събота, 13 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  9555 прочитания

  HR Лидерите на България: Невена Илиева - Мениджър Подбор и Мотивация, Вива Кредит

  Запозвайте се с победителя в Категория „HR професионалист на годината“ в Годишните HR награди на БАУХ 2023
  03 юни 2024, 16:56 a+ a- a

  Невена Илиева - Мениджър Подбор и Мотивация, Вива Кредит. Снимка: Личен архив

   Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката „HR лидерите в България“ разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция, с какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад.

  Запознайте се с Невена Илиева - Мениджър подбор и мотивация във Вива Кредит АД и победител в Категория „HR професионалист на годината“ в Годишните HR награди на БАУХ 2023.

  Какво означава за Вас победата в Годишните HR награди на БАУХ 2023?
  ПРИЗНАНИЕ, признание за всичко свършено, за всичко дадено, за всичко взето. Знак, че има смисъл да влагам повече от себе си, защото то докосва, осмисля и оставя следи. Благодаря!

  Според Вас кое е конкурентното Ви предимство, което Ви изведе сред най-добрите в HR общността?
  Често ме питат как спечелих, какво направих, вътрешното ми усещане е, че освен проекта, който безспорно е смислен и стойностен, печели личността. Човекът, който застава зад всичко свършено, аурата, емоцията, която носи и сърцето, което влага.

  Разкажете ни за Вашето образование и първата Ви работа.
  Тук май идва скучната част (смее се). От отговора на този въпрос ще стане ясно, че съм доста праволинеен човек и близките ми често се шегуват, че винаги имам план, но животът не работел така. Е, до момента работи. Знаех, че искам да уча в Търговската гимназия – елитът ме привлече :D – учих и я завърших с отличие. После вътрешно знаех, че УНСС е моето място – няма да казвам, че по същата причина, случи се същото. И няма да ви изненадам сигурно, но бакалавърската ми степен е „Човешки ресурси“, магистърската също. 

  Казвам го така, защото съм от хората, които вярват, че човек трябва да знае към какво се цели, за да върви напред. 

  Първата ми работа беше на рецепция в голям хотел и работих с чужденци. Това ми показа, че умея да бъда организирана, да комуникирам лесно с различни хора и да проявявам разбиране в трудни ситуации. Всяка работа е определяща и ни помага да се преоткрием, затова нека избираме разумно. 

  Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
  Много интересен въпрос. Моментите, в които виждам идеите си реализирани, моментите, в които получавам признание за свършената работа. И колкото и да казваме, че на професионалистите в сферата на човешките ресурси мотивацията идва отвътре, според мен не е точно така. Най-живи спомени оставят онези моменти, в които усещаш подкрепата и благодарността на хората, с които работиш.

  Как започнахте във Вива Кредит?
  Вива Кредит бе трамплинът, който търсех. Благодаря на човека, който преди години избра точно мен – току-що завършила и готова да покори света сред всички останали кандидатури. Връщам се по-горе и отново правя препратка към личността – според мен отново главно тя ми помогна. 

  Компанията дотогава нямаше HR отдел в светлината, в която го познаваме в момента, и заедно успяхме да го изградим такъв, какъвто е.

  Сигурна съм, че ако силно искаш нещо, то няма как да не се случи. Явно доста силно съм искала да стана част от Вива Кредит, щом вече над 5 години съм тук. А какво ме задържа, ще оставим да бъде обект на следващ разговор. 

  Какви са Вашите отговорности днес?
  През годините отговорностите ми се променяха и с голяма радост споделям, че успях да вкуся от различните HR функции. Днес оглавявам екипа, който се занимава с подбор. Изграждам стратегии за достигане до най-правилните кандидати и заедно с ръководителите градим тактики за задържане. Освен това отговарям за employer branding-а на компанията и организацията на ежегодни мотивационни игри за екипите. 

  Радвам се, че имам възможност да работя главно върху тези неща, в които се чувствам най-силна и мога да дам най-много – според мен това е най-краткият път към успеха на една компания.

  Как бихте обяснили на едно 5-годишно дете какво работите? А на баба си:)?
  На 5-годишното дете бих споделила, че помагам на хората да си намерят работа и съм сигурна, че съвсем скоро ще имам нови кандидати. 

  А на баба, каквото и да ѝ обясня, тя си мисли, че все още уча и това е. Moже би е заради политиката ни „учене през целия живот“ :D 

  Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
  Най-голямото предизвикателство беше задачата да изградим мотивационна игра, която да обхваща всички колеги, независимо в коя част на страната се намират, на каква позиция и на какъв етап от професионалния и личния си живот са. На пръв поглед невъзможна задача. Това предизвикателство ме научи, че когато гориш в нещо, имаш вярата и подкрепата, няма невъзможни неща.  

  Сигурни сме, че Вашият екип е от съществено значение. Как го формирате? Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
  Сами сме за никъде, така че много се радвам, че имам тези хора зад гърба си. Съвсем наскоро присъединихме и нов член, затова отговорът на този въпрос ще бъде много близък и искрен. Търсих човек, който да има познанията, но и да носи енергията. Да ми покаже, че иска, вярва и може да се справи с трудни ситуации. Заданието не беше лесно, но бях горда когато успя да се пребори и да стане част от нас.   

  Да търсиш човек, който да стане част от HR екипа не е лека задача, защото освен да пасне на ролята, той трябва да пасне и на компанията, а компанията са всички хора в нея. 

  С какво не бихте направили компромис?
  Това интервю е безкрайно интересно, защото ми дава възможност да погледна тези въпроси от друг ъгъл. Благодаря за въпроса. Не бих направила компромис с некомпетентността, липсата на жажда и интерес към знание, усъвършенстване, намиране на отговори и търсене на смисъл. Много ли е?

  Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява днес служителите в голяма компания?
  Наличието на 2 ключови умения правят мениджъра добър мениджър и според мен те са: познания на сферата и бизнеса; човечност и разбиране към хората. Само не ме питайте кое от двете е по-важно.

  За успешния лидер е важен балансът работа – почивка. Вие как релаксирате и какво Ви зарежда?
  Релаксирам с ползотворно прекарано време с близките ми хора, хубава книга и дълга разходка в планината. В последните години разбирам, че човекът до мен също е съществен фактор в намирането на този баланс. Но отново ще оставя развитието на темата за следващ разговор. 

  Кои са Вашите източници на вдъхновение?
  Част, от книгите, които чета, и в последно време разговорите с HR общността – радвам се, че ги има. 

  От позицията на днешния си опит, бихте ли променили нещо по пътя на Вашата кариера?
  Да променя назад – не. Вярвам, че всичко се е случило точно така, както е трябвало да се служи – по план (смее се). Но бих си взела уроците от случилото се – да бъдем по-смели в исканията си, да вярваме повече в себе си и да не спираме да се движим. Защото, както казва един много близък човек: „Вземай решение и го направи правилно!“.

  Как си представяте развитието на HR функцията през следващите години?
  Представям си HR функцията да набира скорост, да бъде все по-предизвикателна, да работи рамо до рамо с ръководствата на компаниите. Да се докаже във времето, гласът ѝ все по-често да се чува, защото какво е HR – „сърцето на компанията, което тупти в синхрон с пулса на всеки служител“.

  Вижте профила и актуалните позиции за работя на ВИВА КРЕДИТ АД в JOBS.bg

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА HR ЛИДЕРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ:

  Йорданка Костова, Директор „Управление на таланти и работодателски бранд“ в Пощенска банка
  Лора Иробалиева - HR Мениджър, Hitachi Solutions Europe Ltd. – branch Bulgaria
  Кристин Здравкова - Ръководител „Човешки ресурси“ в Агенция за контрол на просрочени задължения
  Дария Топалова, HR директор на Плейтех България
  Йоанна Димова, Head of Talent в Pontica Solutions
  Емилия Иванова, ръководител отдел „Човешки ресурси“ в БОРИКА
  Марияна Василева, Директор Човешки ресурси в Digitanity
  Деница Трифонова - Country HR Manager, Хитачи Енерджи България
  Анна Панчева, Директор ЧР, Велея Глобал
  Анелия Симеонова - Chief Strategy Officer and Head of HR, By Far
  Тея Стоянова, Kей Би Си Глобал Сървисис Н.В. – Клон България
  Стефка Танчева - Ръководител направление „Развитие“, „Адрес недвижими имоти“ 
  Веселина Стайкова, People Lead, Commercial Unit BG в Монделийз България
  Цветелина Данчева, Бизнес партньор ЧР, BILLA България
  Мартин Димитров, Партньор Човешки ресурси за Декатлон България
  Ангелина Иванова - Бизнес партньор ЧР, Coca-Cola HBC, BSO
  Анна Костова, Brandwatch
  Вяра Конакчиева, Skillo
  Eлена Стоянова, „Латекоер България“
  Лили Коевска, ITGix
  Добринка Йорданова, Access Finance
  Калин Стоянов, Бългериан пропертис
  Марияна Броняр, VSG Bulgaria
  Борислав Борисов – Head of HR в UltraPlay
  Таня Иванова - Lead Recruiter в Coretech Bulgaria
  Ралица Бояджиева-Цветанова, Мениджър Човешки ресурси в WINBET
  Цветослав Йотов, мениджър „Човешки ресурси“, „Арома“ АД
  Виолета Караначева- Цветанова, University Relations, Diversity and Learning Country Lead, IBM
  Севастияна Христова, HR Recruiter, „Вюрт България
  Ива Николова, „Анакатек“
  Атанаска Николова, „Бошнаков“
  Даниела Йорданова, VIVACOM
  Магдалена Петракиева, „Силвър Стар Моторс“
  Яна Папардова, Schwarz IT Bulgaria
  Надя Михова, EY Bulgaria
  Радослава Кроснева, ДСК

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  преди 1 ден
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  преди 1 ден
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  преди 1 ден
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  преди 2 дни
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство