четвъртък, 18 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1115 прочитания

  Dell ще съкрати 5% от работната си сила

  Това са около 6500 служители
  06 февруари 2023, 16:24 a+ a- a

  Снимка: Dell

  Dell планира да съкрати приблизително 5% от работната си сила, заяви компанията в регулаторна документация. Това е последния пример за намаляване на разходите на технологични компании в несигурен икономически климат, коментира CNN.

  Към януари 2022 г. Dell заяви, че има 133 000 служители. На това ниво намалението от 5% ще представлява повече от 6500 служители.

  Компютърният гигант цитира „предизвикателната глобална икономическа среда“ за съкращенията. В писмо до служителите Джеф Кларк, заместник-председател на Dell, каза, че стъпките, които компанията вече е предприела - като ограничения за пътуване на служители и прекратяване на външното наемане, са недостатъчни.

  „Това, което знаем, е, че пазарните условия продължават да се влошават с несигурно бъдеще“, каза Кларк пред служителите. „Стъпките, които предприехме, за да изпреварим въздействията на спада, които позволиха няколко силни тримесечия подред, вече не са достатъчни. Сега трябва да вземем допълнителни решения, за да се подготвим за предстоящия път.”

  Този ход идва, докато съкращенията продължават да се разпространяват в технологичната индустрия. Amazon, Microsoft, Google и други обявиха планове за съкращаване на хиляди работници, докато компаниите се адаптират към променящото се пандемично търсене и страховете от задаваща се рецесия.

  Dell също се бори с намаленото търсене на персонални компютри. Консултантската фирма Gartner съобщи миналия месец, че световните доставки на персонални компютри са намалели с над 28% през четвъртото тримесечие на 2022 г. в сравнение със същия период на предходната година. Това отбеляза най-големия тримесечен спад на доставките, откакто Gartner следи пазара на компютри от средата на 90-те години. Dell, по-специално, отбелязва 37% спад в доставките на компютри през последните 3 месеца на 2022 г. в сравнение с предходната година, според Gartner.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 15 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 16 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата
  преди 17 часа
  Tesla ще съкрати над 10% от работната си сила
  Двама висши мениджъри също се оттеглят
  преди 19 часа
  Sameday планира 200% увеличение на точките за доставка извън дома в България
  Експанзията до 1500 точки до края на 2024 г. е част от регионален инвестиционен план в размер на €30 млн.