понеделник, 04 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2415 прочитания

  Работодателят трябва да се грижи за служителя и да го развива

  Каква е ролята на обученията в развитието на пазара на труда и как работодателите да задържат служителите си, разказва Джим О'Браян, изпълнителен директор на Tack TMI
  13 февруари 2023, 16:23 a+ a- a

  Джим О'Браян е изпълнителен директор на Tack TMI в рамките на GI Group. Джим има над 25 години опит в лидерски и управленски функции, както и доказан успех в разработването и предоставянето на програми за подобряване на лидерството за големи компании.

  Tack TMI, част от GI Group, оперира в повече от 45 държави и е световна мрежа от повече от 800 експерти – консултанти, треньори, фасилитатори и създатели на програми за обучение и развитие. 110-годишният обединен опит и експертиза на TACK и TMI превръщат компанията в световен лидер в областта на обучение и развитие. Международните програми на Tack TMI се провеждат в 55 държави на 37 различни езика с една обща цел – да се окаже помощ на хората и организациите да се развиват и преуспяват. След придобиването ѝ от страна на GI Group през 2011 година Tack TMI се превръща в една от 10-те най-успешни компании в света за услуги в областта на човешките ресурси. В България Tack TMI присъства вече над 20 години.


  Джим вярва в лидерството, ориентирано към човека, и помага на хората да разгърнат пълния си потенциал. Той е учил в Ливърпулския университет John Moores и притежава сертификат от програмата за квалифицирани обучители на Tack TMI.

  Джим гостува у нас по повод откриването на нов офис на Tack TMI. Поговорихме с него за ролята на обученията и необходимостта работодателите да се грижат за своите служители.

  Каква е ролята на обученията в развитието на пазара на таланти?
  Мисля, че поради редица причини, тъй като сега имаме дефицит на налични кандидати, е наистина важно да подготвим както работодателите, така и служителите, за да гарантираме, че с развитието на пазара кандидатите са готови да поемат новите работни места. Така че трябва да ги обучим и развием, за да бъдат готови. Освен това, докато са при работодателя, той трябва да се грижи за служителя и да го развива, за да гарантира, че ще остане при него за по-дълго време и е по-продуктивен, защото намирането на други кандидати тези дни е толкова трудно.

  А каква е ролята на коучинга?
  Коучингът в своята същност е един стил на управление. Наистина е важно лидерите да могат ефективно да обучават хората, така че да им предоставят подкрепата, от която се нуждаят. Но те също трябва да могат да насочват и делегират. Така че коучингът е наистина ключов компонент да бъдеш добър мениджър и лидер. Всички мениджъри и лидери трябва да имат умението и трябва да го развиват, защото това е умение, което се преподава. Това обикновено не е присъщо, но коучингът позволява на хората да имат по-добро качество на разговорите и отново подобрява мотивацията на служителите и гарантира, че те са по-продуктивни.

  Значи Вие обучавате мениджърите как да практикуват коучинг?
  Абсолютно. Коучингът е наистина лесно умение за усвояване, ако сте развити по правилния начин. И коучингът отново е един от начините да се гарантира, че служителите получават мотивацията, от която се нуждаят. Но това не е единственият начин. Доста често служителите не търсят обучение или подкрепа. Те търсят посока. Така че лидерите трябва да знаят как да се адаптират, за да дават коучинг, когато коучингът е необходим, и да знаят как да бъдат добър коуч. Но те също трябва да знаят кога да не го прилагат, защото коучингът отнема много време.

  Очаквайте интервю на Economy.bg с Антония Парапанова, бизнес мениджър на Tack TMI България, и Тициано Родолфо Розето, регионален директор на GI Group Holding.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  Основният лихвен процент у нас вече е 3.8%
  Това е 13-то поредно повишение
  преди 3 часа
  Очакват по-нисък от планирания бюджетен дефицит
  През ноември приходите изпревариха разходите и бюджетният дефицит падна до 0,6% от БВП
  преди 3 часа
  България подкрепи в Дубай утрояване на дела на ядрената енергетика до 2050
  Заедно с още 21 страни, сред които САЩ, Канада, Франция, ОАЕ, подкрепихме декларация на събитие в рамките на СОР-28
  преди 3 часа
  Започна изграждането на Лот 2 на автомагистрала „Русе-Велико Търново“
  Денков: Русе е в центъра на магистралите, които планираме с Гърция и Румъния
  преди 4 часа
  В дигиталната раница има близо 30 000 електронни образователни ресурси
  Всички ресурси на MozaBook са на разположение на всички учители и ученици безплатно през Дигиталната раница
  01 декември 2023, 16:32
  От 1 януари: Максималният осигурителен доход се повишава на 3750 лв.
  Парламентът прие на първо четене бюджетите на НЗОК и ДОО за 2024