понеделник, 04 март 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1192 прочитания

  Adecco: Нужни са допълнителни промени в трудовото законодателство за временната заетост на лица извън ЕС

  Процедурата, макар и олекотена напоследък, все още е тромава, и отнема поне 3 месеца, коментираха от компанията за подбор на кадри на дискусия в София
  10 март 2023, 13:47 a+ a- a

  Надежда Василева - Изпълнителен Директор на Adecco България. Снимка: Adecco

  Ограниченият трудов пазар в България може да бъде разширен с нова работна сила, ако бъдат облекчени условията за временна заетост на граждани на държави извън ЕС. Това сподели Надежда Василева - Изпълнителен Директор на Adecco България по време на работна дискусия, организирана от Българската стопанска камара „Внос на работници от трети страни – предизвикателства и възможности“.

  В рамките на събитието представителите на бизнеса, експерти от БСК и от Министерството на труда и социалната политика, Агенцията по заетостта, Министерството на външните работи и Министерството на електронното управление обсъдиха възможностите и нуждите от осигуряването на по-добра трудовата мобилност.

  Таня Найденова - Търговски Директор на Adecco България. Снимка: Adecco

  „Облекчаването на режима по издаването на сините карти за висококвалифицирани кадри е само първата стъпка към увеличаването на конкурентоспособността на българската икономика. Все повече български компании изпитват затруднения с намирането на нискоквалифициран персонал. Редица фактори влияят на тази тенденция, като все по-ниските нива на безработица, емиграцията на трудоспособно население и липсата на интерес към нискоквалифицирани работни позиции. Заводи, хотели, заведения, шивашки фабрики, строителния бранш вече активно наемат персонал от чужбина. Кандидатите са основно от Киргизстан, Узбекистан, Турция, Украйна, като за 2022 са издадени над 4000 разрешителни за работа. Процедурата, макар и олекотена напоследък, все още е тромава, и отнема поне 3 месеца.“, коментира Таня Найденова - Търговски Директор на Adecco България.

  „Подкрепата, която агенциите за подбор на персонал могат да окажат на бизнеса, на този етап се ограничава до търсене и подбор на кандидати за работа от трети страни, както и съдействие по издаване на нужните разрешителни - процес, отнемащ няколко месеца. Имайки предвид ползите от услугата по временна заетост, смятаме, че промени в насока условията и реда за извършване на дейност по осигуряване на временна работа и по-конкретно спрямо работници граждани на трети страни ще донесе повече гъвкавост за бизнеса и ще спомогне за намаляне недостига на кадри.“, коментира Надежда Василева - Изпълнителен Директор на Adecco България.

  Участниците в срещата бяха категорични, че е необходимо сроковете по проверка и одобрение на документацията да бъдат съкратени, да се търсят варианти за облекчаване на процедурите по примера на Германия и Румъния и да се работи по дигитализацията на всички процеси.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  01 март 2024, 17:05
  5 български компании сред най-бързоразвиващите се в Европа
  В годишната класация на Financial Times FT1000 влязоха Ampeco, euShipments.com, Pontica Solutions, Storepool и Dreamix
  01 март 2024, 15:05
  01 март 2024, 14:46
  01 март 2024, 12:48
  Кофас: Предстоят трудни времена за строителния и жилищен сектор
  Завършеното строителство в България все още е под нивото, регистрирано през 2015
  01 март 2024, 11:18
  Соня Миклай е новият главен управител на „Германо-Българската индустриално-търговска камара
  Тя поема поста от д-р Митко Василев, който бе начело на организацията в последните над 30 години
  01 март 2024, 10:55