четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5328 прочитания

    Как да се подготвим за тестове при подбор?

    Кои са най-често използваните при подбор психологически тестове и как работодателите използват резултатите, споделя Мила Атанасова - HR консултант в Прометрикс ООД
    11 юли 2022, 15:03 a+ a- a

    Мила Атанасова е HR консултант в Прометрикс ООД – компания, която специализира в оценяването на хора в организациите чрез психометрични тестове, центрове за оценка, 360-градусова обратна връзка и др. Мила е психолог по образование с магистърска степен по „Системно консултиране“. Тя ежедневно подпомага HR специалистите в България в интерпретирането на резултатите от различни оценявания, провеждането на 360-градусова обратна връзка и ефективното прилагане на информацията в тяхната работа.

    Преминаването през българската образователна система, за съжаление, оставя много хора със силно негативни асоциации към думата „тест“. Когато вече в ролята на кандидати за работа те се сблъскат с попълване на тестове, това може да им създаде много стрес и да генерира неоснователни притеснения. А всъщност използването на психометрични инструменти (както професионално наричаме този тип тестове) при подбор е от полза както за работодателя, така и за кандидата. Целта на едно такова оценяване е да се намери правилният човек за правилното място – този, който има необходимите способности и личностни качества, за да се справя с определена работна роля. Да, от една страна, това означава, че работодателят си подсигурява качественото изпълнение на работата. От друга страна обаче, добавянето на тестове при подбор е предпоставка новият служител да попадне на място, което отговаря на собствените му стремежи и потенциал. Когато изискванията на позицията са в унисон със силните страни на кандидата, това му помага да се адаптира по-добре, да се справя по-лесно с работните предизвикателства и в крайна сметка носи тази удовлетвореност от работата, към която всички се стремим.

    Важно е да се има предвид, че работодателите никога не прилагат тестове при подбор „просто ей така“. Те са специално подбрани в зависимост от строго задължителните изисквания за позицията и в резултатите от тях се търсят определени маркери, които дават индикация дали има правилно напасване между човек и позиция.

    Какви психологически тестове има вероятност да попълните при кандидатстване за работа?

    Най-често използваните при подбор психологически тестове са личностните въпросници. Те обикновено представляват набор от твърдения (например „Притеснявам се, когато трябва да карам другите да свършат дадена работа“), за които попълващият трябва да заяви доколко е съгласен, че се отнасят до него. Може да са зададени също въпроси за предпочитание или за избор между няколко алтернативи. Това са самооценъчни въпросници, тоест резултатът от тях се базира върху представата на попълващия за себе си. При тях няма правилни и грешни отговори – целта е да се обрисува индивидуалният профил на човека по критериите, които въпросникът измерва, и да се прецени доколко той пасва на очакваното за позицията. Да кажем, за определен тип работа в конкретна компания (например специалист качествен контрол в производствена фирма) може да се търси човек с много висока структурираност – някой, който е точен и прецизен, предпочита всяка подробност да е ясна и обмислена предварително. За друга позиция (например маркетинг директор) такъв човек ще е неподходящ – тогава се търси гъвкавост, иновативност, постоянно съобразяване с променливи изисквания.

    Често ни питат: „Мога ли да се подготвя така, че да се представя по-добре на такъв тест?“ и отговорът е по-скоро: „Не“. Личността ви е такава, каквото е. Това е нещо, което трудно се променя в рамките на целия живот и до голяма степен е генетично наследено. Да се опитвате да нагаждате личността си към изискванията на определена работна позиция е колкото нереалистично, толкова и ненужно. Но попълването на личностни въпросници ви дава друга възможност, която много хора пропускат да видят – да потърсите обратна връзка за това какви са разминаванията между вашия личностен профил и очакваното за желаната позиция. Това ще ви даде яснота в каква посока да се развивате, какви ресурси да търсите, за да постигнете своята цел. Тази комбинация от устойчиви характеристики, която наричаме личност, за съжаление, почти не подлежи на промяна и съзнателен контрол. Нейното външно проявление – поведението, което демонстрираме – обаче може да се модифицира. Със системни усилия в определена посока всеки човек може да овладее поведенчески стратегии, чрез които да компенсира своите „недостатъци“ или по-точно чертите, които му пречат да постигне кариерните и личните си цели.

    Другият тип тестове, които може да се наложи да попълвате по време на процедура по подбор, са тестовете за способности. Тук не става дума за професионалните тестове, които измерват познания в конкретна работна сфера, а за общи интелектуални способности – например логическо мислене, аналитични умения, пространствена ориентация. При този тип тестове обикновено трябва да се решат поредица задачи за определено време, като целта не е непременно да стигнете до края на теста, а да демонстрирате темпото и точността, с които типично работите по такъв тип задачи. Работодателите избират да приложат тестове за способности само когато това е наистина необходимо. Както езиковите тестове са нужни, за да се установи нивото на владеене на езика, така например тестът за аналитични умения е наложителен, когато ежедневно трябва да се решават комплексни проблеми на база голям обем от информация.

    Най-доброто, което можете да направите като подготовка за тест за способности, е да си осигурите оптимални условия за попълването му. Уверете се, че ще бъдете насаме, напълно необезпокоявани от други хора и задачи. Отворете теста на устройство, което ви е познато и удобно за работа. Много кандидати за работа сами се саботират, като решават, че могат да попълнят такъв тест от пейка в парка на телефона си. Друго нещо, което може да ви попречи, е липсата на достатъчно сън – когнитивните умения се влошават, ако мозъкът не е достатъчно отпочинал. И накрая, но не на последно място, не се поддавайте на паника. Малко адреналин помага, но не и ако сте толкова стресирани, че влезете във fight-or-flight режим. Ако страдате от „изпитна тревожност“, преди да започнете попълване, опитайте някоя проста техника за релаксация. Най-вече не забравяйте, че целта на това оценяване е да попаднете на най-подходящото за вас работно място.

    Как работодателите използват резултатите от тестове при подбор и колко влияят върху финалното решение?

    Използването на тестове при подбор е допълнение към цялостната процедура и рядко някой кандидат може да бъде отхвърлен единствено на база резултатите от тестовете. В българските компании най-често тестовете се разглеждат след първото интервю като начин за специалистите по човешки ресурси и потенциалния директен мениджър да ви опознаят по-добре. След като видят вашите резултати, те могат да изградят една представа за вас, която после да им послужи по различен начин. От една страна, да преценят има ли достатъчно сходство между вашия индивидуален профил и този на позицията. От друга страна, те могат да използват тази информация, за да планират по-ефективно онбординга. Когато знаят как най-лесно учите, каква среда предпочитате, какви са вашите силни страни и зони за развитие, могат да таргетират обученията прецизно и така да направят прехода ви към новото работно място по-гладък и спокоен.

    В крайна сметка информацията от компаниите, където използването на психологически тестове е част от стандартния процес по подбор, показва, че хората ценят повишената обективност на конкурсната процедура. Обикновено в така създадените екипи се наблюдава добра спойка, позитивен климат и взаимно допълване на силните страни.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 40 минути
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 1 час
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 2 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 2 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 3 часа
    преди 3 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС