вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2909 прочитания

    HR Лидерите на България: Анна Костова, Brandwatch

    За да постигнеш успех, трябва да имаш куража да рискуваш, да отстояваш себе си и да не се страхуваш от провал, убедена е Анна Костова - Vice President, Total Rewards в Brandwatch
    24 април 2023, 15:38 a+ a- a

    Анна Костова - Vice President, Total Rewards в Brandwatch. Снимка: Личен архив

    Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката „HR лидерите в България“ разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция, с какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад.

    Представяме ви Анна Костова - Vice President, Total Rewards в Brandwatch. Анна започва кариерата си в сферата на HR преди 5 години и вярва, че за постигане на успех най-важните качества са: уважение, отношение, кураж, усилен труд и постоянство. 

    „Съвкупността от тези качества изгражда характер и уникален почерк. Трябва да уважаваш хората, с които работиш, а не да робуваш на статуквото и йерархията. Всеки служител в една организация заема важно място в нея и без значение дали е на висока позиция, или не, всеки заслужава уважение и добро отношение. За да постигнеш успех, трябва да имаш куража да рискуваш, да отстояваш себе си и да не се страхуваш от провал – грешките са част от пътя към великите постижения. И когато си изградил своя характер, уважаваш и оценяваш колегите си, имаш куража да покажеш потенциала си, тогава идват усиленият труд и постоянството. Дори след като постигнеш успех, трябва да го поддържаш и колкото по-отговорна става позицията ти, толкова повече труд и постоянство трябва да влагаш.“ 

    Разкажете ни за Вашето образование и първата Ви работа.
    Завършила съм 26. СУ „Йордан Йовков“ в София със специалност „Екологичен туризъм“. Харесвах тази специалност и вярвах, че животът ми ще поеме в посоката на туризма. Бях успешна ученичка и имах добри учители. Моят випуск беше първият, за който матурите бяха задължителни. Около 4 месеца преди матурите аз все още нямах ясен план и избор за втората матура. Тогава взех повратно решение в живота си, а именно че ще държа матура по английски език. До този момент не мога да кажа, че английският беше голямата ми сила, но осъзнавах колко е важно да бъде. Имах огромен късмет и попаднах при невероятна учителка. Тя ми даде изключително голям тласък, научи ме на дисциплина и как да уча, и за по-малко от 4 месеца, успях да се подготвя и да се представя отлично на матурата. И до ден днешен съм благодарна и се възхищавам на тази дама, която с времето стана и моя скъпа приятелка. 

    Въпреки афинитета ми към туризма, в последния момент, точно когато попълвах кандидатстудентските си документи, реших да впиша като първо желание „Международни икономически отношения“. Завърших бакалавърската си степен в МВБУ, Ботевград. В този период, все още откривайки себе си, не знаех, че човешките ресурси са моето призвание. 

    Първата ми сериозна работа беше в Националния център по наркомании като технически асистент. Основните ми задължения бяха свързани с обработка на данни от проучвания, свързани с наркозависими. Също така помагах на социолозите с други разнообразни проекти. Работата ми беше интересна и за краткото време, в което бях там, научих много, срещнах невероятни хора и професионалисти, чиято кауза беше да помагат, да бъдат полезни, да дадат своя принос на света. Бях горда да бъда част от този екип и още тогава се зароди това усещане и желание в мен – работата ми да бъде значима и да бъда полезна.  

    Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
    Интересен факт е, че моята кариера е низ от събития и никак не пасва на класическото възприятие, че HR лидерите започват своето развитие именно в тази сфера от самото начало. Занимавала съм се с доста разнообразни неща, от технически профил  през офис мениджмънт, маркетинг, финанси и HR. Въпреки възприетата рамка, че човек трябва да се насочи към дадена професия в началото на кариерата си и да се развива в нея, аз вярвам, че опитът в различни сфери изгражда по-завършени и гъвкави специалисти. Такива, които имат по-задълбочен поглед и различна перспектива за бизнеса. Специалисти, които могат да съчетаят разнообразния си опит и да бъдат по-смели и иновативни.

    Най-важният момент в моята кариера е именно трансформацията от финанси към HR, или по-конкретно в отдел заплати и обезщетения. Благодарна съм на дамата, която повярва в мен и ми даде шанс да открия работата, която ми носи удовлетворение и в която мога да дам много от себе си за хората, с които работя. Динамиката на тази позиция ме постави в съвсем различна среда – с повече от 50 000 служители глобално и процеси, които трябваше да се създават и да отговарят на високи международни стандарти. Въпреки натоварването и обема на работа, все още с усмивка си спомням дните и нощите, в които чертаех процеси, връзки и възможности за оптимизация и по-голяма ефективност.

