вторник, 23 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4374 прочитания

  Запознайте се с ИТ стажантите в Блубито

  Това лято 12 млади таланти се присъединиха към екипа на софтуерната компания
  19 септември 2022, 12:37 a+ a- a

  Част от новите стажантите в Блубито. Снимка: Блубито

  Това лято 12 млади таланти се присъединиха към екипа на софтуерната компания Блубито, започвайки първия си професионален стаж в ИТ сферата.

  Благодарение на стратегическото партньорство на Блубито с ТУ София и вътрешните програми за развитие на професионални и личностни качества, компанията е предпочитано място за започване на кариерния път на много бъдещи ИТ специалисти.

  Запознайте се с някои от студентите, които избират да приложат солидното си академично знание на практика в международна компания, разработваща софтуерни решение за различни немскоговорящи клиенти.

  Десислава Симеонова – Java Backend Intern. Снимка: Блубито

  Десислава Симеонова – Java Backend Intern

  Блубито постави стабилните основи, над които аз ще мога да градя висок небостъргач 

  Деси, защо избра Блубито за твоя първи професионален стаж?
  Като студент във ФАГИОПМ и бивш възпитаник на Езикова гимназия, за мен беше важно да продължа да използвам немския език и в професионален план. В трети семестър имахме дисциплина, водена от моя вече настояща колежка в Блубито, която сподели за тази немска софтуерна компания, набираща млади и мотивирани кадри. Тогава си казах: „Е, това е моето място”. Запознах се с компанията от техния сайт и изпратих CV. Така започна моето приключение в ИТ сферата.

  Харесвам да бъда заобиколена от целеустремени, амбициозни и можещи хора, а Блубито е идеалното място за контакт с такива. Фирмата ми предложи обучение на изключително високо ниво и ми даде възможността да работя рамо до рамо с едни от най-добрите в сферата, за което винаги ще съм благодарна. Блубито постави стабилните основи, над които аз ще мога да градя висок небостъргач :). Ако трябва да се върна няколко месеца назад и ме попитат къде бих избрала да изкарам своя първи стаж, отговорът ще бъде отново категорично същият - Блубито.

  Ивана Баждарова – Java Backend Intern. Снимка: Блубито

  Ивана Баждарова – Java Backend Intern

  Понякога трябва да се пуснеш в дълбокото, за да се научиш да плуваш

  Иванаразкажи ни как Блубито успява да развива професионалните ти качества.
  Когато започнах своя стаж, се чувствах все едно тъкмо съм научила азбуката и изведнъж ми се налага да пиша есета и интерпретативни съчинения. Понякога трябва да се пуснеш в дълбокото, за да се научиш да плуваш - с времето буквите започват да се навързват и лека-полека да образуват думи. Но с потапянето в необятния свят на програмирането, открих, че ученето всъщност никога няма да приключи.

  За мен тези четири месеца в Блубито успяха да дадат не само силен старт на моята професионална кариера и да допринесат за личностното ми развитие, но и да ме запознаят с много готини, мотивирани хора, с които ученето да се превърне в удоволствие. 

  Стефан Дошев – Java Backend Intern

  С помощта на моя ментор усвоявам тънкостите на програмирането доста по-лесно

  Стефан Дошев – Java Backend Intern. Снимка: Блубито

  Стефан, разкажи ни малко за твоя проект и твоя ментор в Блубито.
  Аз съм част от чуждестранния проект bitkasten. Той представлява глобална платформа за комуникация и дигитална поща, която е с доста по-разширени функции от обикновените пощи. Чрез нашия проект фирмите достъпват своите колеги по-лесно, пестят доста ресурси и всички процеси са по-сигурни и защитени. Нашият екип се състои от 11 души, ръководен от  Елеонора Поибренска - нашата Team Lead. Ели е също така моят ментор, чрез нейната помощ усвоявам тънкостите на програмирането доста по-лесно. Тя се стреми всичко да е добре организирано и успешно изпълнено. Прекарваме доста време заедно и винаги е отзивчива на моите въпроси, колкото и да са елементарни. Чрез хора като нея, работната среда е по-приятна и заредена с положителни емоции. Освен това поради опита, който притежава, имам възможността да напредвам усилено и да обогатявам своите знания.

  Мадлен Манолова – Java Intern. Снимка: Блубито

  Мадлен Манолова – Java Intern 

  Работното време е достатъчно гъвкаво и получавам възможността да съставя графика си

  Мадлен, как съчеваш работа с ученето в университета?
  В последните години все повече кандидат-студенти предпочитат дуалната форма на обучение, тъй като теоретичните знания, които се придобиват по време на следването, сами по себе си не са достатъчни. В България този модел все още не се предлага от университетите, но пък пред нас се изправят много възможности за стажове, които да попълнят липсите в практическите ни умения. Единственото препятствие пред нас, студентите, е да напаснем програмата си така, че нито работата, нито обучението ни да бъдат ощетени. Точно затова се радвам, че съм част от фирма Блубито. Там работното време е достатъчно гъвкаво и получавам възможността да съставя графика си спрямо моята заетост. Освен това проектът, в който работя, се занимава с разработка на приложения в областта на HR и CRM, което изцяло съвпада със специалността, която изучавам - „Стопанска / бизнес информатика“. Заключението, до което ни отвеждат тези факти, за мен е, че следването и работата се съчетават добре тогава, когато те се допълват.

  Ленко Иванов – Frontend Intern. Снимка: Блубито

  Ленко Иванов – Frontend Intern 

  „Интернационалната“ комуникация гради не само характер, но и набор от меки умения

  Ленко, какво е чувството да работиш в международна компания? 
  Чувството да работя в международна компания е наистина страхотно. Мултикултурната атмосфера, възможността да практикувам активно и немски, и английски език, както и възможността да общувам с хора от други държави са били аспекти, които силно съм желал да открия в работата си.

  Винаги съм вярвал, че такъв тип „интернационална“ комуникация гради не само характер, но и набор от меки умения, които са ключови за успешната реализация на съвременния пазар на труда както в България, така и в чужбина.

  Стажът в Блубито обхваща всички тези елементи, формирайки отлични умения и качества още в началото на кариерата на един млад човек. 

  Станимир Йоргов – DevOps Intern. Снимка: Блубито

  Станимир Йоргов – DevOps Intern

  Тук всеки има възможност да представи идеите си да бъде изслушан

  Станимир, кои според теб са най-важните качества, които трябва да има един стажант?
  На мен като стажант, качествата, които най-много ми помагат, са любознателност, постоянство и комуникативност.

  Любознателността се изразява в желанието да учиш, да задаваш въпроси и да се развиваш, но развитието в IT сферата би било невъзможно без постоянство, защото отнема доста време и усилия. Комуникацията с колегите също играе важна роля в нашата компания, където всеки има възможност да представи идеите си да бъде изслушан.

  Едно неизменно качество на добрия стажант е и дисциплината и постоянството - Блубито отваря много врати за нас, стажантите, но ние трябва да имаме инициативата да направим стъпките и да преминем през тях. Учи ни да бъдем проактивни и да използваме всички налични инструменти за самоусъвършенстване както на професионално, така и личностно ниво. 

  Георги Георгиев – Java Intern. Снимка: Блубито

  Георги Георгиев – Java Intern 

  Всички колеги са отзивчиви и помагат с удоволствие, което прави средата за работа много спокойна и приятна

  Георги, кои са първите неща, които научи на стажа си в Блубито?
  Първите неща, които научих на стажа си в „Блубито", са много нови теоретични и практически умения и знания, които придобих и на работа в екип. Компанията предоставя много възможности за обучение и професионално и личностно развитие. Всички колеги са отзивчиви и помагат с удоволствие, което прави средата за работа много спокойна и приятна. Това е един страхотен начин за мен да се запозная с процеса на работа и е един голям старт за моята професионална кариера. Ученето е процес, който никога не свършва. Това е един от най-любимите ми уроци, който научих тук, и нещо, което ще се превърне в моя професионална мантра във всяко едно предизвикателство, проект, работа!

  Антонина Йорданова – Java, Intern

  Антонина Йорданова – Java, Intern

  Ние сме като едно семейство без значение, че работим в различни проекти

  Антонина, как би описала фирмената култура в компанията?
  С радост ще споделя за фирмената култура в Блубито. Ние сме като едно семейство без значение, че работим в различни проекти. Винаги сме заедно и когато имаме нужда от нещо, или искаме помощ всеки колега е насреща! 

  Винаги обядваме заедно. Организираме си извънработни дейности, на които всеки член на Блубито е поканен. Кино, катерене на стена, някъде на вечеря, на бар по един коктейл, ден на игрите в офиса и още много други. Следобедните почивки за кафе са едни от най-приятните и презареждащи моменти през работно време във фирмата.

   Снимка: Блубито

  Вижте по какви проекти работи Блубито 

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Държавата пое нов дълг за още 200 млн. лева
  Заемът е под формата на 3-годишни държавни ценни книжа
  преди 5 часа
  Български учени ще изследват близкия Космос от Антарктида
  Първият полярен астрономически проект на България ще се осъществи през 2024-2025
  преди 7 часа
  Анализ: Над 20% спад в броя на предлаганите имоти за продажба у нас
  Продавачите отлагат решението за продажба, въпреки високите цени в момента, отчитат от АДРЕС Недвижими имоти
  преди 7 часа
  Проучване: Китай е 1-ви в света по използване на GenAI
  Банковото и застрахователното дело са водещи по отношение на включването на GenAI в ежедневните бизнес операции
  преди 10 часа
  Вдигат двойно туристическия данък в София
  Близо 10% увеличение в броя на туристите, отчита столицата
  преди 11 часа
  Германската METZ открива логистична база у нас
  Технологичните продукти на германския бранд вече са достъпни за българските потребители