четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1508 прочитания

    Какво научиха участниците в тазгодишното издание на „Мениджър за един ден“?

    Опит споделят приемащи компании и институции и участници
    06 юни 2022, 16:12 a+ a- a

    Снимки: JA България

    Тази година инициативата на JA Bulgaria „Мениджър за един ден“ се проведе за 20-а поредна година и достигна до над 1700 младежи, които се докоснаха до мечтаната професия. Участие взеха стотици компании и някои институции у нас. Ето какво споделят те:

    МОН: Изпълнителната власт дава не просто власт. Тя натоварва с отговорност за взетите решения. А решенията и действията идват след обсъждане, дискусии, спорове и консултации. Това научиха десетокласникът Виктор Цветанов от столичната гимназия „Макгахан“ и студентът по история в СУ „Св. Климент Охридски“ и образователен медиатор в Софийската гимназия по туризъм Цветомир Цветков. Те прекараха един ден в Министерството на образованието и науката (МОН).

    Младите хора започнаха деня си с оперативка на експерти от дирекция „Висше образование“ в кабинета на заместник-министъра на образованието и науката проф. Генка Петрова. Като активни участници в работата на Българския червен кръст те се включиха в обсъждането как да се нарича нова професия – парамедик или лекарски асистент. Разбраха, че това ще решат здравните власти, с чието мнение за регулираните професии МОН се съобразява. 

    В заседателната зала до кабинета на министъра неговият сътрудник Маргарита Парашкевова разказа, че само за ден той решава от 60 до 120 казуса с подписа си. Преди това обаче работи в екип със заместници, съветници и експерти. 24 часа, 365 дни в годината. И не отговаря на истината, че през лятото учителите и администрацията почиват.

    Екипът на дирекция „Професионално образование и обучение“ посрещна младите „мениджъри“ с презентация за своите функции и задачи в кабинета на директора. Домакини бяха Жулиян Гочев, Полина Златарска, Весела Караянева и Камелия Шарабова.

    Младежите се запознаха с управленските процеси в деловодната система на МОН и видяха как се движат документите в администрацията, как се съгласуват и финализират. Тема на разговора бе и необходимостта от нови учебници по различни специалности. В Професионалната гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“ те научиха повече за дуалното обучение. Посетиха и практическо занятие в зали, оборудвани от фирмите - партньори на училището.

    Виктор и Цветомир имат интерес към образованието. Единият сам води обучения към различни програми, а другият, докато следва задочно, вече работи с ученици и е решил да стане преподавател. 

    Как се учи история и какви са предизвикателствата за учителя, който я преподава. За това разговаря експертът на МОН Радостина Николова със студента Цветомир Цветков.

    Младежите се информираха и за административните услуги, които предоставя МОН. В края на „работния ден“ министърът на образованието и науката акад. Николай Денков пожела успех на младите хора.

    UniCredit Bulbank: Четирима бъдещи мениджъри имаха възможност да бъдат част от екипа на УниКредит Булбанк в рамките на проекта „Мениджър за един ден“. Двама от тях споделиха част от ежедневните задачи на Цветанка Минчева, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк, Андреа Тониети, директор Човешки ресурси, изпълнителен директор и член на Управителния съвет на УниКредит Булбанк, Борислав Генов, директор Банкиране на дребно и член на Управителния съвет на УниКредит Булбанк и Мариела Кръстева, мениджър Филиал София Раковски. Екипът на филиал гр. Видин с мениджър Десислава Станкова също беше домакин на проекта и посрещнаха двама бъдещи мениджъри от гимназия ПГТ „Михалаки Георгиев“.

    Nestle Bulgaria: „Мениджър за един ден 2022“ се проведе присъствено в три локации: позицията Ръководител „Корпоративно и категорийно търговско развитие“ беше обявена за гр. София, а Мениджър „Локални ключови клиенти“ за гр. Пловдив и гр. Варна.

    На 10 май в инициативата взеха чуастие 11 млади хора, като групата беше сформирана от ученици и студенти, разпределени както следва:
    1. 7 млади хора от различни икономически университети и икономически паралелки в гр. София;
    2. представител от Национално музикално училище „Любомир Пипков“;
    3. 4-ма млади хора се присъединиха като Мениджъри „Локални ключови клиенти“ в градовете Пловдив и Варна. 

    Участниците в инициативата успяха да се запознаят с основните отговорности на различните позиции, как се взимат стратегически решения и как се поддържат партньорски взаимоотношения.

    Освен предадените знания и опит от ръководния екип на „Нестле“, силно вдъхновяваща за младите хора беше и срещата им с изпълнителния ни директор - г-н Петър Стоилов. Той сподели вдъхновяващи истории и съвети за кариерно ориентиране и развитие, а младите хора имаха възможността да зададат своите въпроси.

    HPE: През 2022 Глоубъл Деливъри Центърът на Хюлет Пакард Ентърпрайз (ХПЕ) в България се включи за пореден път в инициативата. В ролята си на домакин компанията демонстрира своята готовност да подкрепя млади таланти, да ги запознае с професиите, към които са се насочили и да ги вдъхнови в зората на техните кариери. За втора поредна година събитието се проведе във виртуален формат, което позволи на компанията да посрещне ученици и студенти от цялата страна. Младежите подадоха кандидатури за следните позиции: Управляващ директор, Мениджър „Човешки ресурси“, Мениджър „Логистика“, Мениджър „Технически екип“, ИТ Мениджър и Мениджър „Проекти“. Избраните кандидати (на възраст между 16 и 26 години) имаха шанса да „стъпят в обувките“ на успешни професионалисти и да разберат повече за мечтаната професия. Освен това те научиха повече за ценностите и вярванията на компанията, за ключовите проекти и успешни иновации. Запознаха се с политиката наречена „отворени врати“ и стратегията за многообразие и приобщаване на работното място. Презентации на локалните вътрешнокорпоративни ресусови групи, ръководени и състоящи се от служители на доброволни начала, също бяха част от програмата. Те представиха своите мисии и цели, значими програми, актуални проекти и престижни награди, спечелени през годините. От HPE поставиха фокус върху приоритетите си да подкрепят и развиват не само служителите и техните семейства, но и усилията да въздействат благоприятно върху бизнеса и социалната среда в страната.

    Участниците споделиха позитивна обратна връзка, казвайки, че са благодарни за възможността да бъдат част от ХПЕ дори и само за един ден, и че този ден е бил вълнуващо изживяване за тях. Програмата беше оценена като разнообразна и добре подготвена, включваща различни и интересни теми, даваща възможност за задаване на въпроси и участие в модулите от страна на младежите. И талантите, и самите ментори от страна на ХПЕ определиха разговорите помежду си като вдъхновяващи.

    Kaufland България: Kaufland България отново се включи в образователната инициатива на Junior Achievement като даде възможност на студенти и ученици от различни учебни заведения в страната да прекарат време с утвърдени специалисти на компанията и да работят заедно по разработването на проект с реален казус. Тази година инициативата се проведе под мотото „Силата на един екип“. В рамките на деня, прекаран от младежите в Kaufland, мениджъри и ръководители в отделите по логистика, HR, управление на маркетингови кампании и дигитални комуникации на компанията бяха в ролята на техни лектории и ментори. 

    Какво е да бъдеш мениджър за ден в Kaufland България – разказват Анна-Мария, Виктория и Радослав.

    Анна-Мария Арсенова
    Анна-Мария е студентка в УНСС със специалност „Икономика, общество и човешки ресурси“. Включва се за втори път в образователната инициатива „Мениджър за един ден“ и е доволна, че тази година избира да го направи именно в Kaufland.Тя иска да се развива в областта на човешките ресурси. Намира динамиката и разнообразието в работата на HR отдела на компанията за много мотивиращи. С интерес научава и повече за принципите, които ръководят Kaufland, за стратегиите на различните ключови звена и тяхното изпълнение, както и какво се крие зад вълнуващите проекти, които клиентите виждат само като краен резултат.

    Точно работата в екип с останалите участници от „Мениджър за един ден“ е и нещото, което Анна-Мария харесва най-много от инициативата. В самия ѝ край те получават сериозна задача. Всички заедно трябва да изготвят стратегия за решаването на специфичен и до голяма степен реален казус, свързан с дейността на компанията. