понеделник, 02 октомври 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1972 прочитания

  Коя професия не е застрашена от изкуствения интелект?

  Ново проучване показва в коя сфера хората постигат по-добри резултати от ChatGPT и как той може да се използва за по-добро преподаване
  26 април 2023, 12:10 a+ a- a

  Снимка: iStock

  С усъвършенстването на технологията на изкуствения интелект (ИИ) и все по-широкото му навлизане, благодарение на ChatGPT и други подобни приложение, все повече се говори колко много професии са застрашени от изчезване – писатели, творци, музиканти, програмисти и много други.

  Оказва се обаче, че има една професия, която все още не е застрашена от ИИ. Според проучване на университета Brigham Young (BYU) в САЩ, хората счетоводители все още се представят по-добре от ChatGPT по време на изпити за професията.

  Проучването включва 327 съавтори от 186 различни образователни институции в 14 държави, като всичко на всичко е допринесло с 25 181 въпроса за изпит по счетоводство, проведен в класна стая. Въпросите обхващат счетоводни информационни системи (AIS), одит, финансово счетоводство, управленско счетоводство и данъци. Те варират по трудност и вид, включително вярно/невярно, множествен избор и кратки отговори.

  ChatGPT, който вече успешно е полагал изпити по право, наред с други специалности, се представя добре. Общата му средна стойност е 47,4%, като се справя по-добре от студентите по 11,3% от въпросите. Той се справя особено добре с AIS и одит.

  Но студентите надминават машината като цяло. Техните средни резултати достигат 76,7% и са по-добри при въпроси относно данъчни, финансови и управленски оценки, вероятно защото ChatGPT се затруднява с математическите процеси, необходими за този тип задачи.

  По отношение на типа на въпроса, ChatGPT се справя по-добре с въпросите „вярно“ срещу „невярно“ (68,7% правилни) и с множествен отговор (59,5%), но се затруднява с въпроси с кратък отговор.

  Водещият автор на изследването, професорът по счетоводство в BYU Дейвид Ууд, иска да ангажира възможно най-много професори, за да види как ИИсе справя в сравнение с реални студенти, за да помогне на дебата за това как езиковите модели на ИИ трябва да се отразяват в образованието.

  „Когато тази технология се появи за първи път, всички се притесняваха, че учениците вече могат да я използват за измама, но винаги е имало възможности за измама. Така че ние се опитваме да се съсредоточим върху това, което можем да направим с тази технология сега, което не можехме да направим преди, за да подобрим процеса на преподаване за преподавателите и процеса на обучение за студентите. Тестването му беше отварящо очите“, казва ууд, цитиран от Euronews.

  Изследователите казват, че въпреки че ИИ все още има работа за вършене в сферата на счетоводството, той носи коренна промяна, която ще измени начина, по който всички преподават и учат към по-добро.

  „Това е възможност да помислим дали преподаваме информация с добавена стойност или не“, каза съавторът на изследването и колега професор по счетоводство в BYU Мелиса Ларсън. „Това е смущение и трябва да преценим накъде да вървим оттук нататък. Разбира се, все още ще имам асистенти, но това ще ни принуди да ги използваме по различни начини“.

  Проучването подчертава и някои други интересни открития. От една страна, ChatGPT не винаги разпознава кога прави математика и прави безсмислени грешки като добавяне на две числа в проблем с изваждане или неправилно деление на числа. Той също така дава обяснения за своите отговори, дори и да са неверни.

  ChatGPT е изграден върху езиковия модел GPT3.5 на OpenAI за дълбоко обучение. Оттогава OpenAI пусна GPT4, който надминава GPT3.5 по възможности. Изследователите очакват технологията да се подобри експоненциално по счетоводните въпроси, поставени в тяхното проучване.

  Това, което те намират за най-обещаващо, е как чатботът може да помогне за подобряване на преподаването и ученето, включително способността за проектиране и тестване на задачи или може би да се използва за изготвяне на части от проект.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  29 септември 2023, 16:02
  Инфлацията в Еврозоната падна до най-ниското си ниво от 2 години насам
  Показателят се увеличава с най-бавното темпо от края на 2021 г.
  29 септември 2023, 14:48
  България е привлякла €80 млн. по програма Хоризонт Евопа
  За 2 години български учени, изследователи и бизнес партньори са участвали в 214 проекта по програмата
  29 септември 2023, 12:21
  Открит бе първия етап от фотоволтаичния парк на „Каменица“ АД в Хасково
  Съоръжението е последната най-голяма инвестиция на компанията в посока устойчиво развитие и е първото в подобен мащаб за Molson Coors на глобално ниво
  29 септември 2023, 09:41
  За девета поредна година Лидл България посреща ученици за дуално обучение
  Те ще се обучават за професиите Икономист и Спедитор-логистик
  29 септември 2023, 09:16
  НС прие промени в Закона за защита на подаващите сигнали служители
  Приемането на законопроекта е част от Плана за възстановяване и устойчивост