събота, 15 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3556 прочитания

  Women in IT: Николета Спасова, Competency Expert в Business Analysis Office в SoftServe

  ИТ индустрията е една от сферите, в които технологиите се развиват почти със скоростта на светлината, което поставя много изисквания, но пък и предоставя хиляди възможности за надграждане, казва Николета
  25 май 2023, 16:43 a+ a- a

  Снимка: Николета Спасова, Competency Expert в Business Analysis Office в SoftServe 

  В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

  Запознайте се с Николета Спасова, Competency Expert в Business Analysis Office в SoftServe.

  Николета, разкажете ни за Вашето образование.
  Завършила съм Природо-математическа гимназия „Нанчо Попович“ в гр. Шумен, профилирана в изучаването на точните науки, което се оказа и определящо за моето кариерно развитие по-късно. Магистърската ми степен е по специалност „Маркетинг и стратегическо планиране“ от Университета за национално и световно стопанство. Спомням си, че в момента, в който се насочих към тази специалност, вече бях част от продуктовия екип на един от големите ни телекоми. По стечение на обстоятелствата попаднах в звеното, координиращо процеса по въвеждане на нови продукти и услуги, и знанията ми в областта на маркетинга, въвеждане и позициониране на нов продукт, се оказаха много полезни. Точно тогава се породи и интересът ми към бизнес анализ на технологични продукти и по-точно от зараждане на идеята за нов продукт до техническото му изпълнение по системите.

  Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор, и ако може да ни разкажете с какви аргументи Ви спечели?
  В интерес на истината аз имах шанса да попадна в технологична компания от ден първи на моята професионална кариера. Току-що бях завършила бакалавърска си степен по икономика, когато започнах да търся възможности за стаж. И за мой късмет, още на първото ми интервю бях одобрена за стажант в отдел Program Management Office (PMO) към въпросния телеком. Поради това не мога да кажа, че някой друг освен мен самата е имал принос към моето кариерно ориентиране. Просто повече усилия в търсене на възможности, внимателна подготовка на документите за кандидатстване, както и повече четене за добро представяне на интервюто за стаж или работа винаги са от полза за добрия краен резултат.

  Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
  Първата ми работа беше в същата тази компания, в която бях наета като стажант. Това беше логично продължение на моята току-що стартирала кариера, а и в един момент вече се беше превърнало и в цел на усърдната ми работа като стажант. Колкото повече навлизах в материята и колкото повече задачи изпълнявах, толкова по-убедена бях, че за мен правилната следваща стъпка би била да остана в тази компания и в отдела, въвеждащ нови продукти, в който вече бях натрупала опит. Някъде в този период разбрах, че в ИТ компаниите има позиции, които изискват не само технически познания, но и добри бизнес умения и знания. Именно това бе сфера, която чувствах особено близка до моето образование и интереси, а това ми даваше и увереност, че в компания като тази бих могла да получа не само възможност за развитие, но и да натрупам необходимия за всеки млад човек първоначален опит, а и в средносрочен план да се развия и като професионалист.

  Снимка: Николета Спасова, Competency Expert в Business Analysis Office в SoftServe

  Как започнахте в ИТ сферата? На каква позиция и какво си спомняте от този период?
  Първата ми постоянна позиция в телекома беше Project Specialist в Program Management Office. Екипът ни се състоеше предимно от чужденци, което в началото си беше предизвикателство за мен, но пък това обстоятелство ми даде възможност да общувам в ежедневието интензивно на английски език и впоследствие се оказа огромно предимство. Освен това общуването и работата в екип с чуждестранни експерти, работили в различни държави и на различни континенти, е рядък шанс, който предоставя достъп до дългогодишен опит и разнообразна експертиза.

  В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера в какво се състои работата Ви?
  Позицията, която заемам понастоящем в Softserve, е Competency Expert в Business Analysis Office. Moята роля е да развивам в рамките на компанията, а и извън нея компетенцията, наречена „Бизнес анализ“. Работя в посока предоставяне на възможности за кариерно развитие на Бизнес анализаторите (БА) в компанията, в т.ч. предоставяне на обучения, менторинг, подбор, изготвяне на рамка за оценка на работата на всеки един бизнес анализатор, подготовка за външна сертификация и други дейности, целящи да улеснят работата на бизнес анализаторите по проекти.

  Лично за Вас какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
  Чисто в професионален план бих казала, че търсенето и намирането на бизнес решения при всяка една задача, са предизвикателствата, които ме движат напред. Но определено най-зареждащата част от работата ми е моментът, когато видя удовлетвореност след добре изпълнена задача у колегите, избрали бизнес анализа за своя професия. Като Competency Expert се опитвам да улесня живота на бизнес анализаторите в нашата компания, като ги консултирам в конкретни възникнали ситуации, насочвам вниманието им към натрупани добри практики и полезни бизнес техники за извличане на изисквания, които те могат да прилагат при работата си с клиенти.

  Кои са Вашите ролеви модели, хората от които се учите?
  Ролеви модели за мен са били онези колеги с натрупана експертиза, които не се колебаят да я споделят с по-младите и неопитните. През годините и особено сега имам шанса да работя с много добри експерти, благодарение на чийто опит и амбиция ИТ сферата в България достигна световни и рекордни нива на развитие. Спокойно мога да кажа, че всеки един oт тях е допринесъл с нещо и за моето професионално развитие.

  Снимка: Николета Спасова, Competency Expert в Business Analysis Office в SoftServe

  Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
  Тъй като аз нямам опит извън ИТ компания, затова ми е малко трудно да отговоря. Но предполагам, че социалният елемент е малко по-широко застъпен в компаниите, в които преобладава женско присъствие. Имам предвид, че жените са с една идея по- комуникативни и емоционални от мъжете и общуват повече помежду си на работното място и извън него. На мен понякога ми е било малко по-трудно да се „социализирам“ в мъжка среда, особено когато теми като компютърни игри, коли и риболов са ми напълно чужди :). Но пък това впоследствие го отчитам като предимство, защото работата с мъже е някак по-спокойна, те нямат склонността да драматизират и често с малко думи се разбираме по-бързо.

  Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
  Безспорно една от силните страни на жените е комуникацията и в нашата работа като бизнес анализатори общуването с клиенти, уточняването на бизнес нуждите и изискванията им е широко застъпено. Затова смятам, че всеки от нас има с какво да допринесе спрямо процеса на работа и крайния продукт от нея. Въпреки че в нашата компания балансът е близък до идеалния, то все още е с малко в полза на мъжете. Но в компетенцията „Бизнес анализ“ обаче, тенденцията в световен мащаб е жените, заемащи позиция на бизнес анализатор, да са почти изравнени с броя мъже, заемащи същата позиция. Така че поле за изява има за всички, дори и някой да няма афинитет към чисто техническите позиции, може да се насочи към такива, които са бизнес ориентирани.

  Кои са на-големите клишета, които сте чували за жените в ИТ индустрията?
  Да си призная, нямам навика да давам ухо нито на слухове, нито на клишета. Мисля, че всеки един млад човек, независимо дали мъж, или жена, трябва да получи шанс и подкрепа за кариерно развитие, а ИТ индустрията в България е може би една от най-бързоразвиващата се в Европа, а защо не и в света и съответно предлага необятни възможности за развитие.

  Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
  Обичам да пътувам. Това е нещото, което наистина ме зарежда и ме кара да забравя за натовареното ежедневие. Бих използвала всяка секунда, за да се потопя в света на непознато за мен място. Обичам да наблюдавам и изследвам природата и начина на живот на всяко ново място, което посетя. Но разбира се, не мога да си позволя пътувания толкова често, колкото ми се иска – затова се наслаждавам на кроенето на планове вкъщи, проучване на нови места, събиране на информация... в очакване на следващото приключение :).

  Ако можете да се обърнете към момичетата, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
  ИТ индустрията е една от сферите, в които технологиите се развиват почти със скоростта на светлината, което поставя много изисквания пред заетите в нея. Но пък им предоставя и хиляди възможности за надграждане, трупане на експертиза и най-вече удовлетвореност при решаване на малките и големите задачи, с които се сблъскваме ежедневно, докато вървим по своя професионален път. Не само според мен, но и според много анализатори ИТ сферата е една от най-перспективните в нашето съвремие, като едновременно предоставя добри шансове за кариера, доходи над средните за България, възможности за гъвкаво работно време, работа от вкъщи, изобщо трудно ми е да дам по-добър пример за по-подходяща сфера за един млад човек, независимо дали момче или момиче. Ако можех да започна отново професионалния си път, убедена съм, че бих започнала отново в технологична компания. Просто това е бъдещето! Не го подминавайте, а направо скочете в него.

  По какви проекти работи SoftServe в България вижте тук

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на СОФТСЪРВ БЪЛГАРИЯ ЕООД в JOBS.bg тук

   ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА WOMEN IN IT

  Бояна Ликоманова, Head of Business Solutions & Consulting в Balkan Services
  Константина Костадинова, Sales Manager на AMATAS
  Иванка Чолакова, Head of Engineering Department в Bosch ECS
  Димитрина Сиракова - Senior Software Engineer в Resolute Software
  Ерини Анастасова, Technical Team Lead, DXC Technology
  Джумле Мехмедова, Software Engineer в GfK
  Дана Несторова-Петрова – Scrum Master, Delasport
  Светлана Костова – старши дизайнер в Zariba Games
  Валентина Михайлова - Junior Frontend Developer, Блубито
  Елена Коева, .NET Developer в Sprintax, част от групата на CluneTech
  Бианка Иванова, Design Team Lead в Appolica

  Наталия Стоянова-Перон – Head of Program and Product Management в CoreTech Bulgaria
  Теменужка Златева, Engineering Manager в Paysafe

  Величка Жежева - Директор „Софтуерно тестване“ в Resolute Software
  Милена Митова, Директор „Бизнес развитие“ в KPMG IT Service
  Искра Маринова, Full-stack Javascript Инженер в Delta Source
  Мелани Кунчева, Agile team lead, Coretech Bulgaria
  Ирена Петрова, Software Development and Integration Manager, Smart IT
  Христина Йонова, Технологичен Мениджър в Scalefocus
  Деница Кулезич, R&D Manager във VMware Carbon Black
  Соня Бибиликова, Cloud Service Manager в HeleCloud
  Мария Иванова, BI ETL Team Leader в R&D отдела на Mansion
  Мирена Димитрова, JavaScript Developer, Godel Technologies
  Александра Стоянова, UI/UX Designer в Devision
  Ваня Михова, Android Developer в Модис България
  Александрина Яворова, Ръководител Екип, HPE Networking Aruba
  Стефка Личкова, Test Automation Engineer в AtScale
  Елена Диамандиева, Ръководител, Център за киберсигурност, Atos
  Калина Николова, Software Engineer, ITIDO
  Добринка Йорданова, Старши Инженер „Техническа поддръжка“, Progress
  Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
  Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
  Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS


  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 23 часа
  България постигна пълна дигитална трансформация в здравеопазването за 3 години
  За по-малко от 3 години общият брой на издадените електронни рецепти надхвърля 54 млн.
  преди 24 часа
  ЕБВР инвестира 15 млн. евро в Eldrive
  Компанията ще добави 7400 станции за зареждане
  преди 1 ден
  преди 1 ден
  Дори получено на грешен имейл искането за изтриване на лични данни е задължаващо
  Вижте повече за казуса, по който в Холандия наложиха глоба от 6 хил. евро на агенция за подбор
  преди 1 ден
  Унгарска комания ще стартира в Стара Загора производство на автомобилни платки
  Друг унгарски инвеститор ще произвежда слънчеви батерии до Силистра
  преди 1 ден
  dormakaba открива център за бизнес услуги и разширява завода си в България
  Местният екип ще нарасне спрямо сегашните 260 служители