четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3939 прочитания

    ИТ екипите в България: Софтуерният екип на ЛЕМ България

    Запознайте се с Антон Тончев, Мениджър Софтуерен екип, който разказва повече за софтуерния екип на ЛЕМ България, проектите и възможностите за развитие
    02 май 2023, 14:46 a+ a- a

    Снимка: Александру Лабунет, Антон Тончев и Никола Димитров от Софтуерния екип на ЛЕМ България

    В рубриката на Economy.bg „ИТ екипите в България“ представяме ключови екипи във водещи технологични компании в България и ви срещаме с хората, които са част от тях. Лидери на екипи и ИТ професионалисти разказват повече за проектите, технологиите, начините на работа, както и за себе си, за своя професионален път и какво ги задържа в компанията.

    Запознайте се с Антон Тончев, Мениджър Софтуерен екип, който разказва повече за софтуерния екип на ЛЕМ България, проектите и възможностите за развитие.

    Антон Тончев, Мениджър Софтуерен екип, ЛЕМ България

    Антон, разкажете ни за компанията и с какво се занимавате тук – в България.
    Като лидер в света на електрическите измервания ЛЕМ създава най-добрите решения за енергия и мобилност, подсигурявайки, че системите на клиентите на компанията са оптимизирани, надеждни и безопасни. Компанията е изградена от експертизата, таланта и лидерството на 1500 души, работещи усърдно, за да подпомогнат прехода на клиентите и обществото към устойчиво бъдеще. Растежът на ЛЕМ се движи от мега трендове, които създават търсене за електрически сензори: възобновяема енергия, енергийна ефективност, разпределение на енергия, мобилност, автоматизация и дигитализация. ЛЕМ има глобално присъствие с производствени центрове в Китай, България, Швейцария, Япония, както и развойни центрове и търговски офиси в различни точки на света.

    ЛЕМ България е най-големият производствен център на ЛЕМ в Европа и е ключова локация за ЛЕМ Групата, в която се съвместяват различни дейности: производство със съпътстващите инженерни функции, развоен център, споделени услуги в областта на финансите, ИТ и ЧР. Компанията стартира дейността си през 2013 година, като за период от 10 години разраства екипа си от 0 до повече от 440 служители. Само през 2022 г. ЛЕМ България увеличи персонала си с повече от 80 служители, като стартира и изцяло нова дейност за компанията: разработване на софтуер за вградени системи за управление (embedded software).

    Представете ни Вашия екип – колко души (специалисти) сте и какво правите?
    Софтуерният екип на ЛЕМ България в момента се състои от трима опитни софтуерни инженери, като планираме да се разраснем до двадесет души в рамките на следващите няколко години. Екипът ни се движи от желанието да създаваме софтуер, който има реален принос. Нашата задача е разработката на вграден софтуер за широко портфолио от приложения: възобновяема енергия, енергийна ефективност, разпределение на енергия, електрически автомобили, автоматизация и дигитализация.

    Какви технологии използвате?
    За да реализираме проектите си, използваме разнообразни технологии. В зависимост от проекта се ползват различни интегрирани среди (IDEs). Pазработваме продуктите си предимно на програмен език C. Някои от нашите инструменти включват GIT, Bitbucket, Codebeamer, Jenkins, Polyspace и други. За софтуерното тестване използваме редица инструменти на National Instruments, Vector и други, като пишем скриптове както на C, така и на Python.

    По какви проекти работите?
    В момента работим по няколко вълнуващи проекта – система за следене на живота на автомобилни батерии, зарядни станции за електрически превозни средства, флуксгейт сензори, IoT metering за ЖП индустрията и енергийни сензори. С оглед на последните тенденции и нужди в индустрията, предвиждаме разработването на още по-иновативни софтуерни продукти в близко бъдеще.

    Как работите в момента и колко често се събирате заедно в офиса?
    В момента работим предимно заедно в офис, но предоставяме възможност за дистанционна работа при необходимост. Когато изградим екипа, планираме да предоставим възможността за по-честа работа от вкъщи. Културата на нашия екип е основана на доверие и открита комуникация, която ни позволява да работим ефективно дори когато не сме физически заедно.

    Снимка: Никола Димитров от Софтуерният екип, Атанас Армянов – Мениджър на отдел Изследване и развитие (R&D), Антон Тончев - Мениджър на Софтуерен екип, Александру Лабунет от Софтуерния екип и Лалка Вакрилова - HR Business Partner

    Как типично преминава един работен ден в екипа?
    Започваме деня с кафе и кратка дневна среща, на която обсъждаме предизвикателствата, които ни предстоят по проектите. Постигнатите цели са в резултат на общите ни усилия и добрата колаборация в екипа. Модерният офис с гледка към Витоша допълнително допринася за добрата работна атмосфера.

    Кои са предизвикателствата, които стоят пред екипа?
    Тъй като сме нов екип за България, първото ни предизвикателство е да се запознаем с текущите софтуерни проекти. Планът за развитие на екипа предвижда да развиваме и да работим върху нови проекти напълно автономно в рамките на първата година. Ще имаме възможността да се научим на нови технологии и да се развиваме като специалисти в индустрията. Плюс за нас е, че проектите, върху които работим, ще бъдат внедрени в продукти, които ще се произвеждат в България.