    Как започнахте в Brandwatch?
    Моето приключение с Brandwatch започна през 2020 година, точно в разгара на пандемията. Търсех си работа и попаднах на отворена позиция за Compensation & Benefits Manager в Brandwatch (тогава Falcon). Четейки изискванията към профила на кандидата, един глас в мен повтаряше: „Те точно мен търсят“. За тази позиция беше важно човекът, който ще я заеме, да има опит в HR, но и във финанси, да е работил с бюджети и счетоводство. Тук се потвърждава и моето убеждение, че разнообразният опит е голямо предимство. Забавното е, че дори кандидатствах два пъти. Целият процес по подбор беше изключително бърз, получих офертата си след по-малко от една седмица. Действително те търсеха мен.  Бях впечатлена от отношението на хората, с които се срещнах. Имах убеждението още тогава, че в тази компания има нещо специално. Почти 3 години по-късно мога да потвърдя, че да – в тази компания има нещо специално. Преминахме през въртележка от промени, сливания и придобивания за много кратък период. Обемът на нови и различни неща, които можеш да научиш в такава компания за краткия период от 2 – 3 години, е удивителен. 

    Какви са Вашите отговорности днес?
    Моите отговорности днес са съвкупност от различни HR направления. Аз ръководя Total Rewards екипа в Brandwatch и нашите основни задължения са свързани с управление на HR процеси, системи, заплати, придобивки, отношения с партньори, управление и анализиране на данни, както и проучвания на пазара относно заплащане, тенденции, промени и други. Наша  отговорност е и структурата на компанията, на позициите и съответните нива на заплащане. Отговаряме за Gender Pay Gap репортинг и анализ, както и инициативи той да бъде избегнат. Също така  част от моите отговорности е да следя за промени в законодателствата на всички държави, в които Brandwatch оперира, по отношение на HR политики, заплащане и законови разпоредби. Нашата ежедневна работа се състои в това да осигуряваме спокойствие и увереност в нашите служители, че са на правилното място, че има хора в организацията, които сърцато се грижат за тях и за справедливото заплащане за техния труд под всичките му форми. Специфична част от нашата работа е това, че трябва да съчетаем удовлетвореността на служителите с интереса на бизнеса. Има много ситуации, в които този баланс е трудно постижим, но именно тук е красотата на това, което правим – да намерим баланса и да го направим възможен. Работим по проекти, свързани с автоматизиране на HR процеси и осигуряване на по-голяма ефективност, така че да можем да се фокусираме върху стратегическото развитие на Total Rewards екипа, допринасяйки за дългосрочния успех на компанията и привличането и задържането на ценните ни кадри. 

    Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
    Предизвикателствата са част от ежедневието ми. В моята професия, управлявайки най-чувствителния аспект за всички работещи хора, а именно техните заплати и придобивки, и имайки предвид факта, че отговарям за 14 локации, няма ден с ден еднакъв. В работен план  предизвикателствата за мен са мотивиращи. Те създават динамика, държат те в добра форма и те поставят извън зоната ти на комфорт, което само по себе си е един от най-успешните начини за развитие. 

    От лична гледна точка най-големите предизвикателства са свързани с изграждане на търпение, толерантност и баланс. Аз съм човек, който живее на бързи обороти. Имам много задължения  както в работен, така и в личен план. Откакто се помня, винаги съм искала всичко да се случва сега, точно в този момент. С течение на времето и след доста разочарования, разбрах, че много неща – процеси, решения и развитие, особено стратегическите за компанията, отнемат време. Промяната не се случва от само себе си и е необходимо търпение, за да се случи по правилния начин. Изграждането на толерантност и разбиране, че „хората не са като мен“ също беше едно от големите лични предизвикателства, които, за щастие, успях да преодолея по пътя до тук. Аз съм перфекционист, уча много бързо и изпипвам работата си – това очаквах и от хората около мен. Отне ми време да разбера, че всеки разбира, работи и учи с различно темпо, по различен начин. Компетенциите и силните страни на хората не са еднакви и е изключително грешно да очакваш или изискваш от хората, с които работиш, да бъдат като теб.

    Мога откровено да кажа, че успях да променя нагласата и очакванията си и това ми помогна изключително много да стана по-добър професионалист и човек, да намеря баланс. Днес за мен е важно каква стратегическа позиция има моят екип в компанията, как ние допринасяме за дългосрочните планове за развитие, как можем да подобрим себе си и процесите си, така че да дадем допълнителен блясък на Total Rewards функцията. С тази различна нагласа  аз не очаквам от моя екип или от колегите, с които работя, да бъдат като мен. Очаквам да се допълваме и всеки да дава своя принос с уникалността и силните си страни. За мен е важно да ги подкрепям да се развиват с темпо и по начин, който работи за тях.

    Сигурни сме, че Вашият екип е от съществено значение. Как го формирате? Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
    Истина е, екипът ми е моята най-голяма сила. Благодарна съм му от все сърце за доверието, за усилията и за отдадеността, с която работят всеки ден. Те са прекрасни и моят успех до голяма степен се дължи на моя екип. 

    За мен от голямо значение са мотивацията на хората, които се присъединяват към екипа, както и профилът, личността им да се впише в динамиката на нашата компания. Противно на клишето за така необходимия опит аз съм по-склонна да наема човек без никакъв опит, но който има желанието, енергията и потенциала да се научи. Всъщност през годините не веднъж или два пъти съм наемала хора в екипите си, които нямаха опит. Не сгреших, те израснаха в изключителни HR професионалисти. В крайна сметка, за да придобиеш опит, някой трябва да ти отвори вратата и да ти даде шанс.

    Качествата, които са ценни в нашата професия, както и за мен като ръководител на екипа, са откровеност, отговорност, отношение и уважение. Дали хората трябва да са безгрешни? Не, разбира се. Правейки грешки и научавайки своите уроци от тях, ние се усъвършенстваме. 

    Естеството на нашата работа е специфично, нашите колеги се обръщат към нас с надеждата и очакването да получат отговор, яснота или подкрепа. Затова и отношението и уважението са ключови качества, които аз търся и държа хората в екипа ми да притежават. Поемането на отговорност е друго качество, на което непременно държа. Не харесвам микромениджмънта, а нямам и време да го упражнявам. Вярвам, че когато хората могат сами да определят начина и реда, по който да работят, това им дава увереност, кураж да експериментират и изгражда силно чувство за отговорност и ангажираност. Доверието между членовете на един екип има ключова роля за успеха на този екип. Умението да споделяме и всички ние да носим отговорност за сплотеността на екипа, да помагаме един на друг и всеки да се чувства свободен да изрази мнение или предложение, е нещо, което съм се стремила да изградя във всичките си екипи до сега. 

    С какво не бихте направили компромис?
    Не бих направила компромис с лъжата, лицемерието и грубото отношение. 

    Израснала съм в прекрасно семейство и майка ми и баща ми винаги са ни учили да бъдем честни, че е по-добре да понесем последствията от грешките си, отколкото да се опитваме да излъжем. Аз съм открит човек, винаги залагам на истината, дори понякога да не е приятна, и държа хората, които работят с мен, семейството ми и приятелите ми да притежават същата искреност. 

    Заедно с честността, ценност, която нося от съвсем малка, е доброто отношение. Колкото и клиширано да звучи, една добра дума или дребен жест, които не биха ти коствали много, могат да бъдат безценни за човека отсреща. Не е трудно да бъдеш вежлив, да окажеш помощ на човек в нужда или просто да благодариш. Обидата или арогантното отношение не те правят по-силен, не те правят и по-щастлив. За съжаление, в днешно време, в забързаното ежедневие и нарастващия стрес, ние все по-често забравяме да бъдем добри, да помагаме и да не очакваме нищо в замяна. За мен грубото отношение е признак на слабост и възпитание. Не бих направила компромис с това. 

    Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява днес служителите в голяма компания?
    Най-важното умение според мен е емпатията. Един мениджър преди всичко трябва да разбира, че работи с човешки същества, не с роботи. Трябва да има отношение към всеки от членовете на екипа си. И отношението невинаги е еднакво. Хората не са еднакви и се мотивират от различни неща. Важното обаче е да има баланс. Различното отношение не означава предпочитание или афинитет към даден служител. То показва зрелостта на мениджъра да бъде гъвкав в рамките на допустимите граници. Също така  един успешен  мениджър трябва да подкрепя хората си, да им дава свободата да грешат, да се учат и да творят. Трябва да може да слуша и да приема различното мнение. Ние вземаме хора в екипите си, които вярваме, че ще помогнат за нашия собствен успех. В такъв случай трябва да им се доверим, да им дадем свобода и кураж да бъдат себе си. Успехите на нашите хора са доказателство, че ние сме се справили добре. И разбира се, не на последно място, един мениджър трябва да е готов и да има куража да поема рискове, които вярва, че са за доброто на екипа, и да се бори за своя екип. 

    За успешния лидер е важен балансът работа – почивка. Вие как релаксирате и какво Ви зарежда?
    За щастие, аз успявам да релаксирам и да се зареждам с положителна енергия доста често. Аз съм щастлив човек – виждам красота в много дребни неща и не ми е необходимо нещо грандиозно, за да успея да се заредя. Синът ми е на 8 години – възраст, в която децата са изключително креативни и интересни. Той постоянно ме изненадва с някоя блестяща идея или пакост. Обичам да играя с него, да редим лего, да правим лабораторни експерименти или просто да гледаме телевизия заедно. Той е източникът на позитивната енергия в живота ми. 

    Релаксирам, докато шофирам и слушам музика. С мъжа ми обичаме да пътуваме, да посещаваме нови места с красива природа и архитектура, да играем голф и да се наслаждаваме на екзотични коктейли. Тези безгрижни ваканции са невероятен източник на енергия, релакс и положителни емоции. 

    И не на последно място, аз всеки ден се зареждам от работата и екипа си. Обичам това, което правя. Обичам предизвикателствата в моята професия, удовлетвореността, когато усещам, че съм полезна, разрешавайки проблем или нужда на някой служител. И най-хубавото е, че обичам и хората, с които работя. Невероятните дами в екипа ми правят деня ми по-хубав.

    Кои са Вашите източници на вдъхновение?
    Вдъхновявам се от много неща. Интересен факт, имайки предвид, че аз не съм спокоен човек, е, че се вдъхновявам от красиви гледки, плажове, залези... спокойствието в природата е феноменално. Обичам да наблюдавам, да мисля и да усещам това спокойствие и в себе си. Вдъхновявам се от хубава музика, красиво изработени предмети, креативност и нестандартно мислене. Това ме кара да искам да направя повече, да бъда повече. Но най-вече се вдъхновявам от хора, които приемам за пример.

    Аз от дете съм щастлив човек именно защото най-добрият пример в живота ми е на моите родители. Те са силни хора, постигнали всичко сами, успели да отгледат и възпитат три щастливи и обичани деца, предавайки им важни ценности и идеали. Те са истинско вдъхновение! 

    От позиция на днешния си опит, бихте ли променили нещо по пътя на Вашата кариера?
    Не, не бих променила нищо. Опитът в различните сфери и хората, които срещнах – всичко това има своя отпечатък върху човека и професионалиста, който съм днес. Аз вярвам, че животът е поредица от случки и събития, които те водят към мястото, на което трябва да бъдеш. Не всичко, което съм правила, е било успешно, но това е част от израстването. Грешките и неуспехите са съвсем нормална част от пътя към постиженията и успеха. 

    Как си представяте развитието на HR функцията през следващите години?
    Представям си го доста динамично. HR функцията и всичките ѝ разновидности заемат ключово място в стратегическото развитие на компаниите. Софтуерите и системите, които се използват в HR функцията, са все по-напреднали и предлагат голям набор от интеграции и автоматизации. Представям си, че все повече от бюрократичната и повтаряща се работа ще може да се извършва от софтуер, а специалистите, работещи в HR ще могат да се фокусират върху нуждите на служителите и върху подобряването на работната среда. Все пак ние сме хора, а удовлетворените и щастливи хора са много по-продуктивни. HR същността е в това – да бъдем партньори за бизнеса и да осигурим здравословна среда за развитие на нашите кадри.

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Brandwatch Bulgaria EOOD в JOBS.bg

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА HR ЛИДЕРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ:

    Вяра Конакчиева, Skillo
    Eлена Стоянова, „Латекоер България“
    Лили Коевска, ITGix
    Добринка Йорданова, Access Finance
    Калин Стоянов, Бългериан пропертис
    Марияна Броняр, VSG Bulgaria
    Борислав Борисов – Head of HR в UltraPlay
    Таня Иванова - Lead Recruiter в Coretech Bulgaria
    Ралица Бояджиева-Цветанова, Мениджър Човешки ресурси в WINBET
    Цветослав Йотов, мениджър „Човешки ресурси“, „Арома“ АД
    Виолета Караначева- Цветанова, University Relations, Diversity and Learning Country Lead, IBM
    Севастияна Христова, HR Recruiter, „Вюрт България
    Ива Николова, „Анакатек“
    Атанаска Николова, „Бошнаков“
    Даниела Йорданова, VIVACOM
    Магдалена Петракиева, „Силвър Стар Моторс“
    Яна Папардова, Schwarz IT Bulgaria
    Надя Михова, EY Bulgaria
    Радослава Кроснева, ДСК

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 2 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд
    преди 3 часа
    „Аурубис“ инвестира още 800 млн. лв. у нас
    Компанията ще разшири рафинерията си за катодна мед и ще изгради два нови фотоволтаични парка
    преди 4 часа
    Японската Nidec с втора инвестиция у нас
    Nidec Instruments откри научно-развоен изследователски център в София
    преди 4 часа
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 66% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-февруари 2024 са от Италия, Нидерландия и Гърция
    преди 5 часа
    Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
    Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес