четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6314 прочитания

    HR Лидерите на България: Марияна Броняр, VSG Bulgaria

    Обичам предизвикателствата, стартирането и изграждането на нещо от нулата, което беше и основна причина да поема по пътя на човешките ресурси, казва Марияна
    27 септември 2022, 15:31 a+ a- a

    Марияна Броняр - HR Мениджър на VSG Bulgaria. Снимка: VSG

    Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката „HR лидерите на България“ разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция, с какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад.

    Представяме ви Марияна Броняр - HR Мениджър на българската софтуерна компания VSG Bulgaria.

    Разкажете ни за Вашето образование.
    Завършила съм бакалавърска степен с професионална квалификация „Инженер-мениджър“, имам магистратура „Индустриален мениджмънт“, както и други допълнителни специализации.

    Специалностите, които изучавах в университета, бяха насочени най-вече към управление на предприятия, както и на техните функционални области – маркетинг, финанси, човешки ресурси, иновации, логистика, организационно поведение, бизнес комуникации и др. На по-късен етап преминах специализации в областта на човешките ресурси, които вървяха успоредно с моята професионална реализация в тази област.

    За мен обучението не свършва с университета, човек се учи цял живот. Няма значение колко сме научили и усвоили от работата и живота си, винаги ще имаме нови предизвикателства и изпитания. И за да се справим добре с тях, трябва да научим нещо ново.

    Постоянно търся начини за надграждане на знанията и се старая да приложа всичко научено в работата си, както и в личен план. Следя за нови тенденции в областта, гледам подкасти, обменяме информация с колеги, посещавам конференции и др. 

    Каква беше първата Ви работа?
    Първата ми работа беше стартиране на семеен бизнес още по време на обучението ми в университета. За мен беше голямо предизвикателство да поема отговорността за стартирането на нов проект, изграждането на клиентска мрежа, маркетинг и налагането на пазара. Когато имаш собствен бизнес, няма как да се концентрираш само в една област, което беше голям плюс за моето развитие. Натрупах широк кръг от знания, които и до ден днешен продължавам да прилагам в работата си. 

    Обичам предизвикателствата, стартирането и изграждането на нещо от нулата, което беше и основна причина да поема по пътя на човешките ресурси. Получих предложение за стартиране на още по-голям проект с чуждестранна инвестиция, което на онзи етап не можах да откажа. Запретнах ръкави и започнах работа, като успоредно с това се обучавах от избрани специалисти в областта. Успешно реализирахме и този проект, преминах през всички тънкости на професията, решавах сложни казуси, срещнах се с хиляди хора и разбрах, че определено това е моето.

    Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
    Всички моменти в кариерата си считам за важни, защото те ми дадоха много в професионален и в личен план. През годините се сблъсках с различни казуси и ситуации, които ми помагаха да надграждам. 

    Работата в ИТ сферата ми даде много различни и положителни преживявания. Преминаването в нови роли и очакванията, които идват с тях, културата и хората са незаменими.

    Може би едно от нещата, които се открояват, е пандемията, която ускори изискванията на служителите към ЧР за удовлетворяване на потребностите от физическо и психическо здраве. Кризата превърна в реалност и създаването на по-гъвкави модели на ЧР. Наложи се много бързо да се адаптирам към новата реалност, да бъда по-креативна и да разширя обхвата на стратегическото мислене за работната сила. 

    Как започнахте във VSG Bulgaria?
    Все още бях в майчинство и реших да кандидатствам на шега, без дори да съм сигурна, че искам да прекратя майчинството си. Позицията беше обявена чрез външна HR консултантска компания. Още при първите ми срещи с ръководството на VSG разбрах, че това е моето място. Бях много добре посрещната от всички. Те са много дружелюбни, приветливи, но най-голямо впечатление ми направи приятелската атмосфера в компанията. Много добри и комуникативни колеги, готови винаги да помогнат, приятелски настроени, без изключение. Това е много трудно за изграждане като култура и да се запази във времето. 

    Какви са Вашите отговорности днес?
    Всичко свързано с управление на човешките ресурси в компанията влиза в задълженията ми.

    Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
    Най-голямото предизвикателство за мен беше ковид и наложилите се с него промени в кратки срокове без възможност за предварително планиране. Започнах работа в компанията в началото на март, а две седмици след това затвориха цялата страна и преминахме в режим на работа от вкъщи. До този момент не предполагах, че мога да работя извън офиса за повече от няколко дни. Новите мерки и ограниченията наложиха бързо адаптиране и намиране на нови начини за свързване на екипите ни, грижа за тяхното благосъстояние и ментално здраве. Сблъсках се с изцяло нова реалност и начин на работа, а дори не познавах всички колеги. Това беше предизвикателство, което ми помогна да науча много нови неща.

    Сигурни сме, че Вашият екип е от съществено значение. Как го формирате? Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
    Ще споделя ценностите на компанията, които сами по себе си казват много:

    •Do the right thing – Вярваме, че можем да бъдем успешни, докато сме добри хора. Ние ще ви се притечем на помощ и очакваме обратното в труден момент за нас. Отстоявайте най-високите си морални позиции и ще бъдете оценени.

    •Do whatever it takes – Всеки ден е битка и добрата стомана се изковава в огън. Бъдете неумолими, непреклонни и вашето пътуване ще ви отведе към нови върхове. Бъдете винаги постоянни в стремежа си към самодостатъчност и съвършенство.

    •Will to improve – Ние вярваме, че всеки успешен човек никога не спира да се усъвършенства. Учете и практикувайте нови умения и знания всеки ден. Единственият ви истински конкурент е вчерашното ви аз.

    •Have fun!  – Радвайте се на това, което правите всеки ден и се забавлявайте!

    Стремим се да привличаме хора, които имат желание и потенциал за развитие. Вярваме, че ако човек има желание за развитие, може да го постигне, а ние се стараем да осигурим максимално добра среда и възможности, за да се случи това. 

    Ценим качества като доброта, честност, постоянство, позитивизъм, упоритост, комуникативност. Стараем се да поддържаме добрата и приятелска обстановка, както и доверието, което сме изградили до момента.

    С какво не бихте направили компромис?
    Най-вече със себе си и нещата, в които вярвам.

    Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява днес служителите в голяма компания?
    Умението за изграждане на доверие в екипа е водещо, за да могат всички да работят ефективно заедно и за повишаване на ангажираността.

    Мениджърът трябва да умее да насърчава развитието на екипа си и да дава навременна обратна връзка. Да мисли за бъдещето, да вижда голямата картина и да е отворен за промени, новости, нови стратегии и изпреварване на тенденции. 

    За успешния лидер е важен балансът работа - почивка. Вие как релаксирате и какво ви зарежда?
    Зареждат ме заниманията и игрите с децата ми. Играем заедно, караме колела, бягаме и се забавляваме. Обичаме да пътуваме и всяка година посещаваме различни дестинации. През уикендите се разхождаме в планината, ходим на пикник или си намираме други приятни занимания навън. 

    Кои са Вашите източници на вдъхновение?
    Вдъхновявам се от хората, техните преживявания, успехи и обратната връзка. Обичам комуникацията с тях и те са основното ми вдъхновение след семейството ми.

    От позиция на днешния си опит бихте ли променили нещо по пътя на Вашата кариера?
    Не бих променила нищо. Всяко нещо, през което съм преминала, е ценно за мен и има голяма стойност.

    Как си представяте развитието на HR функцията през следващите години?
    HR функцията изисква управление на промените, които бизнесът и ситуацията в страната налагат. Грижата за хората и стратегическото планиране ще се засилят още повече през следващите години. Дигитализирането на HR процесите ще се засили и най-вече въвеждането на софтуерни решения за изцяло дигитализирано управление на трудовите правоотношения. 

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на ВИ ЕС ДЖИ БЪЛГАРИЯ ЕООД в JOBS.bg


    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА HR ЛИДЕРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ:

    HR Лидерите в България: Борислав Борисов – Head of HR в UltraPlay
    HR Лидерите на България: Таня Иванова - Lead Recruiter в Coretech Bulgaria
    HR Лидерите на България: Ралица Бояджиева-Цветанова, Мениджър Човешки ресурси в WINBET
    HR Лидерите на България: Цветослав Йотов, мениджър „Човешки ресурси“, „Арома“ АД
    HR Лидерите на България: Виолета Караначева- Цветанова, University Relations, Diversity and Learning Country Lead, IBM
    HR Лидерите на България: Севастияна Христова, HR Recruiter, „Вюрт България
    HR Лидерите на България: Ива Николова, „Анакатек“
    HR Лидерите на България: Атанаска Николова, „Бошнаков“
    HR Лидерите на България: Даниела Йорданова, VIVACOM
    HR Лидерите на България: Магдалена Петракиева, „Силвър Стар Моторс“
    HR Лидерите на България: Яна Папардова, Schwarz IT Bulgaria
    HR Лидерите на България: Надя Михова, EY Bulgaria
    HR Лидерите на България: Радослава Кроснева, ДСК

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 6 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава
    преди 6 часа
    преди 22 часа
    Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
    Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
    преди 23 часа
    В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
    ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
    преди 23 часа
    ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
    Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата