петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2792 прочитания

    Progress търси ИТ таланти за стажантската си програма за софтуерни инженери

    Програмата е с продължителност 6 месеца и стартира през юли 2023 г.
    04 май 2023, 10:13 a+ a- a

    Снимка: Progress

    Progress обяви старта за кандидатстването за тазгодишната си платена стажантска програма за софтуерни инженери. По време на 6-месечния стаж студентите ще се запознаят с различните етапи в разработката на софтуерни продукти, ще придобият нови знания и опит и ще имат възможност да работят с водещи експерти от компанията. 

    За стажа, който ще започне през юли 2023 г., могат да кандидатстват всички, които стартират професионалния си път в сферата на софтуерната разработка: студенти от специалностите „Компютърни науки“, „Софтуерно инженерство“ или други сходни, както и обучаващи се софтуерни инженери в ИТ образователни инициативи. Кандидатстването включва подаване на автобиография и мотивационно писмо на уебсайта на Progress, както и решаване на практическа задача и интервю. 

    Стажантите ще бъдат заети на пълно работно време с възможност за преминаване към гъвкаво след началото на академичната година. В екип с ментор, всеки ще работи по реални инженерни задачи, свързани с решението за управление на съдържанието и създаване на дигитални преживявания Progress Sitefinity, водещите инструменти за разработчици Progress Telerik и Progress Kendo UI, както и софтуера за безопасен трансфер на файлове Progress MOVEit. Участниците ще се запознаят с дейността на различните екипи, част от разработката на един софтуерен продукт, сред които продуктов мениджмънт, маркетинг и UI/UX. Най-добре представилите се ще имат възможност да останат на постоянна работа в Progress.

    В София се намира най-големият офис на Progress и в него работят екипи от различни направления с ключово значение за бизнеса на глобално ниво – екипи по разработка на продукти, управление на продукти, дигитален маркетинг, продуктов маркетинг, продажби и други. Работната среда е базирана на доверие, уважение и работа в екип с разнообразни възможности за професионално развитие. Служителите имат 30 дни годишен платен отпуск, допълнителен почивен ден за рождения си ден, възможности за доброволчество и допълнителни социални придобивки за съчетаване на работа и личен живот като денонощен фитнес и безплатен детски център в офиса на компанията. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 минути
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 22 минути
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 1 час
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 1 час
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 2 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове