петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2911 прочитания

    ИТ екипите в България: Data, Scalefocus

    Запознайте се с професионалисти от Data екипа на Scalefocus и научете повече за работата, проектите и възможностите за развитие
    04 април 2023, 15:39 a+ a- a

    Колаж: Scalefocus

    В рубриката на Economy.bg „ИТ екипите в България“ представяме ключови екипи във водещи технологични компании в България и ви срещаме с хората, които са част от тях. Лидери на екипи и ИТ професионалисти разказват повече за проектите, технологиите, начините на работа, както и за себе си, за своя професионален път и какво ги задържа в компанията. 

    Запознайте се с професионалисти от Data екипа на Scalefocus и научете повече за работата, проектите и възможностите за развитие от Таня Борсиова -Technology Manager на Data екипа.

    Таня Борисова - Technology Manager на Data екипа. Снимка: Scalefocus

    Представете ни Вашия екип – колко души (специалисти) сте и какво правите.
    По-правилно би било да кажем „нашите екипи“, тъй като сме над 30 специалисти, разделени на по-малки звена в зависимост от технологичната насоченост и локацията, но въпреки това сме едно голямо семейство. Имаме екипи в София, в Бургас и в Скопие. Всичко, което е свързано с данни и тяхната последваща обработка, минава през нас.

    Ние остойностяваме данните и ги превръщаме в говореща за нашите клиенти информация, въз основа на която те могат да вземат управленски и бизнес решения. С други думи – отговаряме за целия жизнен цикъл по събиране, съхранение, обработване и анализ на данни в OLAP и OLTP системи (или т.нар. data journey). 

    Какви технологии използвате?
    Ако трябва да изброим всички технологии, с които нашите специалисти работят, списъкът би бил доста обширен. Стараем се да сме в крак с новите и бързоразвиващи се технологии като Azure stack-a например. Разбира се, новото невинаги отстъпва на по-старите си версии, така че търсим баланса, за да сме в максимална помощ на клиентите си. На практика сме technology agnostic, което означава, че най-голямо значение за това с кои технологии работим, изиграват нуждите на клиента, съобразени с тяхната инфраструктура. Подхождаме концептуално – решаваме какво трябва да се направи, и чак тогава подбираме технологиите, с които да постигнем най-оптимални резултати.

    По какви проекти работите?
    Няма точно определен тип проекти, които търсим и по които работим. Всеки един, който е интересен и предлага възможност както да упражним уменията си по най-добрия начин, така и да добием по-висока квалификация, е идеален за нас. В портфолиото си имаме проекти с банкови и FinTech институции, авиокомпании, автомобилни гиганти, застрахователи, технологични компании, лидери в енергетиката и телекомуникациите, както и добре познати производители на храни и напитки. От технологична гледна точка в момента сме фокусирани върху Big Data, Machine Learning (ML) и Artificial Intelligence (AI).

    Вечеря на част от Data екипа в Северна Македония. Снимка: Scalefocus

    Как работите в момента и колко често се събирате заедно в офиса?
    При старта на пандемията нашата компания беше една от първите, въвели модела Work from Everywhere. Това и днес е голямо облекчение за повечето колеги, съчетаващи професионалните си ангажименти със семейните задължения, като например да оставят децата на детска градина или да ги вземат от училище. По този начин се постига един по-добър work-life balance. Колегите избират сами най-удачния начин, по който да структурират деня си. Разбира се, има и такива, които предпочитат да работят в офиса почти всеки ден. Всеки от нашите подекипи има своя динамика. Стандартно се събираме поне веднъж месечно, а ако не успеем да сме всички в офиса, понякога избираме алтернативно време и място, за да се видим и да наваксаме. 

    Николай

    Software Engineer

    Николай е от младите реализирани хора, които са имали възможността да изградят живота си навън, но избират да се върнат в България. През 2009 г. заминава с намерение да учи икономика и счетоводство във Франция, където разбира, че това не е призванието му, но пък случайно успява да открие страстта си към технологиите. Тя го води до магистърската му степен, а след това и до стаж, прераснал в първата му работа. Започва да се интересува от бази данни, а паралелно с това надгражда технологичните си умения и развива познанията си за бизнеса. Така Ники създава своята двойна компетентност и се превръща в ценен професионален кадър. След цяло десетилетие в Тулуза решава да се прибере, защото смята, че е взел най-ценното от престоя си във Франция и иска да приложи и да предаде наученото у нас. Присъединява се към екипа на Scalefocus в края на 2019 г. Най-много му харесва, че като работещ в Data практиката той има свободата да се интересува и от други дисциплини като Software Architecture или DevOps. Обича да прекарва свободното си време с приятелите и семейството си, изучава основите на дърворезбата заедно с баща си и знае как да отгледа вкусен български домат. От Франция взема специалното отношение към храната и любовта към готвенето, на която се отдава винаги, когато не се налага да бърза.

    Как типично преминава един работен ден в екипа?
    Първото и задължително нещо е една чаша ароматно кафе, а понякога и повече:). Все пак ние, програмистите, сме известни с това, че превръщаме тази божествена напитка в работещ и добре структуриран код. Рутината за останалата част от деня може да се различава за всеки специалист в зависимост от това по какво точно работи, но най-общо всички минаваме през преглеждане и отговаряне на имейли, daily срещи и документиране на свършената работа по проекта. През останалото време прилагаме нашата технологична магия, за да изпълним успешно и в срок поставените от клиента задачи.

    С кои други отдели/екипи работите най-често?
    По повечето проекти работата ни е обвързана най-тясно с клиентите ни, които са Business stakeholders – от тях получаваме подробна информация за това какво ни е необходимо, с какви данни разполагат, къде се съхраняват, както и по какъв начин искат да бъдат обработени, за да им помогнем да извлекат максимална полза от тях. Това е свързано и с директна комуникация на много нива в клиентските екипи, включително и с мениджмънта. Понякога си сътрудничим и с Business Analysts, а ако работим с друг технологичен екип, това най-често са backend звена, независимо дали става дума за Java, .NET, или Python специалисти. Взаимодействаме си също с project managers и QA.

    Летен тиймбилдинг. Снимка: Scalefocus

    Разкажете нещо, с което екипът Ви се гордее.
    Гордеем се с ценностите, които сме превърнали в основополагащи за всеки аспект от работата си; с това, че имаме стажанти и млади хора, у които развиваме ценни качества и им помагаме да реализират потенциала си по най-добрия начин. Гордеем се и с това, че сме задружни и така постигаме значими цели. Не се предаваме пред трудностите, поемаме отговорност за действията си. Не на последно място – гордеем се с това, че клиентите ни са доволни заради десетките ни успешно завършени проекти.

    Какво обичате да правите заедно извън работно време?
    Извън работата обичаме да прекарваме време заедно, организираме летни почивки, на които може да си отдъхнем от професионалните задължения и да се забавляваме качествено. Също така правим разходки в планината, а когато сезонът го позволява, се отдаваме на ски и сноуборд преживявания с пълна сила. Не на последно място – обичаме добрите питиета, филмовите вечери и бордовите игри. 

    Ева

    Software Engineer

    Ева е от любопитните към света хора и черпи с пълни шепи от всичко, което животът ѝ предлага. За нея е важно постоянно да научава нови неща и както самата тя казва, колелото да не спира да се върти. Ако погледнем графика ѝ, това веднага става ясно. Освен с работата си като част от Data екипа на Scalefocus Ева се занимава с преподаване – води упражнения по информатика и програмиране в бази данни в УНСС. Харесва ѝ възможността да предава знания и да обсъжда със студентите примери от практиката си. Любознателна още от ученическите години, Ева не спира да надгражда знанията си и в момента прави докторантура по бизнес информатика. Иска да се развива в посока водене на екипи, защото обича работата с хора и да бъде ментор ѝ доставя голямо удоволствие. Приятелите ѝ казват, че е душата на компанията, но ако погледнем заглавията в личната ѝ библиотека, има вероятност да се изненадаме: Ева е почитател на хорър литературата. Винаги, когато има възможност, пътува из България и открива красиви кътчета, които обича да заснема. Едно от местата, впечатлили я с красотата си, са Стобските пирамиди, които според Ева задължително трябва да видите, ако сте любител на природните забележителности.

    Какво сплотява екипа Ви?
    Нещото, което ни сплотява, е това, че всеки от нас се старае да се развива и постоянно си помагаме – подготвяме презентации за споделяне на знания, провеждаме workshop-и на технологични теми. По този начин предаваме наученото от нас на колегите, които търсят новото и интересното. Фактът, че сме в 3 различни локации и от различни народности, не е нещо, което ни разделя, а напротив – търсим общото и това, по което си приличаме, за да станем още по-сплотени и силни. Другата важна съставка, без която не можем, е чувството ни за хумор. То ни помага да се разтоварим и да не се взимаме твърде насериозно.

    Част от Data екипа на коледното парти. Снимка: Scalefocus

    Как се вписват нови хора във Вашия екип?
    Още на етап предварителен подбор разпознаваме хората, които са cultural fit и след това много плавно и лесно се случва вписването им в екипа. В повечето случаи новите хора се чувстват приобщени и спокойни на втората седмица. Опитваме да разберем какво им е интересно и накъде искат да се развиват. Така насочваме ресурс в развитието им не само там, където компанията иска и има нужда от експертиза, но и в сферите, в които колегата желае да се усъвършенства.

    Никола

    Software Engineer

    Никола стартира професионалния си път с backend, Java и C#, но впоследствие прави завой към бази данни и започва да се занимава с Python. За екипа си в Scalefocus казва, че рядко се случва човек да попадне в толкова разбираща среда, където всички се подкрепят и израстват заедно. Никола определя себе си като срамежлив, но това не означава, че не излиза от комфортната си зона. Даже напротив. Когато е на 7 години, родителите му го записват на латино танци, които прекъсва след малко повече от година, но се завръща към тях, когато завършва университета. Този път изцяло се посвещава на страстта си и прави всичко възможно, за да напредне. Усилията му дават резултат и той получава покана да преподава, а по-късно решава да участва в официални състезания. Така Никола се превръща в професионален латино и бален танцьор. Казва, че танците са му помогнали да опознае себе си и да развие много ценни качества, които пренася в други сфери на живота си. Дългите репетиции го научават как да структурира деня си, за да има време за всичко в него, а непрестанното движение и контактът с хора му помагат да превъзмогне стеснителността си. Именно благодарение на танците Никола решава да преподава и в ИТ сферата, като споделя знанията си в областта на Python.

    Как бихте отговорили на въпроса: „Ако ти си..., заповядай в нашия екип!“?
    „Ако ти си приключенец, заповядай в нашия екип!“. Защото зад думата приключение има две важни неща – крайната цел, която преследваме, и стъпките, които трябва да извървим към нея. Невинаги пътят е предвидим, но желанието да постигнеш това, което си си набелязал, не спира да те движи. А и както знаем – чрез общата цел срещаш приятели, които те подкрепят и ценят безрезервно.

    И накрая как бихте описали сами Вашия екип?
    Може би думата, която описва екипа ни най-точно, е „вдъхновяващ“. Непрекъснато черпим вдъхновение едни от други и по този начин постоянно се учим. Така успяваме да постигнем резултатите, към които се стремим, а именно – прекрасно свършена работа и доволни клиенти, които се връщат при нас и искат Scalefocus да продължи да бъде част от тяхното технологично приключение.

    Вижте по какви проекти работи Scalefocus в България

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Scalefocus в JOBS.bg

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ИТ ЕКИПИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

    Софтуерният екип на ЛЕМ България
    DCoE екипът на МенторМейт
    Екип Technical Support, SEEBURGER

    Екип Mobile Team, Scalefocus
    Back-end екипът на SiteGround
    Екипът на Funding Circle в Questers
    Екип DATA, Blankfactor
    Екип QA, SiteGround
    Екип WEX Health, Coherent Solutions Bulgaria
    Екип DevOps, Scalefocus
    Екип Внедряване SoftOne ERP
    Екип Infrastructure, Cloud & Automation, Milestone Systems
    Екип Data Quality, Experian България
    Екип Front-end Development, Scalefocus
    Екип SPA/front-end, SiteGround
    Екип RSM, Tek Expert
    Екип Engineering, Nexo
    Екип GetHelp, Tek Experts
    Екип Java, Scalefocus
    Екип QA, МенторМейт
    Екип Compliance, Digital Wallets, Paysafe
    Екип CritSit, Tek Experts
    Екип Scagile, Блубито
    Екип Технологични трейнъри в Telerik Academy Alpha
    Екип Worldwide Consulting Center - Center of Engineering, VMware
    Екипи Helios и Phoenix, интегриране на платежни доставчици в Skrill и Neteller, Paysafe
    Eкип Online Banking Project, DataArt
    Екип SOC, Paysafe
    Екип UX/UI Team, Scalefocus
    Екип Engineering & Product Development, Nexo
    Екип Marketing Services, Experian България
    Екип Rapid Transfer, Paysafe
    Екип BIS platform QA, SEEBURGER
    Екип News UK Tech, Questers
    Екип Quality Engineering, Scalefocus
    Екип Клиентски Анализи, Hewlett Packard Enterprise
    Екип Custom Development, Milestone Systems
    Екип Sitefinity Cloud, Progress 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 11 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 12 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 19 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 19 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава