понеделник, 25 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1166 прочитания

  Започват практиките на първите ученици дрогеристи

  Близо 80 ученици в България се обучават по австрийска програма, а от учебната 2023 / 2024 г. те ще бъдат 150
  29 май 2023, 13:30 a+ a- a

  Първите ученици дрогеристи в системата на дуалното обучение започват практиката си в реална работна среда през учебната 2023 / 2024 година. Децата от 11-и клас на Професионалната гимназия по химични и хранително-вкусови технологии „Д. И. Менделеев“, гр. Варна ще имат платена практика в магазините на водещата верига за търговия с дрогерийни стоки в България – dm. Това е част от обучението им по специалността с официално наименование „Консултант ĸoзмeтични, парфюмерийни, биологични продукти и битова химия", специалност „Осигуряване на продуктова информация“. Учениците ще прекарват по два дни седмично в практика, а от учебната 2024 / 2025 година – по три. 

  Към момента в България обучение за дрогеристи по австрийска програма се осъществява в 3 града. Освен във Варна, паралелки има и в Професионална гимназия по хранително-вкусови технологии „Луи Пастьор“, гр. Плевен и в Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров", гр. Димитровград.

  В град Плевен са сформирани две паралелки, които са 8-и и 9-и клас. В Димитровград първият клас започна обучението си по австрийска програма през учебната 2022 / 2023 година. И в трите града е обявен прием за следващата учебна година. Освен това, се очаква по една нова паралелка да бъде разкрита в София и в Силистра. Така през учебната 2023 / 2024 година общият брой на класовете, в които се изучава популярната в Германия и Австрия професия ще бъде 10, а учениците ще са повече от 150.

  Все по-големият интерес към кандидатстването по специалността „Консултант ĸoзмeтични, парфюмерийни, биологични продукти и битова химия", специалност „Осигуряване на продуктова информация“ се дължи основно на отличните възможности за реализация, които учениците получават след завършването. Опитът в Австрия показва че те могат да бъдат много успешни консултанти във вериги за търговия с дрогерийни стоки като dm. Друга посока на развитие е в областта на производството на био продукти и на козметика. Децата получават и задълбочени знания по химия и биология, а това логично води до следващата образователна стъпка – лекари и фармацевти. Освен това, тъй като обучението преминава по австрийска програма, дипломираните дрогеристи могат да работят и в чужбина, където техните знания са много ценени. Те могат и да продължат образованието си в университети в Австрия или Германия, тъй като са получили много добра подготовка, която е сравнима с тази, която получават връстниците им на запад.

  Първата паралелка дрогеристи в България започна 5-годишното си обучение през 2020 година в град Варна. През следващата година стартира обучението и в Професионална гимназия по хранително-вкусови технологии „Луи Пастьор“, гр. Плевен. От учебната 2022 / 2023 година паралелка дрогеристи има и в Димитровград. Това стана възможно благодарение на усилията на dm, тъй като компанията беше основният двигател на въвеждането на новата специалност в България. Наред с утвърдените общообразователни предмети, те ще изучават и специализирани дисциплини като химия, ботаника и фармакогнозия, стокознание, фармакология, токсикология, козметика, биология и предприемачество. Тъй като обучението за „дрогеристи“ е ново за България е напълно естествено да няма учебници за него. Затова, една от първите стъпки, които dm направиха, беше да изучат подробно австрийския опит и да го пренесат в България. Компанията не само, че организира превода на специализираните учебници, но и с помощта на водещи български експерти ги адаптира според спецификите на обучението в страната.

  Във връзка със старта на учебните практики на първите дрогеристи в България Евелина Великова, управител на dm България заяви: „Ние сме много щастливи, че проектът за обучение на дрогеристи по австрийска програма се развива успешно и с нетърпение очакваме да посрещнем първите ученици сред нас. Уверени сме, че така допринасяме за повишаването на качеството на образованието в България и за развитието на пазара на труда.“

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  21 септември 2023, 16:19
  Банката на Англия остави лихвите непроменени
  Намалена е прогнозата за икономически ръст за третото тримесечие
  21 септември 2023, 15:37
  Plan A привлече 27 млн. долара финансиране
  С набраните средства софтуерната компания планира да удвои броя на служителите си до над 240 и да разшири присъствието си на пазара в Европа
  21 септември 2023, 15:30
  Според Тегмарк технологията за AI не бива да е с отворен код
  Ученият, който стои зад писмото, призоваващо за пауза в разработването на мощни системи за AI, заяви, че писмото му е имало по-голям ефект от очаквания
  21 септември 2023, 14:51
  Започнаха реални действия за строителството на Дунав мост 3
  В началото на 2024 се очаква да стане ясно дали проектът за втори мост Русе-Гюргево е одобрен за финансиране
  21 септември 2023, 13:54
  България получи 80 640 дози от новата ваксина срещу COVID-19
  Прилагането им ще стартира от следващата седмица