    С кои други отдели/екипи работите най-често?
    Пряко работим със софтуерния екип от ЛЕМ Франция, както и с всички инженери от R&D екипите. Считам за голямо предимство, че производството ни се намира в България, което улеснява комуникацията с производствения екип. Тази среда на сътрудничество ни позволява да развиваме технически и професионални умения, както и да изградим добри взаимоотношения с колеги от различни сфери на експертиза.

    Разкажете нещо, с което екипът Ви се гордее. 
    Гордея се със специалистите, които вече имаме в екипа. Създадохме работна среда на доверие и сплотеност. Работим в модерен офис, който спечели награда за най-добра бизнес сграда на 2022 година. Вярвам, че предстоят още много поводи за гордост, свързани с проектите, по които ще работим и с бъдещия софтуерен екип за България.

    Какво сплотява екипа Ви?
    Комуникацията в екипа ни е на много високо ниво. Работим перфектно заедно, като се вслушваме един в друг. Но това не е всичко – забавляваме се заедно и извън работно време и често си организираме вечеря на по бира, където обсъждаме общите си интереси. Независимо дали става въпрос за техническо хоби, любими спортове, или музика, винаги имаме тема за разговор. Присъединете се към нас и станете част от екип, който цени не само работата, но и доброто балансиране на личния и професионалния живот.

    Как се вписват нови хора във Вашия екип?
    На глобално ниво в ЛЕМ има разработена много добра въвеждаща програма, като преди започването си всеки нов служител има изготвена и конкретна техническа такава, по която ще се води в рамките на първите шест месеца. Целим да подсигурим гладко и постепенно запознаване с различните процеси в компанията, така че новопостъпилият да се почувства „у дома си“ в съвсем кратък срок. Подхождаме с толерантност и търпение към всеки и си помагаме, когато някой има нужда от съдействие.

    Снимка (от ляво надясно):Никола Димитров, Александру Лабунет и Антон Тончев

    Как бихте отговорили на въпроса: „Ако ти си..., заповядай в нашия екип!“?
    Ако ти си мотивиран, заповядай в нашия екип! Вярвам, че най-важни за всеки от нас са мотивацията и желанието да се учи и развива. И все пак, тъй като сме още в самото начало на изграждане на екипа, имаме нужда от мотивирани кандидати със силен опит в процеса по разработка на софтуер за вградени системи (embedded software). Кандидатът също трябва да е комуникативен и добър екипен играч, както и да умее да се справя с предизвикателни ситуации. Всеки, който споделя страстта ни към иновации и би желал да допринесе за изграждането на по-устойчиво бъдеще, е потенциален наш колега.

    Как бихте описали сами Вашия екип?
    В момента сме малък, сплотен и добре технически подготвен екип. Развиваме се като се изправяме пред предизвикателствата. Всеки от нас е ангажиран да даде най-доброто от себе си и да постига високи резултати и качество в работата си.

    И накрая как бихте описали ЛЕМ с 3 думи?
    Амбиция, добра среда и неограничени възможности.В ЛЕМ ни води желанието да постигаме дори и невъзможното. Целим да създадем работна среда, която подкрепя индивида и екипа, приобщава и подтиква към растеж и развитие. И най-важното – вярваме, че когато работим заедно като екип, можем да постигнем много.

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на ЛЕМ България ЕООД в JOBS.bg

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ИТ ЕКИПИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

    DCoE екипът на МенторМейт
    Екип Technical Support, SEEBURGER

    Екип Mobile Team, Scalefocus
    Back-end екипът на SiteGround
    Екипът на Funding Circle в Questers
    Екип DATA, Blankfactor
    Екип QA, SiteGround
    Екип WEX Health, Coherent Solutions Bulgaria
    Екип DevOps, Scalefocus
    Екип Внедряване SoftOne ERP
    Екип Infrastructure, Cloud & Automation, Milestone Systems
    Екип Data Quality, Experian България
    Екип Front-end Development, Scalefocus
    Екип SPA/front-end, SiteGround
    Екип RSM, Tek Expert
    Екип Engineering, Nexo
    Екип GetHelp, Tek Experts
    Екип Java, Scalefocus
    Екип QA, МенторМейт
    Екип Compliance, Digital Wallets, Paysafe
    Екип CritSit, Tek Experts
    Екип Scagile, Блубито
    Екип Технологични трейнъри в Telerik Academy Alpha
    Екип Worldwide Consulting Center - Center of Engineering, VMware
    Екипи Helios и Phoenix, интегриране на платежни доставчици в Skrill и Neteller, Paysafe
    Eкип Online Banking Project, DataArt
    Екип SOC, Paysafe
    Екип UX/UI Team, Scalefocus
    Екип Engineering & Product Development, Nexo
    Екип Marketing Services, Experian България
    Екип Rapid Transfer, Paysafe
    Екип BIS platform QA, SEEBURGER
    Екип News UK Tech, Questers
    Екип Quality Engineering, Scalefocus
    Екип Клиентски Анализи, Hewlett Packard Enterprise
    Екип Custom Development, Milestone Systems
    Екип Sitefinity Cloud, Progress 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 2 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 3 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 19 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 19 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 20 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място