сряда, 24 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  9545 прочитания

  Защо е важно най-отгоре в CV-то да е най-скорошният Ви опит?

  Вижте насоките, които споделя Теодор Димокенчев, основател на CareerPro
  04 юни 2024, 10:13 a+ a- a

  „В 99% от случаите ме интересува къде сте стигнали, а не откъде сте тръгнали. Ако вече имате няколко години трудов стаж, не губете времето на читателите с тримесечната бригада в САЩ или сервитьорските ви лета в Слънчака”, посочва Теодор Димокенчев. „По същата причина слагаме образованието след опита освен ако съвсем нямаме трудов стаж. Постарайте се рекрутърите лесно да кажат „да” на интервюто с Вас”, съветва още той.

  Теодор Димокенчев е основател на платформата за кариерни консултации CareerPro. Свързахме се с него, за да ни разкаже повече за това какво трябва да съдържа и какво да не съдържа началото на една автобиография.

  Ето какво сподели той пред екипа на Economy.bg:

  Теодор Димокенчев има две магистратури - по Право и по Бизнес администрация. За 15 години лично е изградил 13 екипа в частния сектор и 5 в НПО сферата. Има практически опит във всички аспекти на управлението на хора – от подбора, наемането и обучението им, през постигането на резултати и създаването на организационна култура, до уволненията и съкращенията.

  Добра идея ли е да има част в началото на CV-то, в която кандидатът да споделя свои характеристични данни?
  Моят съвет в повечето случаи е да не се ползва такава въвеждаща част. Тази част е полезна, ако искате да обърнете внимание на нещо особено - например защо си търсите работа в сфера, различна на досегашния Ви опит. Да пишете умения като „резултатно ориентиран“, „екипен играч“, „критическо мислене“, са празни приказки.

  А как може човек да демонстрира тези неща чрез CV-то си?
  Наемащият мениджър иска да демонстрирате уменията, за да е сигурен, че действително можете да работите в екип. А демонстирането става, като опишете добре опита си на определени позиции - какво точно сте постигнали и как.

  Бихте ли дали пример?
  Например: „Повиших продажбите с 8% чрез редовни обучения за служителите.“ Тук демонстрирате умението обучаване на хора, в някаква степен и работа в екип, както и измеримия резултат от тези умения. Ако опишете добре качествата си чрез опита си по този начин, то няма нужда да ги повтаряте в началото.

  Започвайки от последната позиция, задължително ли е да се спазва хронологичната последователност или натрупаният опит следва да се представи на база неговата релевантност?
  Това е един от случаите, в които въведение в началото може да бъде полезно. В тези случаи предпочитам да видя едно кратко въведение в началото на CV-то, вместо да се разместват хронологично позициите. 

  Защо?
  CV-то Ви разказва вашата професионална история и когато разместите местата на позициите, става доста по-трудно човек да се ориентира какъв точно е бил професионалният Ви път. Ние не искаме да създаваме задачи за решаване от читателя, а да му представим по най-необременяващия начин своята професионална история. В 99% от случаите обратното хронологично описание на позициите върши достатъчна добра работа.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  ЕК с 6 препоръки към България
  Брюксел отчете липса на напредък у нас при разследванията и присъдите за корупция
  преди 7 часа
  На първо четене: Парламентът прие актуализация на бюджета
  Депутатите одобриха над 4,5 млрд. лв. за общините за 2024
  преди 9 часа
  Hitachi Solutions Bulgaria стартира обучителната си програма SPACE
  IT компанията назначава нови 6 студенти в двете направления на програмата след значително увеличен интерес на кандидати спрямо пилотното издание от миналата година
  преди 10 часа
  Ипотечните кредити у нас вече с ръст от 25%
  Вижте колко пари държат българите на депозити в банките
  преди 10 часа
  Двустранната търговия между България и Китай възлиза на $4 млрд. орез 2023 г.
  Министър Петко Николов и посланикът на Китай у нас обсъдиха възможностите за развитие на двустранното икономическото сътрудничество