четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1440 прочитания

    Започват практиките на първите ученици дрогеристи

    Близо 80 ученици в България се обучават по австрийска програма, а от учебната 2023 / 2024 г. те ще бъдат 150
    29 май 2023, 13:30 a+ a- a

    Първите ученици дрогеристи в системата на дуалното обучение започват практиката си в реална работна среда през учебната 2023 / 2024 година. Децата от 11-и клас на Професионалната гимназия по химични и хранително-вкусови технологии „Д. И. Менделеев“, гр. Варна ще имат платена практика в магазините на водещата верига за търговия с дрогерийни стоки в България – dm. Това е част от обучението им по специалността с официално наименование „Консултант ĸoзмeтични, парфюмерийни, биологични продукти и битова химия", специалност „Осигуряване на продуктова информация“. Учениците ще прекарват по два дни седмично в практика, а от учебната 2024 / 2025 година – по три. 

    Към момента в България обучение за дрогеристи по австрийска програма се осъществява в 3 града. Освен във Варна, паралелки има и в Професионална гимназия по хранително-вкусови технологии „Луи Пастьор“, гр. Плевен и в Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров", гр. Димитровград.

    В град Плевен са сформирани две паралелки, които са 8-и и 9-и клас. В Димитровград първият клас започна обучението си по австрийска програма през учебната 2022 / 2023 година. И в трите града е обявен прием за следващата учебна година. Освен това, се очаква по една нова паралелка да бъде разкрита в София и в Силистра. Така през учебната 2023 / 2024 година общият брой на класовете, в които се изучава популярната в Германия и Австрия професия ще бъде 10, а учениците ще са повече от 150.

    Все по-големият интерес към кандидатстването по специалността „Консултант ĸoзмeтични, парфюмерийни, биологични продукти и битова химия", специалност „Осигуряване на продуктова информация“ се дължи основно на отличните възможности за реализация, които учениците получават след завършването. Опитът в Австрия показва че те могат да бъдат много успешни консултанти във вериги за търговия с дрогерийни стоки като dm. Друга посока на развитие е в областта на производството на био продукти и на козметика. Децата получават и задълбочени знания по химия и биология, а това логично води до следващата образователна стъпка – лекари и фармацевти. Освен това, тъй като обучението преминава по австрийска програма, дипломираните дрогеристи могат да работят и в чужбина, където техните знания са много ценени. Те могат и да продължат образованието си в университети в Австрия или Германия, тъй като са получили много добра подготовка, която е сравнима с тази, която получават връстниците им на запад.

    Първата паралелка дрогеристи в България започна 5-годишното си обучение през 2020 година в град Варна. През следващата година стартира обучението и в Професионална гимназия по хранително-вкусови технологии „Луи Пастьор“, гр. Плевен. От учебната 2022 / 2023 година паралелка дрогеристи има и в Димитровград. Това стана възможно благодарение на усилията на dm, тъй като компанията беше основният двигател на въвеждането на новата специалност в България. Наред с утвърдените общообразователни предмети, те ще изучават и специализирани дисциплини като химия, ботаника и фармакогнозия, стокознание, фармакология, токсикология, козметика, биология и предприемачество. Тъй като обучението за „дрогеристи“ е ново за България е напълно естествено да няма учебници за него. Затова, една от първите стъпки, които dm направиха, беше да изучат подробно австрийския опит и да го пренесат в България. Компанията не само, че организира превода на специализираните учебници, но и с помощта на водещи български експерти ги адаптира според спецификите на обучението в страната.

    Във връзка със старта на учебните практики на първите дрогеристи в България Евелина Великова, управител на dm България заяви: „Ние сме много щастливи, че проектът за обучение на дрогеристи по австрийска програма се развива успешно и с нетърпение очакваме да посрещнем първите ученици сред нас. Уверени сме, че така допринасяме за повишаването на качеството на образованието в България и за развитието на пазара на труда.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 52 минути
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 2 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 2 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 19 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 19 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 19 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място