сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1116 прочитания

    Dell ще съкрати 5% от работната си сила

    Това са около 6500 служители
    06 февруари 2023, 16:24 a+ a- a

    Снимка: Dell

    Dell планира да съкрати приблизително 5% от работната си сила, заяви компанията в регулаторна документация. Това е последния пример за намаляване на разходите на технологични компании в несигурен икономически климат, коментира CNN.

    Към януари 2022 г. Dell заяви, че има 133 000 служители. На това ниво намалението от 5% ще представлява повече от 6500 служители.

    Компютърният гигант цитира „предизвикателната глобална икономическа среда“ за съкращенията. В писмо до служителите Джеф Кларк, заместник-председател на Dell, каза, че стъпките, които компанията вече е предприела - като ограничения за пътуване на служители и прекратяване на външното наемане, са недостатъчни.

    „Това, което знаем, е, че пазарните условия продължават да се влошават с несигурно бъдеще“, каза Кларк пред служителите. „Стъпките, които предприехме, за да изпреварим въздействията на спада, които позволиха няколко силни тримесечия подред, вече не са достатъчни. Сега трябва да вземем допълнителни решения, за да се подготвим за предстоящия път.”

    Този ход идва, докато съкращенията продължават да се разпространяват в технологичната индустрия. Amazon, Microsoft, Google и други обявиха планове за съкращаване на хиляди работници, докато компаниите се адаптират към променящото се пандемично търсене и страховете от задаваща се рецесия.

    Dell също се бори с намаленото търсене на персонални компютри. Консултантската фирма Gartner съобщи миналия месец, че световните доставки на персонални компютри са намалели с над 28% през четвъртото тримесечие на 2022 г. в сравнение със същия период на предходната година. Това отбеляза най-големия тримесечен спад на доставките, откакто Gartner следи пазара на компютри от средата на 90-те години. Dell, по-специално, отбелязва 37% спад в доставките на компютри през последните 3 месеца на 2022 г. в сравнение с предходната година, според Gartner.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 2 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 2 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 2 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 4 часа
    преди 7 часа