петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5758 прочитания

    Как започнах първа работа: Даниела Пухова, EVN България

    Като всеки млад човек в началото на кариерния си път бях изправена пред трудно решение в каква професионална област да се насоча. Може би това беше и най-голямото предизвикателство, споделя Даниела
    09 юни 2022, 16:49 a+ a- a

    Снимка: Даниела Пухова - сътрудник в отдел „Снабдяване“, екип „Доставка на материали и услуги“ в EVN България на позиция „aгент-снабдител“

    Стартирането на първа работа е предизвикателство за всеки млад човек. Като всяко ново начало, и това идва с много неизвестни. В новата рубрика на Economy.bg „Как стартирах моята първа работа“ млади професионалисти от водещи компании в различни сектори в България разказват за началото на кариерата си, предизвикателствата, с които са се сблъскали, и какво според тях е било ключово в процеса, за да достигнат до интервю и да получат оферта за започване на работа.

    Запознайте се с Даниела Пухова на 24 години. В момента е сътрудник в отдел „Снабдяване“, екип „Доставка на материали и услуги“ в EVN България на позиция „aгент-снабдител“. Има бакалавърска степен по международни икономически отношения и магистърска по финансов мениджмънт от Факултет по икономически и социални науки в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“.

    Даниела, коя беше първата ти работа и как започна в компанията?
    EVN България е първото ми работно място. Започнах преди точно 2 години като стажант по програмата на EVN „Младежи с бъдеще“ в отдела, в който получих възможност да продължа и като редовен сътрудник. Работата ми хареса още в самото начало, защото съм динамичен и комуникативен човек, а в отдела ни се изисква да притежаваш и двете качества. Всеки ден се налага да обсъждаме различни теми както с колеги, така и с фирми доставчици.
    За програмата „Младежи с бъдеще“ на EVN разбрах от няколко места: социални мрежи, сайтове за търсене на работа, както и други платформи. Много ме впечатли усилената рекламна кампания на стажантската програма. Това за мен означава, че компанията има реална мисия да подпомага професионалното развитие на младите хора.

    Как се подготви за интервюто и какво помниш от него?
    Спомням си, когато ми се обадиха от EVN и ми казаха, че биха искали да насрочим интервю – изключително много се развълнувах. В същия момент обаче ме обзе и леко притеснение, защото това беше първото ми интервю за работа. Не съм се подготвяла с предварителни отговори на предполагаеми въпроси. Вярвах и разчитах изцяло на себе си и на това, че мога да се справя въпреки притеснението, защото бях сигурна, че няма как да го избегна.
    Според мен едни от най-важните неща за успеха са да вярваш в себе си и упорито да преследваш целите си. Нещо, което смятам за важно, преди да кандидатстваш за работа в дадена компания и да отидеш на интервю, е да се запознаеш с дейността ѝ, с нейната мисия, цели и отговорности, с които се е ангажирала. Това направих и аз, защото мисля, че прави впечатление на интервюиращите, но и показва преди всичко твоето лично отношение и ангажираност към позицията, работата и компанията.

    Ти какво знаеше за компанията, преди да започнеш, и какво те изненада, когато реално започна да работиш в компанията?
    Преди да започна работа, за компанията знаех основни неща като това, че е голямо австрийско дружество с хиляди служители в България и че се занимава основно с разпределение на електрическа енергия в цяла Югоизточна България. От реклами и различни онлайн платформи знаех, че EVN е социално отговорна компания със затвърдени позиции в различни общественозначими области. Когато започнах в компанията, разбрах, че тя има ясна визия и принципи на работа, които са приети от сътрудниците и се спазват на всички нива. Бях силно впечатлена от вниманието и отношението, които получих от самото начало и от ангажираността, всеотдайността и търпението на всички колеги, които с голямо желание ми помагаха, учеха и напътстваха.

    Колко време отне процесът по търсене до започване на работа и кое беше най-голямото предизвикателство? Как се справи и някой помогна ли ти?
    Като всеки млад човек в началото на кариерния си път бях изправена пред трудно решение в каква професионална област да се насоча. Може би това беше и най-голямото предизвикателство, с което трябваше да се справя, тъй като специалността ми предполага възможности за реализация в различни сфери на икономиката.
    Преди да завърша бакалавърската си степен, прецених, че най-добрият начин да се ориентирам в каква насока бих искала да се развивам, е да кандидатствам по стажантски програми на различни позиции в различни фирми. Започнах да търся и проучвам фирми и компании. В днешно време неограниченият достъп до всякаква информация прави търсенето бързо и лесно, разбира се, ако човек наистина има желание. При мен този процес се случи много бързо. Набелязах няколко фирми и позиции, които привлякоха интереса ми и кандидатствах.

    Какво смяташ, че беше ключово в целия процес, за да стигнеш до интервю и да ти предложат да започнеш в компанията?
    За мен, за да стигна до интервю, роля изиграха желанието и упоритостта, с които подходих още от самото начало, от самата подготовка на документите, преди да кандидатствам. Смятам, че когато човек прави нещо с желание и полага усилия то да се случи, това непременно се оценява. За да ми предложат постоянна работа в компанията, смятам, че ключови бяха отношението и интересът ми към работата, както и инициативността да поемам допълнителни задачи, чрез които да се уча и развивам.

    Ако искаш, сподели с нас какво направи с първата си заплата.
    Спомням си, че когато получих първата си заплата, го отпразнувах с приятелите и семейството ми. Разбира се, купих нещо и за себе си, все пак това беше личен успех за мен.

    Видео за компанията като работодател и свободните позиции в момента вижте в профила на EVN България в JOBS.bg тук 

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА КАК ЗАПОЧНАХ МОЯТА ПЪРВА РАБОТА

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 10 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 12 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 13 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 15 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк