четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2802 прочитания

    Какво четат HR лидерите: Георги Млеканов, Мебелни фабрики Колорадо

    Препоръчвам една пророческа според мен книга на Питър Дракър - „Мениджмънт предизвикателства през 21. век“, казва Георги
    30 март 2023, 09:50 a+ a- a

    Георги Млеканов - HR Manager на Мебелни фабрики Колорадо и Business Coach. Колаж: Economy.bg

    Какво четат HR лидерите в България? Кои са книгите и авторите, от които черпят вдъхновение? Какви уроци и поуки си извличат от тях? Economy.bg попита HR професионалисти във водещи компании в България. Вижте какво отговори Георги Млеканов - HR Manager на Мебелни фабрики Колорадо и Business Coach.

    През последните години чета основно книги, които са ми от полза в професионален план и придават добавена стойност на знанията ми. Провеждайки обучения, семинари, различни групови активности и най-вече усъвършенствайки хората, осъзнах, че надграждането на собствения ми потенциал е първостепенно за мен. 

    Има личности, които символизират цели епохи. Питър Дракър е един от тях. Автор, който силно ме впечатли, затова го чета бавно, внимателно, осмислящо. Мисля, че няма нужда да представям това име, сигурен съм, че всеки занимаващ се с управление в бизнеса го знае. В по-ранните ми години, четейки различни книги, учебници, доклади, свързани с мениджмънта, навсякъде срещах Питър Дракър. В един момент се запитах защо не чета Питър Дракър? Книгата, която ви представям и в момента препрочитам, за мен е един вид пророческа и се нарича „Мениджмънт предизвикателства през 21. век“. Излиза през 1999 г. и е вече на 24 години. Какво я прави пророческа?

    -Дракър казва: „През следващите двадесет или тридесет години демографията ще доминира над политиката във всички развити страни. А политиката ще се характеризира със значителни бурни събития.“ Припомням, че през последните 4 – 5 години именно във връзка с демографската криза, настъпиха множество законови промени в редица европейски страни в това число и България, които целят по-бързо и урегулирано узаконяване на мигрантите и интегрирането им в работна среда.

    - „През следващите двадесет или тридесет години никоя от развитите страни няма да се характеризира със стабилна политика или силно правителство. Нестабилността на правителствата ще бъде нормално явление.“

    Тук мисля, че няма нужда да коментирам, за да убедя някого, всички сме свидетели в реално време какво се случва, а Дракър го е „видял“ преди доста години.

    - „Пенсионирането няма да означава, че пенсионираният човек ще спре да работи.“

    Това в България не е нещо толкова ново, но вече го има и в по-развитите страни. Има немалко хора в напреднала възраст, които не са спрели да допринасят за икономиката на страната си.

    - „През следващите няколко десетилетия ние ще се изправим пред вълна от протекционизъм в цял свят.“

    Този протекционизъм се случва отново пред очите ни, започвайки с редица компенсации както в бизнеса, така и на обикновения човек, както и с приемане на различни регулации в защита на собственото производство.

    -Ето и нещо за мен самия: „Ако човек не стане доброволец до около четиридесетата си годишнина, той не би го направил и след шестдесетата.“ Това го прочетох, след като бях започнал доброволческата си дейност, за която се надявам да разкажа по-нататък, но ето, че Дракър отново е прав, поне при мен.

    Разбира се, това е малка част от Питър Дракър. Неговите тези за управление се преподават в целия свят, и то неслучайно.

    В заключение мога да кажа, че когато прочетеш нещо, което е писано преди повече от 20 години и то се случва пред очите ти, няма как да го подминеш с лека ръка и да не продължиш да черпиш знания от този извор… и да предаваш нататък!

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на БЛАГОЙ АНГЕЛОВ - КОЛОРАДО ЕТ в JOBS.bg


    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА КАКВО ЧЕТАТ HR ЛИДЕРИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

    Васил Николов, Дев-Харбор
    Ралица Бояджиева-Цветанова, WINBET
    Михаела Георгиева, Progress
    Йорданка Манчева, Агенция за събиране на вземания
    Милена Хаджииванова, Булсатком
    Катерина Кабакова, Senior HR Consultant
    Цанислав Генчев, NOTO – 360 Fraud and Compliance
    Албена Паралингова, А3-ВД
    Илиян Бойчев, IBTrainings
    Петър Джугански, OpenTag
    Галина Георгиева, Дунапак Родина
    Ваня Колева, WePrevent Велико Търново
    Даниела Назим, Endava 
    Рада Йосифова, AG Capital
    Радослава Кроснева, Банка ДСК
    Никола Киров, Американски Университет в България
    Борислава Георгиева, DHL Freight ESS

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 2 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 3 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 3 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 4 часа
    преди 4 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС