събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7266 прочитания

    Как протича интервю за работа в Леони България?

    Какво е важно да знаем за компанията и процеса по подбор, ако ни предстои интервю за работа, и как да се представим успешно, разказва Галина Тончева – директор „Човешки ресурси“ в „Леони България“
    28 юли 2022, 11:49 a+ a- a

    Снимка: Галина Тончева – директор „Човешки ресурси“ в „Леони България“

    LEONI е глобален доставчик на продукти, решения и услуги за управление на енергията и данните в автомобилния сектор и други индустрии. 

    Компанията стартира дейността си в България през 2018 г. и е в процес на разширяване и набиране на персонал. Заводът в Плевен е доставчик на един от големите производители в автомобилната индустрия. Със своите над 1 600 служители „Леони България“ е сред най-големите работодатели в Северна България.

    Какво е важно да знаем за компанията и процеса по подбор, ако ни предстои интервю за работа, и как да се представим успешно, Какво е важно да знаем за компанията и процеса по подбор, ако ни предстои интервю за работа, и как да се представим успешно, разказва Галина Тончева – директор „Човешки ресурси“ в „Леони България“. 

    Г-жо Тончева, колко и какъв тип специалисти работят при Вас?
    По-малко от 4 години от първа копка, днес на производствената площадка и в обслужващата административна част се трудят над 1 600 служители. „Леони България“ е сред най-големите работодатели в Северна България, а възможностите за реализация при нас са в широк диапазон от технически, инженерни и бизнес специалности.

    Име: „Леони България“ ЕООД
    Сектор: Аутомотив
    В България е от: 2018 г.
    Брой служители глобално: над 100 000
    Брой служители в България: около 1 600
    Локация: Гр. Плевен, ул. „Гривишко шосе“ 1
    Основна дейност: LEONI е глобален доставчик на продукти, решения и услуги за управление на енергията и данните в автомобилния сектор и други индустрии. Гамата от продукти включва кабели, оптични влакна, стандартизирани кабели, специални кабели, монтажни системи, както и интелигентни продукти и услуги. Като иновативен партньор и доставчик, LEONI предоставя на своите клиенти експертни решения благодарение на дългогодишния си опит. Групата от компании, регистрирани на фондовата борса, наброява повече от 100 000 души в 30 държави и генерира консолидирани продажби от 4,1 милиарда евро през 2020 г.

    Какви хора най-често търсите, за какви позиции?
    Самият завод е жив организъм и неговото устойчиво функциониране предполага компетентна стратегия на надграждане на човешкия фактор, с която темповете да могат да бъдат прогнозирани.
    Подборът на специалисти е пряко свързан с планираното развитие. Той обслужва и всъщност се стреми да изпреварва нуждите на производствената площадка и административния екип. Целта е крайният контакт с партньори и контрагенти да е ефективен и стабилен независимо от актуалния бизнес климат.

    Как протича типично процесът по подбор? Какво да очакват кандидатите на едно интервю? Имате ли тестове и ако да – какви?
    Стараем се комуникацията с потенциален колега да е ясна, достъпна и коректна. Всичко това, разбира се, предполага прецизна подготовка. Имаме активни канали в социалните мрежи, насърчаваме личните препоръки, стремим се да сме на разположение с открити срещи по населени места. Поддържаме професионални контакти с кметства, с бюрото по труда, училища, университети, борси, организираме презентации в страната. Когато към отдел „Човешки ресурси“ постъпи конкретен интерес за работа тук – по телефона, социалните мрежи или с класическа кандидатура – колегите приемат запитването и провеждат предварителен разговор по телефона с бъдещия служител.

    Щом този етап премине успешно, каним на събеседване потенциалния нов колега със съответния мениджър. Практиката ни сочи, че живият контакт е за предпочитане, когато обективните условия го позволяват. Тези разговори очи в очи са възможност всеки от участниците в комуникацията да изгради за себе си пълноценна преценка за по-нататъшното развитие на вече установения контакт.
    Разбира се, в месеците на пандемия структурирахме процеса по подбор на персонал така, че да продължи да носи спокойствие и сигурност за всички участници в него. Мисля, че контактът е повече или по-малко качествен не изцяло заради контекста, в който се е случил: на място или онлайн. Важна е подготовката на страните да дадат и получат информацията, която ще доведе до адекватен избор.
    Обратната връзка след всяко интервю често се оказва повратна стъпка към това кандидатът да бъде спечелен в перспектива или не – дори и ако в дадения етап профилът и актуалната позиция не съответстват.
    За нас е изключително полезно да разчитаме на възможност да подновим комуникацията с конкретен кандидат, ако в нашето или неговото развитие се случат подходящи допирни точки.

    Колко време продължава едно интервю? Целият процес по подбор?
    Стараем се да уважаваме времето на хората, решили да обсъдят с нас потенциална кариерна възможност в „Леони България“. С предварителната комуникация по телефона обикновено всички имаме готовност крайната среща очи в очи да е по-скоро финализираща. Тя обикновено не отнема повече от час тук, на място в завода, и след нея най-често страните са напълно наясно с резултата ѝ.

    Какво бихте искали да видите в кандидатите по време на интервю? Какво би Ви направило добро впечатление?
    Казват, че за първо впечатление не съществува втора възможност. Склонна съм да вярвам, че в известен смисъл такава твърда позиция все пак търпи и други гледни точки. Едно обаче е безспорно: добрата подготовка с информация за компанията и за конкретната позиция винаги е в полза на кандидата. Тя обикновено личи и в невербалните послания, които кандидатът отправя, както и по въпросите, които е склонен да задава. Готовността да се учи, да преследва резултати и да умее да носи отговорност за тях – всичко това допълва визитната картичка на човек в първите му контакти с потенциален работодател. Обикновено то може да се усети още в първия разговор. Ще отворя скоба за препоръка, която бих искала да дам: не подценявайте предварителната информация, опитайте се научите от възможно най-много източници кой е евентуалният ви работодател, какво ще изисква професионалният ви ангажимент едни към други и кои предимства биха ви откроили сред останалите.

    Какво би Ви направило лошо впечатление на интервю?
    „Само извървените мисли са ценни”, казва Ницше. В този смисъл по-нататъшният опит в комуникацията и работата би могъл да опровергае първоначалния усет, когато не е бил съвсем положителен. Съществуват обаче признаци, които, ако се окажат системни, могат да ни убедят, че изборът не е сполучлив. Едно закъснение например, за което не сме се извинили предварително, би могло да затрудни отсрещната страна и със сигурност няма да ни препоръча като отговорни и зрели професионалисти.

    На кой етап се обсъжда въпросът за възнаграждението и имате ли практика да искате от кандидатите сами да дефинират очакванията си?
    Не съществуват стандартизирани практики при обсъждането на въпроса с възнаграждението: инициативата за това спокойно може да е на кандидата и подчертавам, че макар въпросът да е важен, крайният изход от интервюто не зависи от него.

    За кои позиции конкуренцията е най-голяма и колко души типично се конкурират за едно място?
    Пропорционален интерес наблюдаваме към всички позиции, а има възможност и за вътрешна преквалификация и логично професионално развитие. В „Леони България“ залагаме на непрекъснатото обучение. Подкрепяме служителите при желание да следват в приложими тук, в завода, специалности. Тази инвестиция в потенциала на колегите носи не само пряка бизнес възвръщаемост, тя създава в самия екип дух на уважение и солидарност със стремежите на другите.

    За кои позиции е най-трудно да откриете подходящите хора?
    Дали и в каква степен е подходящ един специалист, е сравнително субективно да се прецени в първите месеци. В този смисъл считам, че по-скоро е трудно да се установи на ранен етап дали със служител, независимо на каква длъжност, сме подходящи едни за други, отколкото той да бъде открит и привлечен към екипа.

    Какво не знаят кандидатите за компанията, а е важно да знаят според Вас?
    „Леони България“ е част от голяма международна група, позиционирана отдавна в много точки по света. Всички имаме възможност да синхронизираме познания и умения, учейки се от едни от най-добрите в този сектор, от колеги с двадесет и повече години опит. От позиция на оператор до такава на равнище среден мениджмънт например е напълно възможно да отнеме само няколко години, но години на придобиване на нови познания и овладяването им в практиката.
    В чисто географски смисъл отново си струва: безопасна, чиста, стандартизирана и климатизирана работна среда само на няколко километра от областен град, а за всички служители от близките населени места е организиран ежедневен служебен транспорт. Стремим се да компенсираме дистанцията, която би произтекла от сменния режим на работа, със събития, насочени към сплотяването на личности с разностранни интереси и хобита.
    Мисля, че всички усилия, насочени към чувството за принадлежност към толкова голям екип, си струват. 

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на ЛЕОНИ България ЕООД в JOBS.bg


    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА КАК ПРОТИЧА ИНТЕРВЮ ЗА РАБОТА:

    Как протича интервю за работа в Amadeus Sofia?
    Как протича интервю за работа в Motion Software?
    Как протича интервю за работа в Mobile Wave Solutions?
    Как протича интервю за работа в Amdaris?
    Как протича интервю за работа в „Сирма Солюшънс“
    Как протича интервю за работа в DXC?
    Как протича интервю за работа в SEEBURGER?
    Как протича интервю за работа в Технологичен център Комерцбанк София?
    Как протича интервю за работа в TransferMate Global Payments?
    Как протича интервю за работа в Immedis?
    Как протича интервю за работа в KBC Shared Service Center Varna? 

    Как протича интервю за работа в Anakatech?
    Как протича интервю за работа в Regiocom?
    Как протича интервю за работа във Фонд на фондовете?
    Как протича интервю за работа в Astea Solutions?
    Как протича интервю за работа в Astound Commerce?
    Как протича интервю за работа в Progress?
    Как протича интервю за работа в „Гопет Транс“?
    Как протича интервю за работа в DHL Competence Center?
    Как протича интервю за работа в Chaos Group?
    Как протича интервю за работа във Flat Rock Technology?
    Как протича интервю за работа в „Телелинк Бизнес Сървисис“?
    Как протича интервю за работа в The Stars Group?
    Как протича интервю за работа във Fourth България?
    Как протича интервю за работа в „Язаки България“?
    Как протича интервю за работа в DataArt България?
    Как протича интервю за работа в „АктивТрейдс“ КЧТ клон София?
    Как протича интервю за работа в Sutherland?
    Как протича интервю за работа в dm България?
    Как протича интервю за работа в ScaleFocus?
    Как протича интервю за работа в NaXex?
    Как протича интервю за работа в ABB?
    Как протича интервю за работа във Vivacom?
    Как протича интервю за работа в Playtech?
    Как протича интервю за работа в EVN България?
    Как протича интервю за работа в CSC?
    Как протича интервю за работа в „Аурубис”?
    Как протича интервю за работа в IBM България?
    Как протича интервю за работа в „Таулиа”?
    Как протича интервю за работа в SBTech?
    Как протича интервю за работа в „ЛЕМ България”?
    Как протича интервю за работа в „Сенсата Технолоджис”?
    Как протича интервю за работа в „УниKредит Булбанк“?
    Как протича интервю за работа в „Белла България”?
    Как протича интервю за работа в Gameloft?
    Как протича интервю за работа в SEEBURGER Informatik?
    Как протича интервю за работа в „ГфК България”?
    Как протича интервю за работа в „Софика Груп”?
    Как протича интервю за работа в „Монтюпе“?
    Как протича интервю за работа във VMware?
    Как протича интервю за работа във „Вистеон”?
    Как протича интервю за работа в „Инграм Майкро“?
    Как протича интервю за работа в Walltopia?
    Как протича интервю за работа в „Мелексис”?
    Как протича интервю за работа в easyJet?
    Как протича интервю за работа в MentorMate?
    Как протича интервю за работа в Мтел?
    Как протича интервю за работа в TELUS International?

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство