понеделник, 04 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  695 прочитания

  Проучване: България с най-ниски заплати в аутсорсинг сектора в Източна Европа

  Растеж на нови аутсорсинг компании се наблюдава предимно в секторите BPO и ITO, отчита доклад на Wyser
  20 септември 2023, 10:53 a+ a- a

  сн: Istock

  Секторът на глобалните бизнес услуги се оценява на над 1 трилион евро, като значителна част се приписва на BPO и ITO пазарите. Индустрията бележи постоянен растеж, воден от нарастващото търсене на рентабилни и ефективни решения в различни индустрии. В този сектор работят милиони професионалисти по целия свят, предлагайки разнообразни възможности за работа и допринасяйки значително за глобалната работна сила. Това се посочва в доклад за 2023 за заплатите и тенденциите на пазара на аутсорсинг услугите на Wyser, водеща международна компания за търсене и подбор на среден и висш мениджмънт и част от Gi Group Holding, създаден от Grafton - една от компаниите в холдинга. Докладът представя сравнително проучване и анализ на заплатите в 432 организации, които Gi Group Holding обслужва като клиенти.

  През последните години секторът на бизнес услугите (BSS) се превърна в крайъгълен камък на глобалния икономически растеж и жизненоважен източник на възможности за заетост. Състоящ се от центрове за споделени услуги, глобални бизнес услуги, аутсорсинг на бизнес процеси (BPO), аутсорсинг на информационни технологии (ITO) и центрове за научноизследователска и развойна дейност (R&D), пазарът на BSS е критичен двигател на иновациите и оперативната ефективност. Докладът изследва пазара на BSS в 15 държави като си поставя отговорната задача да идентифицира основните предизвикателства и силни страни, които характеризират този бързо развиващ се сектор.

  В Европа дигитална трансформация и засилено внедряване на облачни решения играе ключова роля. Също и преминаване към многофункционални споделени услуги и GBS модели. Нарастващ акцент има и върху екологичните, социалните и управленските фактори (ESG).

  Централна и Източна Европа е регион, който се превърна в предпочитана дестинация за SSCs и R&D центрове поради своята добре образована работна сила, конкурентни цени и стратегическо местоположение в рамките на Европейския съюз.

  “Аутсорсинг секторът на България става все по-важен за икономиката с всяка година. Делът за аутсорсинг на информационни технологии (ITO) е най-големият, съставляващ около 52% от индустрията. Аутсорсингът на бизнес процеси (BPO) представлява приблизително 45%, а научноизследователската и развойна дейност (R&D) съставлява останалите 3%. Скорошният растеж на нови аутсорсинг компании се наблюдава предимно в секторите BPO и ITO, като подсегментът на центровете за споделени услуги (SSC) е най-динамичният“, коментира тренда в страната Ивелина Петкова, Бизнес Мениджър в Wyser България.

  В проучването на пазара на заплатите в аутсорсинг сектора България води класацията (с малки изключения за определени работни позиции) по най-ниско заплащане, както за стартовите позиции, така и за средния и висш мениджмънт.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  Основният лихвен процент у нас вече е 3.8%
  Това е 13-то поредно повишение
  преди 3 часа
  Очакват по-нисък от планирания бюджетен дефицит
  През ноември приходите изпревариха разходите и бюджетният дефицит падна до 0,6% от БВП
  преди 3 часа
  България подкрепи в Дубай утрояване на дела на ядрената енергетика до 2050
  Заедно с още 21 страни, сред които САЩ, Канада, Франция, ОАЕ, подкрепихме декларация на събитие в рамките на СОР-28
  преди 3 часа
  Започна изграждането на Лот 2 на автомагистрала „Русе-Велико Търново“
  Денков: Русе е в центъра на магистралите, които планираме с Гърция и Румъния
  преди 4 часа
  В дигиталната раница има близо 30 000 електронни образователни ресурси
  Всички ресурси на MozaBook са на разположение на всички учители и ученици безплатно през Дигиталната раница
  01 декември 2023, 16:32
  От 1 януари: Максималният осигурителен доход се повишава на 3750 лв.
  Парламентът прие на първо четене бюджетите на НЗОК и ДОО за 2024