петък, 19 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  948 прочитания

  Каузите на Немечек България: От класната стая до кариерата в технологиите

  Българската компания подкрепя ученици и студенти по пътя към професионалния успех
  31 май 2024, 10:47 a+ a- a

  Снимка: Немечек България

  В рубриката „Каузите на компаниите в България“ представяме различни актуални инициативи, които са пример за отговорно поведение на бизнеса в България. Благотворителни кампании, дарения, дейности в сферата на корпоративната социална отговорност (КСО), примери за екологично, социално и отговорно управление (ESG), доброволчество, подкрепа, хуманитарна помощ и др. 

  В България редица водещи компании разбират тази необходимостта за подкрепа на образованието и активно работят за намаляване на разликите между теоретичното образование и практическите умения, изисквани от индустрията. Сред тези компании е Немечек България, която се откроява със своите мащабни инициативи за подготовка на бъдещите професионалисти. Чрез множество програми като RISE Bootcamp, Speed IT Up и редица уъркшопи и лекции в образователни институции, компанията демонстрира своя ангажимент към създаването на устойчиво бъдеще за следващите поколения ИТ специалисти.

  „Учебният процес за нас никога не приключва, тъй като вярваме, че всеки заслужава блестящ старт в живота. Стремим се да подкрепяме хората, които имат интерес и подходящите дадености за развитие в сферата на технологиите, като им помагаме да обединят своя ентусиазъм с нови знания и умения. За да осигурим тази възможност, непрекъснато разширяваме предложенията си за допълнителни образователни инициативи както за ученици, така и за студенти и млади професионалисти“, споделя Мехрибад Моллова, Employee Experience Manager в Немечек България.

  Дуално образование 
  Една от стратегиите на Немечек България за подкрепа на младите таланти е дуално образование. В партньорство със СПГЕ „Джон Атанасов“, компанията разработва програма, която позволява на учениците да съчетават обучението си с работа в реална среда. Това партньорство позволява на участниците да придобият практически умения, които са в пряка връзка с техните знания от училище и значително улеснява тяхната интеграция в професионалната среда. Мнозина от завършилите дуалното обучение продължават кариерата си в Немечек България, което подчертава успешната имплементация на програмата в подготовката на квалифицирани млади ИТ специалисти. Този модел не само осигурява училищна подготовка, но и предоставя практически опит в истинска бизнес среда.

  Програмата RISE Bootcamp
  Сред ключовите инициативи на Немечек България е програмата RISE Bootcamp, която е насочена към подготовката на млади специалисти за успешна кариера в компанията. Тази интензивна тримесечна програма не само обучава участниците в най-новите технологии, но и ги подготвя за специфичните предизвикателства на работната среда в компанията. Основната цел е да развие увереност и практически умения при кандидати, които все още не са готови да заемат джуниър позиции.

  Програмата RISE се фокусира върху изграждането на ключови умения, чрез които участниците се учат как да преодоляват реални технически предизвикателства, които са важни за текущите и бъдещите проекти на компанията. Под менторството на опитни специалисти, те придобиват не само технически знания, но и развиват своите меки умения, като комуникативност и способност за работа в екип. А в края на програмата, на най-добре представилите се участници се предлага възможност да започнат работа в Немечек България на позиции за начинаещи специалисти. Това не само дава старт на тяхната кариера, но и подчертава ангажимента на компанията да инвестира в развитието на своите бъдещи колеги.

  Програмата Speed IT Up
  Speed IT Up е друга впечатляваща инициатива на Немечек България, която стартира през 2015 година с издание за ученици и през 2019 година за студенти. Програмата представлява двуседмична работилница, съчетаваща интензивно обучение с практически задачи в приятелска и неформална атмосфера. Тя е насочена към студенти и ученици, които търсят възможност да се включат в реални проекти и да натрупат практически опит в IT сектора. Досега в програмата са участвали 104 ученици и 33 студенти, като много от тях са продължили да развиват своите кариери в Немечек България. Особено ценен аспект на Speed IT Up е възможността за участниците да се запознаят с различните роли в IT проектите, което им дава яснота в коя област искат да се специализират и как могат да приложат наученото в реални работни условия.

  Програмата е замислена не само като средство за обучение, но и като начин за участниците да се свържат с водещи професионалисти в индустрията, да обменят идеи и да се включат активно в общността на Немечек България. Speed IT Up служи като платформа за млади таланти, които още не са готови за пълноценна професионална роля, като им предоставя нужните умения и опит за стартиране на успешна кариера в компанията.

  Инициативата „Преподай нататък“
  С инициативата „Преподай нататък“, Немечек България активно подкрепя хората от екипа си, ангажирани с преподавателска дейност в образователни институции. Специалистите от компанията водят курсове като „Web програмиране“, „Увод в програмирането“, „Обектно-ориентирано програмиране“, „Разработка на игри“, „Медийна култура“ и „Въведение в скриптовите езици“ в различни университети и училища. Тази инициатива насърчава обмена на знания и укрепва връзката между теорията и практиката, като по този начин значително допринася за академичното и професионално развитие на младите хора.

  Лекции и уъркшопи
  Екипът на Немечек България редовно провежда образователни лекции и уъркшопи в учебни заведения из цялата страна, като се ангажира активно с подготовката на следващите поколения специалисти в информационните технологии. Програми като Game of Projects, провеждани в Техническия университет - Варна и Тракийския университет - Стара Загора, са само част от разнообразните инициативи, които компанията предприема през последната година.

  Освен популярната лекция „Кой кой е в ИТ“, провеждана в различни училища и гимназии, Немечек България предоставя и образователни сесии по теми като „Уеб програмиране“, „Функциониране на интернет мрежите“, „Изкуствен интелект“, „Клишета за програмисти“ и други. Презентациите често включват практически демонстрации като live code сесии и разработка на уеб страници с WordPress, които са организирани по запитване на самите образователни институции. Тези инициативи целят не само да вдъхновят младите хора, но и да ги оборудват с необходимите теоретични и практически умения, които са важни за тяхното професионално развитие.

  Спонсорство и менторство
  Компанията често участва като спонсор и ментор в различни ученически инициативи и хакатони. А за тези, които предпочитат по-динамично обучение, Немечек България предлага възможност за посещение в техните офиси. Такива посещения дават на учениците шанс да се потопят в автентичната атмосфера на работното място на софтуерна компания и да усетят културата ѝ отблизо.

  Тези инициативи не само изграждат мост между теорията и практиката, но и създават условия за развитие на компетентни и уверени специалисти, готови да отговорят на изискванията на съвременния пазар на труда. С внедряването на дуалното образование и активното участие на компании като Немечек България, младите хора в страната получават реална възможност да направят плавен и ефективен преход от класната стая до успешна професионална кариера в областта на технологиите.

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на Немечек ООД в JOBS.bg

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 19 минути
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 46 минути
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 1 час
  преди 2 часа
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект
  преди 4 часа
  Инфлацията във Великобритания без промяна през юни
  Все по-малко вероятно е Банката на Англия да понижи лихвените проценти през август
  преди 20 часа
  ЕЦБ запази лихвите непроменени
  Лихвената пауза идва, след като през юни банката за първи път от 2019 намали лихвите