четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3590 прочитания

    Women in IT: Наталия Лемищенко, Lead Database Developer във VSG Bulgaria

    Започнах работа в ИТ отдела на един от големите заводи, но системният администратор гледаше с доста лошо око на момиче с поялник в ръцете и директно ме изпрати при програмистите, разказва Наталия
    25 октомври 2022, 12:05 a+ a- a

    Наталия Лемищенко, Lead Database Developer във VSG Bulgaria. Снимка: VSG

    В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея, с какви предизвикателства са се сблъскали и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

    Запознайте се с Наталия Лемищенко, която е програмист от 18 години и в момента заема позиция Lead Database Developer във VSG Bulgaria. Наталия е родом от Украйна и от 4 години е част от екипа на VSG Bulgaria - продуктова софтуерна компания, която разработва съвременни решения за управление на корпоративно кредитиране, портфолио мениджмънт, асесмънт на риска и цялостна организация на кредитния процес.

    Разкажете ни за Вашето образование.
    Имам висше образование по специалността „Компютърни и интелектуални системи и мрежи“, инженер-системотехник от Запорожкия национален технически университет. 

    Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор и с какви аргументи Ви спечели?
    Дори не съм си и мислила, че един ден ще стана програмист. Винаги ми е било интересно „желязото“, т.е. хардуера и самото оборудване. Като малка все нещо запоявах, на 10 години сглобих първата си портативна радиостанция. С приятелката ми нямахме телефони вкъщи, така че си общувахме по радиостанцията. В университета се записах в точно тази специалност, за да се науча да сглобявам и ремонтирам компютри.

    Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
    Започнах първата си работа още в университета. Работех в интернет магазин, където сглобявах компютри. Тогава компютрите се поръчваха на части – отделно дънна платка, видео карта, кутия и всичко друго необходимо. Работата ми беше да сглобя всичко, да проверя съвместимостта на отделните части, да тествам дали работи и да подбера необходимия захранващ блок. Много обичах работата си, въпреки че бях единственото момиче. Тогава сред студентите се разказваше шега за момичетата в ИТ специалностите – че и най-големите красавици не получават толкова внимание, колкото единствено момиче в голяма ИТ компания. Е, от моя опит мога да ви кажа, че това изобщо не беше вярно. В ИТ компаниите момичетата, които наистина си разбираха от работата и работеха по специалността, не се възприемаха като момичета. За момчетата те бяха просто още един колега.

    Как започнахте в ИТ сферата? На каква позиция и какво си спомняте от този период?
    Започнах работа в ИТ отдела на един от големите заводи, но системният администратор гледаше с доста лошо око на момиче с поялник в ръцете, а когато ме видя да държа бормашина, защото трябваше да се пробиват стени и да се прекарват мрежови кабели, директно ми каза – „Абе я да отиваш ти при програмистите“. Трябва да отбележа, че по онова време на програмирането се гледаше повече като на „женска“ специалност, работа на бюро, докато момчетата се насочваха повече към хардуерните специалности. И въпреки че много момичета записваха и завършваха програмиране, единици бяха тези, които реално после работеха по специалността. Тъй като разбрах, че началникът няма да ми даде възможност за кариерно развитие в тази „мъжка“ професия, а езици за програмиране все пак бяхме учили поне малко в университета и имах базови знания, реших да започна сама да уча програмиране. И за моя изненада ми се получи доста добре, дори ми хареса. Започнах да работя с бази данни в Оракъл. По-късно в една от кампаниите, за които работех, разработихме базата данни на Амазон по времето, когато те все още бяха компания, която продава книги. Кой би могъл да предположи тогава в какъв гигант ще се превърнат?

    В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера в какво се състои работата Ви?
    Работя във VSG Bulgaria от почти 4 години, компанията ми съдейства за документите за работа и пребиваване в България. В момента съм Lead Data Base Developer. Това е едновремнно и програмист, и администратор, и архитект на бази данни. Базата данни е сърцето на всеки един проект. От структурата на данните зависи дали проектът ще може да се развива и колко просто или сложно ще бъде да се правят приложения за него и да се развива логиката за обработката на данните. 

    Снимка: VSG

    Лично за Вас какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
    За мен е много важно да бъда полезна. Когато мога да правя това, което другите не могат или им е трудно, разбирам, че съм нужна, че ме ценят. Човек трябва да носи полза на хората и организацията. Е, разбира се, и заплатата е важна. В ИТ сферата заплатите са високи, а за добрите специалисти – още по-високи. Аз имам голямо семейство и това, че работата която обичам ми носи и висок доход, определено много ми помага.  

    Кои са Вашите ролеви модели, хората от които се учите?
    Аз навярно имам нестандартно отношение към учителите. В живота ми имаше малко примери за подражание, но за сметка на това имаше много антипримери, хора, на които категорично не исках да приличам. Един такъв антипример е моята майка. Аз практически се опитвах във всяко едно нещо да бъда нейна противоположност. Тя е много консервативна и цял живот е работила в едно предприятие, въпреки че е имала известен кариерен ръст. Аз, напротив, винаги съм се стремяла да търся нещо ново, да научавам нови технологии, да внедрявам различни неща на работното си място. Майка ми цял живот е живяла само в един град. Аз работих в различни градове, а сега дори работя в друга държава. Мама винаги е разделяла работата на женска и мъжка, а аз винаги съм се старала да мога да правя всичко сама и да не чакам кога мъжете ще свършат нещо. 

    Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
    Най-трудно е, когато започваш работа в нова компания. За съжаление все още на жените гледат с предубеждение и се случва в началото дори заплащането да е по-ниско. Но аз винаги съм успявала бързо да се докажа и да променя мнението на околните за себе си.

    Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
    Аз от малка съм израснала сред момчета, така че се чувствам напълно комфортно. Освен това все повече жени се насочват към професията и определено се забелязва пречупване на това предубеждение.  В нашата фирма съотношението на жени и мъже е доста добро, все повече млади момичета работят при нас както като Developer-и, така и като QA-и. 

    Кои са най-големите клишета, които сте чували за жените в ИТ индустрията?
    Най-разпространеното е, че жените започват работа в ИТ сферата, за да се омъжат. Аз от своя страна се омъжих още в университета и когато започнах работа, вече имах 3 деца, така че никога не съм изпитвала това клише на свой гръб. 

    Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
    Обичам да прекарвам време с децата и внуците си, да пътувам с тях на море или на планина. Много обичам Стаите на загадките, детективски сериали и филми. От компютърните игри харесвам най-много стратегиите и куестовете. 

    Ако можете да се обърнете към момичета, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
    В ИТ сферата е изключително важен аналитичният начин на мислене. Ако нямаш такъв, по-добре е изобщо да не се насочваш към тази професия. Тъй като в сферата все още работят повече мъже, с тях трябва да си или наравно, или изобщо няма да успееш да се впишеш. Няма как да се научиш да работиш в ИТ сферата, ако нямаш аналитично мислене и умения за планиране. Стремежът да попаднеш във високоплатена сфера, без да имаш тези умения, може да ти струва много години напразни усилия, дори да повлияе негативно на цялата ти кариера. ИТ трябва да се разбира и обича впрочем както всяка друга специалност или работа. От трите ми дъщери двете по-малки работят в ИТ сферата, а най-голямата, която има съвсем различен начин на мислене, изобщо не се насочи към тази професия, тя стана готвач.

     
     
    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА WOMEN IN IT

    Бояна Ликоманова, Head of Business Solutions & Consulting в Balkan Services
    Константина Костадинова, Sales Manager на AMATAS
    Иванка Чолакова, Head of Engineering Department в Bosch ECS
    Ерини Анастасова, Technical Team Lead, DXC Technology
    Джумле Мехмедова, Software Engineer в GfK
    Дана Несторова-Петрова – Scrum Master, Delasport
    Светлана Костова – старши дизайнер в Zariba Games
    Валентина Михайлова - Junior Frontend Developer, Блубито
    Елена Коева, .NET Developer в Sprintax, част от групата на CluneTech
    Бианка Иванова, Design Team Lead в Appolica

    Наталия Стоянова-Перон – Head of Program and Product Management в CoreTech Bulgaria
    Теменужка Златева, Engineering Manager в Paysafe

    Величка Жежева - Директор „Софтуерно тестване“ в Resolute Software
    Милена Митова, Директор „Бизнес развитие“ в KPMG IT Service
    Искра Маринова, Full-stack Javascript Инженер в Delta Source
    Мелани Кунчева, Agile team lead, Coretech Bulgaria
    Ирена Петрова, Software Development and Integration Manager, Smart IT
    Христина Йонова, Технологичен Мениджър в Scalefocus
    Деница Кулезич, R&D Manager във VMware Carbon Black
    Соня Бибиликова, Cloud Service Manager в HeleCloud
    Мария Иванова, BI ETL Team Leader в R&D отдела на Mansion
    Мирена Димитрова, JavaScript Developer, Godel Technologies
    Александра Стоянова, UI/UX Designer в Devision
    Ваня Михова, Android Developer в Модис България
    Александрина Яворова, Ръководител Екип, HPE Networking Aruba
    Стефка Личкова, Test Automation Engineer в AtScale
    Елена Диамандиева, Ръководител, Център за киберсигурност, Atos
    Калина Николова, Software Engineer, ITIDO
    Добринка Йорданова, Старши Инженер „Техническа поддръжка“, Progress
    Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
    Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
    Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 3 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 5 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 6 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 8 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк