петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1381 прочитания

    Какво показват резултатите от най-голямото изпитание на 4-дневната работна седмица?

    Мнозинството работодатели, участвали в процеса, ще се придържат към новото работно време
    24 февруари 2023, 12:52 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Десетки работодатели във Великобритания, изпробващи четиридневна работна седмица, са решили да се придържат към нея след края пилотен проект, приветстван като пробив от активисти за по-добър баланс между професионалния и личния живот, пише „Ройтерс“.

    Служителите в 61 компании в цяла Великобритания са работили средно по 34 часа за четири дни между юни и декември 2022 г., докато са получавали текущата си заплата. От тях 56 компании, или 92%, са избрали да продължат с този начин на работа, 18 от тях за постоянно. 

    Проучването е най-голямото в света, според Autonomy, британска изследователска организация, която публикува доклада заедно с група учени и с подкрепата на базираната в Нова Зеландия група 4 Day Week Global.

    Въпреки че констатациите може да са интересни за компаниите, които се борят за таланти, други проучвания показват, че много малко други британски работодатели планират скорошно въвеждане на четиридневна работна седмица.

    Проучването на Autonomy обхваща общо 2900 служители в различни сектори, вариращи от финансовата компания Stellar Asset Management до цифровия производител Rivelin Robotics и магазин за риба и чипс в крайбрежния град Wells-next-the-sea (Уелс до морето).

    Ето някои от данните от проучването:
    • 92% от участващите работодатели се придържат към 4-дневната работна седмица;
    • приходите на компаниите са нараснали средно с 1,4%;
    • 96% от работниците предпочитат четиридневната седмица;
    • нивата на стрес на служителите намаляват с 39%;
    • степента на прегаряне на служителите намалява със 71%;
    • 54% от работниците са почувствали намаляване на негативните емоции;
    • 60% от служителите с отговорности за полагане на грижи са имали подобрение в баланса между работа и личен живот, а 62% съобщават за положително въздействие върху социалния им живот;
    • 48% от служителите се чувстват по-удовлетворени, отколкото когато са започнали;
    • болничните намаляват с 65%;
    • оставките на служители намаляват с 57%.

    До края на изпитването 46% от работниците твърдят, че биха приели петдневна работа само ако получат увеличение на заплатата, а 15% заявяват, че никаква сума пари не може да ги примами да се върнат към петдневен график.

    Един размер не пасва на всички, поради което участващите фирми разработват политика, съобразена с фактори като тяхната индустрия, организационни предизвикателства, структури на отдели и фирмена култура. Това означава, че са създадени различни 4-дневни седмици, от класическия модел „почивен петък“ до алтернативни структури като „поетапно“, „децентрализирано“, „годишно“ и „условно“.

    „Това е голям пробив за движението към 4-дневна работна седмица“, каза Джо Райл, директор на кампанията за 4-дневна седмица, в изявление.

    Пол Оливър, главен оперативен директор в Citizens Advice Gateshead, казва, че задържането на работни места и набирането на персонал са се подобрили и нивата на болнични са намалели по време на процеса. „Персоналът върши повече работа за по-малко време“, според него.

    Някои служители имаха почивни дни в сряда, докато други имаха тридневен уикенд.

    Работодателите от секторите на маркетинга и рекламата, професионалните услуги и благотворителността са най-представени в процеса. Около 66% от участващите са имали 25 или по-малко служители, докато 22% са имали 50 или повече служители. 11% са били благотворителни организации.

    Проучването отразява нарастващия контрол върху това как хората работят, особено след пандемията, когато схемите за отпуск и задължителните периоди на работа от вкъщи накараха мнозина да се запитат дали трябва да седят в офис 5 дни в седмицата.

    През последните години някои по-големи глобални корпорации изпробваха 4-дневен подход и също отчетоха успешни резултати. Microsoft го изпробва в Япония за един месец през 2019 г., докато гигантът за потребителски стоки Unilever проведе едногодишно изпитание в Нова Зеландия през 2020 г. Въпреки това, корпоративна Великобритания като цяло не изглежда запалена.

    Когато Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD), представляващ професионалистите в областта на човешките ресурси, анкетира членове миналата година, установява, че много малко работодатели очакват да преминат към 4-дневна работна седмица през следващите 3 години. Две трети не очакват промяна през следващото десетилетие.

    Доказателствата, че това е помогнало за задържането на персонала обаче, могат да се окажат мощни за компаниите, които се борят да наемат работници след пандемията. Във Великобритания процесът е усложнен допълнително заради излизането от ЕС, отбелязва още „Ройтерс“.

    „Това трябва да ни даде конкурентно предимство“, каза старши мениджър в застрахователна фирма, който участва в проучването, относно доказателствата за задържане на работници заради 4-дневна работна седмица.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 16 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 17 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 18 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 20 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк