вторник, 23 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4463 прочитания

  ИТ екипите в България: Софтуерният екип на ЛЕМ България

  Запознайте се с Антон Тончев, Мениджър Софтуерен екип, който разказва повече за софтуерния екип на ЛЕМ България, проектите и възможностите за развитие
  02 май 2023, 14:46 a+ a- a

  Снимка: Александру Лабунет, Антон Тончев и Никола Димитров от Софтуерния екип на ЛЕМ България

  В рубриката на Economy.bg „ИТ екипите в България“ представяме ключови екипи във водещи технологични компании в България и ви срещаме с хората, които са част от тях. Лидери на екипи и ИТ професионалисти разказват повече за проектите, технологиите, начините на работа, както и за себе си, за своя професионален път и какво ги задържа в компанията.

  Запознайте се с Антон Тончев, Мениджър Софтуерен екип, който разказва повече за софтуерния екип на ЛЕМ България, проектите и възможностите за развитие.

  Антон Тончев, Мениджър Софтуерен екип, ЛЕМ България

  Антон, разкажете ни за компанията и с какво се занимавате тук – в България.
  Като лидер в света на електрическите измервания ЛЕМ създава най-добрите решения за енергия и мобилност, подсигурявайки, че системите на клиентите на компанията са оптимизирани, надеждни и безопасни. Компанията е изградена от експертизата, таланта и лидерството на 1500 души, работещи усърдно, за да подпомогнат прехода на клиентите и обществото към устойчиво бъдеще. Растежът на ЛЕМ се движи от мега трендове, които създават търсене за електрически сензори: възобновяема енергия, енергийна ефективност, разпределение на енергия, мобилност, автоматизация и дигитализация. ЛЕМ има глобално присъствие с производствени центрове в Китай, България, Швейцария, Япония, както и развойни центрове и търговски офиси в различни точки на света.

  ЛЕМ България е най-големият производствен център на ЛЕМ в Европа и е ключова локация за ЛЕМ Групата, в която се съвместяват различни дейности: производство със съпътстващите инженерни функции, развоен център, споделени услуги в областта на финансите, ИТ и ЧР. Компанията стартира дейността си през 2013 година, като за период от 10 години разраства екипа си от 0 до повече от 440 служители. Само през 2022 г. ЛЕМ България увеличи персонала си с повече от 80 служители, като стартира и изцяло нова дейност за компанията: разработване на софтуер за вградени системи за управление (embedded software).

  Представете ни Вашия екип – колко души (специалисти) сте и какво правите?
  Софтуерният екип на ЛЕМ България в момента се състои от трима опитни софтуерни инженери, като планираме да се разраснем до двадесет души в рамките на следващите няколко години. Екипът ни се движи от желанието да създаваме софтуер, който има реален принос. Нашата задача е разработката на вграден софтуер за широко портфолио от приложения: възобновяема енергия, енергийна ефективност, разпределение на енергия, електрически автомобили, автоматизация и дигитализация.

  Какви технологии използвате?
  За да реализираме проектите си, използваме разнообразни технологии. В зависимост от проекта се ползват различни интегрирани среди (IDEs). Pазработваме продуктите си предимно на програмен език C. Някои от нашите инструменти включват GIT, Bitbucket, Codebeamer, Jenkins, Polyspace и други. За софтуерното тестване използваме редица инструменти на National Instruments, Vector и други, като пишем скриптове както на C, така и на Python.

  По какви проекти работите?
  В момента работим по няколко вълнуващи проекта – система за следене на живота на автомобилни батерии, зарядни станции за електрически превозни средства, флуксгейт сензори, IoT metering за ЖП индустрията и енергийни сензори. С оглед на последните тенденции и нужди в индустрията, предвиждаме разработването на още по-иновативни софтуерни продукти в близко бъдеще.

  Как работите в момента и колко често се събирате заедно в офиса?
  В момента работим предимно заедно в офис, но предоставяме възможност за дистанционна работа при необходимост. Когато изградим екипа, планираме да предоставим възможността за по-честа работа от вкъщи. Културата на нашия екип е основана на доверие и открита комуникация, която ни позволява да работим ефективно дори когато не сме физически заедно.

  Снимка: Никола Димитров от Софтуерният екип, Атанас Армянов – Мениджър на отдел Изследване и развитие (R&D), Антон Тончев - Мениджър на Софтуерен екип, Александру Лабунет от Софтуерния екип и Лалка Вакрилова - HR Business Partner

  Как типично преминава един работен ден в екипа?
  Започваме деня с кафе и кратка дневна среща, на която обсъждаме предизвикателствата, които ни предстоят по проектите. Постигнатите цели са в резултат на общите ни усилия и добрата колаборация в екипа. Модерният офис с гледка към Витоша допълнително допринася за добрата работна атмосфера.

  Кои са предизвикателствата, които стоят пред екипа?
  Тъй като сме нов екип за България, първото ни предизвикателство е да се запознаем с текущите софтуерни проекти. Планът за развитие на екипа предвижда да развиваме и да работим върху нови проекти напълно автономно в рамките на първата година. Ще имаме възможността да се научим на нови технологии и да се развиваме като специалисти в индустрията. Плюс за нас е, че проектите, върху които работим, ще бъдат внедрени в продукти, които ще се произвеждат в България.

  С кои други отдели/екипи работите най-често?
  Пряко работим със софтуерния екип от ЛЕМ Франция, както и с всички инженери от R&D екипите. Считам за голямо предимство, че производството ни се намира в България, което улеснява комуникацията с производствения екип. Тази среда на сътрудничество ни позволява да развиваме технически и професионални умения, както и да изградим добри взаимоотношения с колеги от различни сфери на експертиза.

  Разкажете нещо, с което екипът Ви се гордее. 
  Гордея се със специалистите, които вече имаме в екипа. Създадохме работна среда на доверие и сплотеност. Работим в модерен офис, който спечели награда за най-добра бизнес сграда на 2022 година. Вярвам, че предстоят още много поводи за гордост, свързани с проектите, по които ще работим и с бъдещия софтуерен екип за България.

  Какво сплотява екипа Ви?
  Комуникацията в екипа ни е на много високо ниво. Работим перфектно заедно, като се вслушваме един в друг. Но това не е всичко – забавляваме се заедно и извън работно време и често си организираме вечеря на по бира, където обсъждаме общите си интереси. Независимо дали става въпрос за техническо хоби, любими спортове, или музика, винаги имаме тема за разговор. Присъединете се към нас и станете част от екип, който цени не само работата, но и доброто балансиране на личния и професионалния живот.

  Как се вписват нови хора във Вашия екип?
  На глобално ниво в ЛЕМ има разработена много добра въвеждаща програма, като преди започването си всеки нов служител има изготвена и конкретна техническа такава, по която ще се води в рамките на първите шест месеца. Целим да подсигурим гладко и постепенно запознаване с различните процеси в компанията, така че новопостъпилият да се почувства „у дома си“ в съвсем кратък срок. Подхождаме с толерантност и търпение към всеки и си помагаме, когато някой има нужда от съдействие.

  Снимка (от ляво надясно):Никола Димитров, Александру Лабунет и Антон Тончев

  Как бихте отговорили на въпроса: „Ако ти си..., заповядай в нашия екип!“?
  Ако ти си мотивиран, заповядай в нашия екип! Вярвам, че най-важни за всеки от нас са мотивацията и желанието да се учи и развива. И все пак, тъй като сме още в самото начало на изграждане на екипа, имаме нужда от мотивирани кандидати със силен опит в процеса по разработка на софтуер за вградени системи (embedded software). Кандидатът също трябва да е комуникативен и добър екипен играч, както и да умее да се справя с предизвикателни ситуации. Всеки, който споделя страстта ни към иновации и би желал да допринесе за изграждането на по-устойчиво бъдеще, е потенциален наш колега.

  Как бихте описали сами Вашия екип?
  В момента сме малък, сплотен и добре технически подготвен екип. Развиваме се като се изправяме пред предизвикателствата. Всеки от нас е ангажиран да даде най-доброто от себе си и да постига високи резултати и качество в работата си.

  И накрая как бихте описали ЛЕМ с 3 думи?
  Амбиция, добра среда и неограничени възможности.В ЛЕМ ни води желанието да постигаме дори и невъзможното. Целим да създадем работна среда, която подкрепя индивида и екипа, приобщава и подтиква към растеж и развитие. И най-важното – вярваме, че когато работим заедно като екип, можем да постигнем много.

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на ЛЕМ България ЕООД в JOBS.bg

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ИТ ЕКИПИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

  DCoE екипът на МенторМейт
  Екип Technical Support, SEEBURGER

  Екип Mobile Team, Scalefocus
  Back-end екипът на SiteGround
  Екипът на Funding Circle в Questers
  Екип DATA, Blankfactor
  Екип QA, SiteGround
  Екип WEX Health, Coherent Solutions Bulgaria
  Екип DevOps, Scalefocus
  Екип Внедряване SoftOne ERP
  Екип Infrastructure, Cloud & Automation, Milestone Systems
  Екип Data Quality, Experian България
  Екип Front-end Development, Scalefocus
  Екип SPA/front-end, SiteGround
  Екип RSM, Tek Expert
  Екип Engineering, Nexo
  Екип GetHelp, Tek Experts
  Екип Java, Scalefocus
  Екип QA, МенторМейт
  Екип Compliance, Digital Wallets, Paysafe
  Екип CritSit, Tek Experts
  Екип Scagile, Блубито
  Екип Технологични трейнъри в Telerik Academy Alpha
  Екип Worldwide Consulting Center - Center of Engineering, VMware
  Екипи Helios и Phoenix, интегриране на платежни доставчици в Skrill и Neteller, Paysafe
  Eкип Online Banking Project, DataArt
  Екип SOC, Paysafe
  Екип UX/UI Team, Scalefocus
  Екип Engineering & Product Development, Nexo
  Екип Marketing Services, Experian България
  Екип Rapid Transfer, Paysafe
  Екип BIS platform QA, SEEBURGER
  Екип News UK Tech, Questers
  Екип Quality Engineering, Scalefocus
  Екип Клиентски Анализи, Hewlett Packard Enterprise
  Екип Custom Development, Milestone Systems
  Екип Sitefinity Cloud, Progress 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 19 минути
  Вдигат двойно туристическия данък в София
  Близо 10% увеличение в броя на туристите, отчита столицата
  преди 2 часа
  Германската METZ открива логистична база у нас
  Технологичните продукти на германския бранд вече са достъпни за българските потребители
  преди 3 часа
  Meta спира някои от своите ИИ разработки
  Компанията няма да пусне мултимодалните си AI в Европа и постави на пауза генеративния AI в Бразилия
  преди 20 часа
  Започна строителството на нов корпус на НПМГ
  Изградени ще бъдат и физкултурен салон с многофункционална зала и STEM център
  преди 1 ден
  Байдън се отказа от президентската напревара
  Той подкрепи Камала Харис за следващия кандидат на демократите в САЩ