четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3402 прочитания

    Какво представлява лизингът на персонал и какви са последните тенденции в подбора?

    Защо все повече компании се възползват от лизинг на персонал, разказва Петя Манавска, Recruitment & Business Development specialist в Top Skills Recruitment
    26 май 2023, 15:47 a+ a- a

    Петя Манавска - Recruitment & Business Development specialist в Top Skills Recruitment. Снимка: Личен арихв

    Лизингът на персонал, известен също като временно наемане на персонал или лизинг на служители, е бизнес практика, при която компанията възлага нуждите си от работна сила на трета страна - агенция за подбор на персонал. Агенцията става законен работодател на наетите служители и се грижи за всички дейности, свързани с човешките ресурси, включително назначаване на служители, изплащане на заплати, обезщетения и обучения. 

    Агенциите за подбор на персонал заемат позицията на посредник, който минимизира рисковете за двете страни на процеса, като служителите са изцяло защитени от Кодекса на труда и имат достъп до постоянно ръководство за съдействие. 

    Според агенцията за подбор на персонал Top Skills Recruitment тенденцията е все повече компании да се възползват от лизинг на персонал. Причините са различни, но главната е невъзможността или нежеланието на компаниите да наемат нови кадри на постоянен договор. Това се дължи на определени периоди в годината, когато компанията има интензитет на количеството работа.

    Повече за услугата, за какви компании и в кои случаи е подходяща, какви специалисти най-често се наемат на лизинг и какви са последните тенденции при подбора, разказва Петя Манавска, Recruitment & Business Development specialist в  Top Skills Recruitment.

    Какво представлява лизингът на персонал?
    Лизингът на персонал е услуга за подбор на служители с временна заетост. Компанията клиент възлага намирането и назначаването на кадри на агенция, специализирана в лизинга на персонал, която взема ролята на посредник. Агенцията става законен работодател на наетите служители и се грижи за всички дейности, свързани с човешките ресурси, включително назначаване на нови кадри, изплащане на заплати, обезщетения и обучения.

    Услугата има много предимства както за работодателите, така и за служителите. Бизнесите, които могат да се възползват от лизинга на персонал, пестят време и ресурси, а кадрите са изцяло защитени от Кодекса на труда и имат достъп до постоянно ръководство за съдействие.

    Откога предлагате тази услуга и защо решихте да я стартирате?
    Агенцията Top Skills Recruitment включва в портфолиото си услугата лизинг на персонал през 2018 година. Вече няколко години тя се прилага все по-активно в нарастващ брой бизнес индустрии, което ни убеждава, че сме взели правилното решение с нейното предлагане.

    Всяка нова услуга, включена в нашето портфолио, коства време и усилия, прекарани в обучение и опознаване на всички нейни особености. Взехме решението да предложим лизинг на персонал, тъй като смятаме, че тази иновативна услуга има широко приложение и предлага значими ползи за съвременните компании.

    Лизингът не персонал се превръща в необходимост за бизнеса – гъвкава услуга за краткосрочни идеи, бизнес проекти или временна липса в структурата на компаниите. Нашата цел е да предлагаме функционални решения за улесняване и оптимизиране на бизнес функциите. 

    С какви компании и от кои сектори работите? Кои сектори/индустрии най-често се възползват от тази услуга и при какви случаи?
    Услугата лизинг на персонал се използва най-често в сектора на туризма и аутсорсинга – две силно развити сфери в България. 

    Top Skills Recruitment предлага услугата лизинг на персонал за целия си каталог от индустрии – бизнес и аутсорсинг, информационни технологии (IT), счетоводство и финанси, маркетинг и продажби, строителство и инженерство, производство. 

    Лизингът на персонал се ползва в период на интензитет на работата, както е в сферата на туризма, или за краткосрочни проекти, които могат да са във всяка индустрия.  Тук се намесваме и ние, като предлагаме възможност за работа с отбрани професионалисти без дългосрочен ангажимент. 

    Какви позиции/специалисти са най-търсени и се вземат най-често на лизинг?
    Услугата помага за набор на специалисти в сферата на аутсорсинга – контактни центрове, технически съпорт и тн. Идеално е за млади професионалисти, които правят първите си крачки в работния свят и искат да придобият ценни познания и опит. 

    Наемането за краткосрочен период дава възможност на кандидатите без опит да демонстрират своите умения и да се интегрират успешно в структурата на компанията. От друга страна, компаниите могат да обучат наетите кадри и да ги превърнат в постоянна част от техния екип. 

    Тази услуга е подходяща и за специалисти на свободна практика в сферата на дизайна, рекламата, изкуството, маркетинга и други специализирани ниши. Най-често компаниите се нуждаят от такива кандидати, за да заемат конкретна длъжност в бизнес проект и да изпълнят задачи, изискващи високи нива на експертност в определена област.

    Какви са предимствата и недостатъците за компаниите?
    Лизингът на персонал има много предимства за бизнеса. 

    •Гъвкавост: Лизингът на персонал позволява на компаниите бързо и лесно да адаптират своите служители към променящите се бизнес нужди, без да се налага да поемат разходите и административната тежест, свързана с наемането и освобождаването им. Услугата дава възможност за работа с отбрани професионалисти без дългосрочен ангажимент. Впоследствие периодът на наемане може да се финализира с постоянен договор и перфектното попълнение към компанията.

    •Спестяване на разходи: Лизингът на персонал може да помогне на компаниите да спестят пари, тъй като отпада необходимостта от наемане, обучение и обезщетение на служителите на пълен работен ден.

    •По-голям фокус върху основните бизнес функции: Лизингът на персонал позволява на компаниите да се съсредоточат върху основните си бизнес функции, като оставят задачите, свързани с човешките ресурси, на агенцията за подбор на персонал.

    Недостатък на този тип трудови взаимоотношения е социалната дистанция между служителите,  които знаят, че договорът им изтича скоро. 

    Какви са предимствата и недостатъците за кандидатите?
    Кандидатите, които решат да се възползват от услугата „Лизинг на персонал“, имат по-различно изживяване от повечето потенциални служители.

    Много студенти и млади професионалисти се възползват от предимствата на услугата „Лизинг на персонал“. Те имат възможност да изпълнят изискванията си за задължителен стаж, да намерят работа за летния сезон или просто да пробват нова сфера, за да преценят дали искат да се насочат към нея. 

    Междувременно както всички други служители, те са изцяло защитени от Кодекса на труда и имат достъп до постоянно ръководство за съдействие. А след края на договора много от служителите продължават с постоянен.

    Назначението на постоянна работа обаче не е гарантирано, дори служителят да върши с удоволствие и лекота задълженията си. Което е и главният недостатък.

    Разликата между постоянния безсрочен трудов договор и временния, е само продължителността. 

    Крие ли рискове и какви лизингът на персонал?
    Като всяка една услуга на пазара на труда лизингът на персонал също крие известни рискове. За работодателя те са свързани предимно с продуктивността и интеграцията на наетите служители. Лизингът на персонал предполага краткосрочна работна заетост без постоянен трудов договор. При такива обстоятелства наетите кадри могат да бъдат по-малко мотивирани и да демонстрират по-ниски нива на продуктивност.

    Друг възможен риск е служителите да не успеят да се интегрират достатъчно бързо в структурата на компанията. 

    Как са уредени трудовоправните отношения с кандидатите?
    Въпреки че лизингът на персонал е краткосрочно наемане на служители, това не означава, че кандидатите не изграждат трудовоправни отношения със своите работодатели. Изпълняването на трудова длъжност за определен период от време се урежда чрез срочни трудови договори.

    Срокът на трудовия договор при лизинг на персонал се определя според нуждите на работодателя. При подписването му кандидатът се съгласява с условията на договора, както и с упоменатия срок за заемане на професионалната длъжност.

    След изтичане на договора и при взаимно съгласие от двете страни, той може да бъде продължен и променен в срочен с по-дълъг период или безсрочен.

    Какви са тенденциите при подбора на персонал и как тази услуга променя пазара?
    Тенденциите при подбор на персонал са да се внедряват все по-нови методи за откриване и наемане на кадри. Един от тях е изкуственият интелект, смятан за иновативно средство за по-бърза и ефективна оценка на бъдещите кандидати на пазара на труда.

    Лизингът на персонал също може да се смята за тенденция с перспективи за развитие. Услугата предоставя удобство и гъвкавост на бизнеса, което е плюс за всеки съвременен работодател.

    Наемането на персонал променя пазара, като дава възможност за краткосрочна смяна или допълване на бизнес структурата. Компаниите получават сигурност за планиране в дългосрочна перспектива и откриване на потенциални нови възможности за развитие.

     Вижте профила и актуалните позиции за работа на Top Skills Recruitment Ltd в JOBS.bg

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 3 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 3 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 10 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 11 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава