четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3278 прочитания

    Какво четат HR лидерите в България: Борислава Георгиева, DHL Freight ESS

    Книгата, която ме вдъхнови през 2022, е „Мисленето” на Даниел Канеман, споделя HR Мениджърът на ИТ компанията
    05 януари 2023, 15:28 a+ a- a

    Колаж: Economy.bg

    Какво четат HR лидерите в България? Кои са книгите и авторите, от които черпят вдъхновение? Какви уроци и поуки си извличат от тях? Economy.bg попита HR професионалисти във водещи компании в България. Вижте какво отговори Борислава Георгиева - HR мениджър на DHL ESS.

    Книгата, която ме вдъхнови през 2022, е „Мисленето” на Даниел Канеман. Есенцията и най-важните точки според мен са:

    1. Наградите за подобрено постижение работят по-добре от наказанието за грешките.

    2. Голям успех = малко повече талант + много късмет.

    3. На интуицията не може да се вярва при липса на стабилни закономерности в околната среда.

    4. Вкусовете и решенията се формират от спомените, а спомените могат да бъдат фалшиви.

    5. Хората са склонни да оценяват относителната важност на определени въпроси според лекотата, с която са припомнени и това до голяма степен се определя от степента на отразяване, което намират в медиите.

    6. Ние се фокусираме върху това, което знаем, и игнорираме онова, което не знаем, което ни прави прекалено самоуверени в нашите убеждения.

    7. Когато поемаме ангажимент, който може да има последствия в бъдеще, е необходимо да знаем дали тези резултати ще ни харесат, или искаме да останем такива, каквито сме сега.

    8. Дали професионалистите имат възможност да развият интуитивен капацитет от опит, зависи основно от качеството и скоростта на тази обратна връзка, както и от достатъчността на практическите възможности.

    9. Придобиването на умения изисква редовна среда, подходяща възможност да се практикува и бърза и недвусмислена обратна връзка, така че мислите и действията да са правилни. Когато тези условия са изпълнени, уменията се развиват и интуитивните преценки и избори, които умът произвежда веднага, са почти винаги правилните.

    10. Ученето от изненади е несъмнено разумно, но това може да има някои опасни последици.

    11. Склонни сме да бъдем много уверени в преценките, които правим въз основа на много малко информация. Това е един от най-важните аспекти на познанието. Ние сме способни да генерираме много бързи интерпретации. Това е прекрасно, защото ни позволява да действаме бързо, но от друга страна не сме наясно с това, което не знаем.

    12. Приемането на нещата на сериозно включва емоционален елемент. Емоциите се предизвикват по-бързо и с по-голяма интензивност от непосредствените неща. Демокрациите работят например по този начин. Хората са принудени да мислят краткосрочно. Това е един от големите проблеми на демокрациите, но системи, които не са демократични... Те имат други проблеми.

    13. Политиците и рекламодателите са насочени към Система 1 (емоционална, а не рационална). Те планират нещата ефективно за своите цели. Система 1 генерира най-добрата история сред възможните с информацията, която има, история с вътрешна съгласуваност. Недостатъкът е, че ни е трудно да приемем нова информация, която е несъвместима с историята, която е формирана.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 15 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 16 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 16 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 18 часа
    преди 21 часа