четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1920 прочитания

    Амдарис стартира първата си стажантска програма в България

    Повече за програмата и кандидатстването разказва Мариус Тодор, Регионален Рекрутмънт Мениджър
    13 юни 2022, 14:43 a+ a- a

    Снимка: Амдарис България

    Амдарис България стартира първата си стажантска програма у нас. Повече за процеса по кандидатстване, програмата и възможностите, които тя дава, разказва Регионалният Рекрутмънт Мениджър на компанията Мариус Тодор.

    Откога имате стажантска програма и каква е равносметката до момента?
    Откакто стартира за първи път през 2016 г., нашата изключително добра стажантска програма става все по-успешна. През изминалата 2021 г. проведохме шест стажантски програми, три в Румъния, две в Молдова и една в Украйна след рекорден брой кандидатури. Развълнувани сме да стартираме първите си стажове и в България тази година. Страхотното е, че голяма част от стажантите получават предложение за работа от нас след завършване на програмата и това само говори за успеха на стажа.

    Ето и резултатите от някои от нашите последни програми:
    ● 150 стажанти, приети в нашите програми;
    ● 128 се присъединиха към Amdaris като служители след стажантските програми;
    ● 60 вече са ментори на стажове;
    ● 45 вече са говорители на Amdaris и представят компанията на различни събития.

    Как ще протече програмата? За кого е подходяща и в кои отдели ще приемате стажанти?
    Програмите тази година са за разработка на софтуер, по-специално .Net. Те ще бъдат съсредоточени към Full-stack технологията като за Front-end ще има възможност за избор между Angular и React.

    Докога може да се кандидатства и колко младежи очаквате да кандидатстват?
    Ние провеждаме стажантските програми едновременно във всичките ни офиси, като те са през пролетта, лятото и есента. Следващият кръг от летни стажове започва на 18 юли, а крайният срок за кандидатстване за тях е 19 юни. През есента ще има още повече стажантски програми, за които кандидатите могат да кандидатстват между август и септември.
    За първия ни летен стаж, който ще осъществим в България, вече сме получили изключително много кандидатури и съдейки по предишни години, сме сигурни, че ще имаме дори още повече за есенната програма. Нямаме ограничение за това колко хора могат да кандидатстват, но имаме сериозен подбор впоследствие и включваме само най-мотивираните и добри кандидати. Обикновено около 20% от кандидатите преминават успешно през теста и интервюто и започват стаж при нас.

    Кои са критериите, на които държите най-много при подбора? Трябва ли да имат завършен определен курс, да изучават определени специалности?
    Кандидатите трябва да покажат, че познават основите на програмирането. Това обикновено става с обучение в университет, но приемаме и хора, които са били на курсове за преквалификация. Освен това, както бе споменато по-горе, кандидатите трябва да преминат нашия онлайн тест, който се състои от четири задачи. Първият въпрос включва отговор на някои теоретични въпроса относно програмирането, докато другите три задачи – писането на няколко основни части от код.
    Кандидатите преминават и през интервю – среща с член на нашия екип по подбор. Търсим хора с мотивация за растеж, които са нетърпеливи да развият своите умения и са решени да се изкачат на следващото ниво. Стажовете ни изискват възможност за участие на пълен работен ден – осем часа, пет дни в седмицата – така че приемаме само кандидати, които могат да се ангажират с това и които биха могли да работят на пълен работен ден с нас, ако бъдат наети след това.

    Как протича стажът – колко време ще е, какво могат да очакват да видят, с какви проекти и технологии ще се запознаят отблизо, платен ли е стажът? 
    В продължение на три месеца ние помагаме на ярките и надарени студенти да навлязат на пазара на труда, като им предоставяме възможност да бъдат част от професионалната среда. Нашите стажанти се ръководят от най-квалифицираните старши ментори на Amdaris и получават представа за нашите технологии, бизнес практики и иновационни предизвикателства.
    Курсът е онлайн, но стажантите са добре дошли да влязат в офиса на Amdaris, като им се плаща за времето на стажа. До края на програмата стажантите ще са изградили приложение по свой избор с ръководството и подкрепата на своя ментор.

    Как решавате кой да остане на работа в компанията?
    Въпреки че в края на програмата всеки стажант трябва да представи създаденото от него приложение пред Амдарис, ние не преценяваме дали да му предложим работа, или не единствено на база на тази разработка. Ние вземаме това решение на база на тяхното представяне и отношение през всичките три месеца.
    Във всеки урок, който стажантите посещават, ще получават чувствителни към времето задачи от своя наставник и това дава възможност да оценим колко добре се ангажират с тези срокове и качеството на кода, който създават. След всеки урок те получават оценки от 1 до 5, които се сумират в края на програмата. В допълнение към това разглеждаме отношението на човека, любопитството, способността за сътрудничество и меките умения, които са изключително важни фактори, когато става въпрос дали ще се стигне до предлагане на работа. Ние търсим хора, с които на екипа ще бъде приятно да работи и които се вписват в културата на Amdaris за доброта, подкрепа и отлични постижения.

    Какво показва опитът досега – каква част от стажантите остават на работа в компанията?
    Този процент варира от стаж до стаж, но приблизителната цифра е около 85%.

    С какво стажът е най-полезен на кандидатите?
    Стажът е безценен начин за придобиване на практически опит, защото тези, които участват, ще се научат как да изградят приложение от начало до край. Това вече се изисква дори и за някои университетски степени, където също трябва да се изработи цялостно приложение. Така нашите стажанти могат да използват приложението, което създават с помощта на своите ментори в Амдарис, за да го представят и пред своите преподаватели в университета. По този начин времето, отделено за стажа, не само няма да им пречи на образованието в университета, а дори ще го подпомогне.

    Каква е инвестицията на компания, която приема стажанти?
    Стажовете са голяма инвестиция по отношение на време и ресурси, но за нас напълно си заслужава заради това колко отлични професионалисти създаваме и усъвършенстваме в нашите стажантски програми. Например в Молдова около 50% от новите ни таланти идват след участие в стажантските ни програми. Много от нашите стажанти напредват бързо и са повишени до старши и ментори. Един от бившите ни стажанти в Румъния днес е директор на технологиите в Амдарис.

    Какъв съвет бихте дали на кандидатите, на които предстои интервю за стажантската програма?
    Бъдете себе си и не се притеснявайте да демонстрирате своята страст, любопитство и желание непрекъснато да се учите и развивате. Задавайте въпросите, които искате да зададете, и мечтайте. Манифестът на Амдарис е: „Да си представим невъзможното!“. Ако можете да си представите невъзможното и сте готови да работите усилено, докато се забавлявате и си сътрудничите като част от страхотен екип, тогава ние сме тук, за да ви помогнем да го постигнете.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Amdaris Bulgaria EOOD в JOBS.bg тук

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 4 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 5 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 21 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 22 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 22 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място