическото сътрудничество