неделя, 01 октомври 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2040 прочитания

  Какво четат HR лидерите в България: Васил Николов, Дев-Харбор

  Powerful на Пати МакКорд е провокираща размисъл относно традиционните HR практики и предлага прозрения за това как да се изграждат и ръководят успешни екипи, казва Васил
  28 март 2023, 13:14 a+ a- a

  Васил Николов - HR Мениджър на Дев-Харбор. Снимка: Дев-Харбор 

  Какво четат HR лидерите в България? Кои са книгите и авторите, от които черпят вдъхновение? Какви уроци и поуки си извличат от тях? Economy.bg попита HR професионалисти във водещи компании в България. Вижте какво отговори Васил Николов - HR Мениджър в ИТ компанията Дев-Харбор.

  Избрах да Ви представя книгата Powerful на Пати МакКорд, защото е провокираща размисъл относно традиционните HR практики и предлага прозрения за това как да се изграждат и ръководят успешни екипи. Като бивш главен директор по талантите в Netflix  Пати МакКорд споделя своя опит и перспективи за създаване на култура на работното място, която дава приоритет на свободата, отчетността и иновациите.

  Книгата е разделена на три основни раздела. Всеки раздел обхваща набор от теми, свързани с управлението на таланти, включително комуникация, оценки на представянето, обратна връзка и разнообразие на екипите.

  В Част 1: „Създаване на култура“ се подчертава значението на създаването на култура на работното място, където служителите се чувстват овластени да говорят, да споделят идеите си и да поемат отговорност за работата си. Пати МакКорд е убедена, че лидерите трябва да са готови да водят трудни разговори и да дават честна обратна връзка  дори когато е неудобно или непопулярно.

  „Културата на компанията трябва да бъде като добро парти – хората трябва да искат да дойдат и да доведат приятелите си.“

  Този цитат е страхотна метафора за здравословна и процъфтяваща култура на работното място. Точно като доброто парти страхотната фирмена култура е нещо, от което хората се радват да бъдат част и искат да споделят с другите. Когато служителите чувстват, че принадлежат към място, в което приносът им има значение и че идеите им се чуват и уважават, е по-вероятно те да бъдат ангажирани, отдадени и лоялни към своя работодател.

  В Част 2: „Наемане и освобождаване" се предлагат практически съвети как да наемате и освободите служители по начин, който подкрепя целите и ценностите на компанията, но с уважение и откритост. Пати МакКорд вярва, че лидерите трябва да се съсредоточат върху наемането на хора, които отговарят на културата и ценностите на компанията и които имат уменията и опита, необходими, за да успеят в своите роли. 

  Пати МакКорд подчертава важността на предоставянето на честта и ясна обратна връзка и предоставянето на подкрепа и ресурси, които да помогнат на служителите да подобрят представянето си. Обикновено, ако се стигне до освобождаване на служител, МакКорд счита, че отговорността за това е в по-голяма степен на HR екипа, осъществяващ подбора на персонал, отколкото на конкретния служител.

  Любопитен факт е, че МакКорд споделя как е пишела препоръки на служители, които са били освободени от компанията и е помагала на някои от тях за намирането на нова работа, което не е практика на повечето работни места. Тези препоръки са базирани на достоверни факти и са подчертавали силните страни на служителя, а не тези компетенции, които е трябвало да бъдат доизградени.

  В Част 3: „Изграждане на екипа“ се обсъжда значението на изграждането на разнообразни и приобщаващи екипи, които могат да поставят различни гледни точки и идеи на масата. МакКорд подчертава, че лидерите трябва да се стремят да създадат среда, в която всеки да се чувства ценен и уважаван, независимо от техния произход или идентичност.

  „Нека дадем на хората собствената им свобода на действие. Тогава разпоредбите, правилата и цялата бюрокрация ще станат излишни.“

  Пати МакКорд препоръчва да се държим към служителите както към зрели хора, които имат свободата да вземат решения. В книгата има различни примери. Един от тях е как са премахнати финансови ограничения за командировки и служители са можели да разполагат с бюджет, чието разпределяне да определят самостоятелно. След известен период от време мениджмънтът е анализирал разходите и взетите решения, преценявайки дали са били отговорни и разумни. На база на резултатите  компанията е решавала дали да остави свободата, или да върне фирмените норми.  

  Powerful е задължително четиво за всеки, който се интересува от създаването на култура на работното място, която цени честността, прозрачността и иновациите. Прозренията и примерите на МакКорд от нейното време в Netflix са практични и приложими, а нейният подход към лидерството е освежаващ и вдъхновяващ. Независимо дали сте собственик на бизнес, мениджър, или служител, тази книга предлага ценни уроци за това как да изградите успешни екипи и да създадете култура на работното място, която подкрепя растежа, ученето и успеха.

   
  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА КАКВО ЧЕТАТ HR ЛИДЕРИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

  Ралица Бояджиева-Цветанова, WINBET
  Михаела Георгиева, Progress
  Йорданка Манчева, Агенция за събиране на вземания
  Милена Хаджииванова, Булсатком
  Катерина Кабакова, Senior HR Consultant
  Цанислав Генчев, NOTO – 360 Fraud and Compliance
  Албена Паралингова, А3-ВД
  Илиян Бойчев, IBTrainings
  Петър Джугански, OpenTag
  Галина Георгиева, Дунапак Родина
  Ваня Колева, WePrevent Велико Търново
  Даниела Назим, Endava 
  Рада Йосифова, AG Capital
  Радослава Кроснева, Банка ДСК
  Никола Киров, Американски Университет в България
  Борислава Георгиева, DHL Freight ESS

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  29 септември 2023, 16:02
  Инфлацията в Еврозоната падна до най-ниското си ниво от 2 години насам
  Показателят се увеличава с най-бавното темпо от края на 2021 г.
  29 септември 2023, 14:48
  България е привлякла €80 млн. по програма Хоризонт Евопа
  За 2 години български учени, изследователи и бизнес партньори са участвали в 214 проекта по програмата
  29 септември 2023, 12:21
  Открит бе първия етап от фотоволтаичния парк на „Каменица“ АД в Хасково
  Съоръжението е последната най-голяма инвестиция на компанията в посока устойчиво развитие и е първото в подобен мащаб за Molson Coors на глобално ниво
  29 септември 2023, 09:41
  За девета поредна година Лидл България посреща ученици за дуално обучение
  Те ще се обучават за професиите Икономист и Спедитор-логистик
  29 септември 2023, 09:16
  НС прие промени в Закона за защита на подаващите сигнали служители
  Приемането на законопроекта е част от Плана за възстановяване и устойчивост