четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3755 прочитания

    Как започнах първа работа: Михаил Милев, Amadeus Sofia

    Моят подход бе да намеря подходяща академия или стаж, които дават възможност да започна работа в компанията, разказва Михаил
    14 септември 2022, 16:13 a+ a- a

    Снимка: Михаил Милев - Junior Software Developer в Amadeus Sofia

     Стартирането на първа работа е предизвикателство за всеки млад човек. Като всяко ново начало, и това идва с много неизвестни. В новата рубрика на Economy.bg „Как стартирах моята първа работа“ млади професионалисти от водещи компании в различни сектори в България разказват за началото на кариерата си, предизвикателствата, с които са се сблъскали, и какво според тях е било ключово в процеса, за да достигнат до интервю и да получат оферта за започване на работа.

    Запознайте се с Михаил Милев, който работи на пълен работен ден като Junior Software Developer в Amadeus Sofia. В момента е студент в 5-ти курс в Технически университет – София. 

    Михаил, разкажи ни как започна в Amadeus Sofia. Как и къде намери информация за свободната позиция, стаж, академия, за която кандидатства?
    След приключване на зимния семестър в 4-ти курс разглеждах възможностите за стаж и специализация в областта на софтуерното инженерство. Така попаднах на обява в Dev.bg за Java академията, организирана съвместно от Amadeus и ManpowerGroup България. Стана ми интересно, тъй като академията беше възможност да започна работа в Amadeus. Кандидатствах и бях одобрен. По време на 3-месечния курс имах възможност да бъда част от екип от професионалисти, които не само разбират от работата си, но и са много добри ментори. Научих много за разработването на високотехнологични софтуерни решения, как се включват в различни фази от разработването и имплементирането на софтуера и софтуерните процеси. В последния етап на Java академията работихме по собствени проекти, които презентирахме пред мениджърите на Amadeus. 

    Как се подготви за интервюто и какво помниш от него?
    Интервюто ми за постъпване на работа в компанията се проведе на три етапа. Първият етап беше представяне на финалния проект, за който споменах. Вторият етап представляваше технически тест, чиято цел беше да провери наученото от мен по време академията. След финализирането на първите два етапа получих покана за интервю с мениджъра на екипа. Имах около един месец да се подготвя за него. През това време се фокусирах не само върху разглеждането на теоретични въпроси и казуси, но и върху представянето ми като интервюиран. Това беше напълно ново за мен. Затова се свързах с приятел, който работи в IT индустрията, който на базата на своя опит, ми помогна с полезни съвети и насоки. Наред с това направих и мое проучване по темата в интернет. 

    Какво знаеше за компанията, преди да започнеш?
    Преди да кандидатствам за академията, не знаех нищо за Amadeus. По време на самата академия обаче, имах възможност да се срещна с представители от различни екипи и на различно йерархично ниво. Всеки контакт с моите колеги беше полезен за мен. Запознах се с проектите, културата и работната атмосфера. Ако нямах такава възможност за личен контакт, щях да потърся информация в интернет и на amadeus.com.

    И какво те изненада, когато реално започна да работиш в компанията?
    Не бих казал, че съм бил изненадан. По-скоро бях впечатлен от професионалното отношение на моите колеги, тяхното желание да споделят информация и да ми помогнат да разбера както подробностите, така и цялостната картина. 

    Колко време отне процесът по търсене до започване на работа и кое беше най-голямото предизвикателство? Как се справи и някой помогна ли ти?
    Моят подход бе да намеря подходяща академия или стаж, които дават възможност да започна работа в компанията. Изглежда имах късмет или просто започнах търсенето в подходящото време, тъй като отделих само един-два дни, а седмица след кандидатстването ми за академията, получих покана за интервю от ManpowerGroup. Те селектираха кандидатите на базата на тяхното образование, владеене на английски език и мотивация. Както споменах, мой приятел, който работи в същата сфера, ми даде ценни съвети и препоръки както за интервюто с ManpowerGroup, така и за това с мениджъра на екипа в Amadeus. 

    Какво смяташ, че беше ключово в целия процес, за да стигнеш до интервю и да ти предложат да започнеш в компанията?
    Благодарен съм за получените знания по време на академията. Слушах много внимателно информацията, която се споделяше на срещите на екипа и задавах въпроси, когато не разбирах нещо. Предполагам, че това, което най-много ми помогна да достигна до интервю с мениджъра на екипа на Amadeus и предложение за работа в компанията, беше систематичната подготовка и вложените усилия от моя страна. Реално в рамките на месец след приключването на академията стигнах до подписване на договор.

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Amadeus Sofia Labs Ltd. в JOBS.bg

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА КАК ЗАПОЧНАХ МОЯТА ПЪРВА РАБОТА:

    Александра Милева, eBag
    Ралица Цанева, Уолтопия
    Георги Банов, Информационно обслужване
    Десислава Джахова-Игнатова, Райфайзенбанк

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 53 минути
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 2 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 4 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 5 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 5 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки