петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1293 прочитания

    Проучване: 44% от счетоводителите по света очакват да се преместят на нови длъжности до 1 година

    Хибридната работа все още е актуална за професията, като близо 2/3 посочват, че работят отново в офиса на пълен работен ден
    24 февруари 2023, 13:17 a+ a- a

    сн: Economy.bg

    Глобално проучване на АССА (Асоциация на сертифицираните счетоводители) разкрива, че 44% от младите счетоводители в световен мащаб очакват да сменят позицията или работодателя си през следващите 12 месеца. Това беше съобщено в рамките на кръгла маса, която АССА организира в София в средата на февруари, с участието на представители на консултантския бизнес, BPO индустрията и висши учебни заведения, за да бъдат обсъдени българските перспективи за набиране на професионални счетоводители и одитори въз основа на резултатите от световното проучване на АССА за тенденциите в развитието на специалистите. Проучването беше проведено сред над 8000 професионални счетоводители от 148 държави, включително и България, като въпросите, които им бяха зададени, бяха свързани с работата им в бъдеще, стремежите им за професионално развитие и с предизвикателствата в професията.

    Един от основните изводи от проучването е, че световният недостиг на професионалисти е проблем за работодателите, които се опитват да задържат по-амбициозните си служители, които търсят повече от това, което им се предлага, и гледат към други позиции. Участниците в кръглата маса споделиха, че младите хора очакват повече обучения и възможности за кариера от своите работодатели.

    В Централна и Източна Европа най-голяма загриженост предизвикват отражението на инфлацията върху заплатите и стресът в работата. Почти половината от анкетираните (44%) очакват повишение, смяна на длъжността или дори смяна на компанията в рамките на 12 месеца, а процентът на тези, които имат такива планове за следващите 2 години, е по-висок - 69%. Две трети от тези, които искат да се преместят през следващата година, очакват преместването им да бъде извън настоящата им компания.

    Проучването на АССА показва, че изборът на кариера в счетоводството продължава да бъде разумна алтернатива за тези, които търсят дългосрочни перспективи за развитие и възможности за непрекъснато придобиване на нови знания и умения. Възможността за придобиване на професионална квалификация, която дава възможност за междусекторна и международна мобилност, допълнително подкрепя мнението, че изборът на счетоводството води до кариера с възможности за избор и гъвкавост.

    Според Тома Дончев, преподавател в УНСС и участник на кръглата маса, в България счетоводството и науките за финанси привличат все повече студенти през последните години. Причината за това е, че са критични към средата в страната и желаят да я променят чрез счетоводната професия, което е нещо положително, смята той. Участниците в кръглата маса подчертаха важността на гарантирането на устойчивост и на връзката с технологиите, което отбелязва и проучването. Заключението беше, че запознаването на младите хора с възможностите, които професията носи, увеличава вероятността те да се насочат към кариера в областта на счетоводството.

    „Привличането на следващото поколение български таланти към счетоводната и одиторската професия е жизненоважно за икономиката на страната“, каза Андреа Станчиу, ръководител на ACCA в Южна Европа. „Годишното проучване за тенденциите в търсенето на таланти на ACCA гарантира, че гласът на тези, които учат и работят в професията в България, се чува на световно ниво и че професията помага за създаването на работна среда, в която утрешният талант иска да бъде. Това проучване ни даде фантастична възможност да обсъдим тези много важни открития с българските партньори, които са в челните редици на привличането на младите хора към счетоводните и одиторските професии.“

    Резултатите от проучването коментира и председателят на Института на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС) Бойко Костов: „Сред стратегическите цели на ИДЕС са именно постоянното повишаване на качеството на одиторските услуги чрез поддържане на високо професионално ниво на регистрираните одитори и адекватни системи за контрол на качеството на одиторските услуги, както и подкрепата на образованието по счетоводство и одит в България с цел повишаване на качеството на образованието и обогатяване на неговата практическа насоченост. Партньорството между ИДЕС и АССА помага заедно да вървим в посока справяне с предизвикателствата в професията.“

    Други резултати от проучването на АССА, които бяха обсъдени на кръглата маса, са:

    - Хибридната работа все още е актуална за професията като 57% от респондентите посочват, че работят отново в офиса на пълен работен ден.

    - Справянето със стреса в работата трябва да бъде приоритет, като 71% искат повече помощ от своите организации за запазване на психичното си здраве.

    - Трудовата мобилност води до възможен дефицит на служители за работодателите. Увеличеният брой възможности за работа затруднява работодателите в България и ЦИЕ да привличат и задържат таланти. Дните на отворените врати обикновено се използват от бизнеса, за да запознае младите хора с компанията с цел да ги привлекат като служители.

    - Смята се, че технологията дава възможност на счетоводителите да добавят стойност, но 42% споделят, че се чувстват претоварени от бързите промени в професията.

    ACCA е най-голямата в света професионална организация на дипломирани счетоводители, създадена през 1904 г. в Лондон. Има 104 офиса в 52 страни по света, с над 219 000 членове. ACCA работи активно за подобряване на качеството на международните счетоводни стандарти чрез изследване на процесите в международен план и публикуване на становища по текущи въпроси. В България ACCA има 600 членове.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 25 минути
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 28 минути
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 1 час
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове
    преди 17 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 17 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България