четвъртък, 30 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1136 прочитания

  Xiaomi съкращава работни места

  Мярката засяга по-малко от 10% от общата работна сила, уточняват от компанията
  22 декември 2022, 16:12 a+ a- a

  Снимка: Xiaomi

  Xiaomi, един от най-големите производители на смартфони в света, започна съкращения в Китай в момент, когато втората по големина икономика в света се бори с огромна криза, свързана с безработицата, пише CNN.

  Решението на китайската компания да съкрати работни места идва скоро след като технологични гиганти по света, включително Meta и Twitter, съкратиха хиляди работници.

  Базираната в Пекин фирма наскоро проведе „рутинна оптимизация на персонала и организационно рационализиране“, каза говорител на Xiaomi пред CNN. Мярката засяга по-малко от 10% от общата работна сила, добави лицето.

  Въпреки че компанията не сподели никакви други подробности, множество държавни медии в Китай съобщиха тази седмица, че Xiaomi ще съкрати хиляди работни места в множество отдели, включително своите смартфони и интернет бизнес звена.

  Компанията вече направи значителни съкращения по-рано тази година. През първите 9 месеца на 2022 г. Xiaomi е намалила работната си сила с близо 1900, според финансовите документи. До края на септември имаше около 35 000 служители на пълен работен ден, повечето от които бяха базирани в Китай.

  Приходите на компанията паднаха с почти 10% през третото тримесечие на тази година спрямо година по-рано, засегнати от ограниченията на Covid в Китай и смекченото глобално търсене на електроника. Продажбите от смартфони, които представляват 60% от приходите, са спаднали с 11%.

  Равнището на градската безработица, най-широката официална мярка за работните места, се повиши до 5,7% през ноември, най-високото ниво от 6 месеца, според последните правителствени статистики.

  Перспективите за работа на младите хора са особено мрачни. Нивото на безработица за хората на възраст от 16 до 24 години достигна 17,1% през ноември, като се движи близо до рекордното ниво от юли от 19,9%.

  Ситуацията може да се влоши през следващата година, тъй като се очаква 11,6 милиона завършили колеж да навлязат на пазара на труда - нов рекорд, според министерството на образованието миналия месец.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  В АЕЦ „Козлодуй“ са заредени първите 43 касети с алтернативен тип гориво
  Те са произведено от американската „Уестингхаус“
  преди 2 часа
  Бианор, Прайм и Диджитал Лайтс обединяват сили под името Wiser Technology
  Приходите на трите компании за 2023 година са 54 млн. лв.
  преди 19 часа
  Висшият мениджмънт в компаниите не е подгодтвен за изкуствения интелект
  Проучване на Adecco Group изследва промените в пазара на труда от гледна точка на топ мениджмънта в компаниите
  преди 21 часа
  SeedBlink пусна цялостна платформа за управление на собствен капитал и инвестиции
  Тя предоставя единен достъп до всички традиционни и нововъведени продукти за управление на собствен капитал и инвестиции
  преди 21 часа
  Fitch потвърди рейтинга на УниКредит Булбанк на 'BBB'
  Перспективата пред банката е стабилна
  преди 23 часа
  5% ръст на пътуванията на българи в чужбина през април
  С над 20% се увеличават пътуванията с цел почивка и екскурзия, показват данните на НСИ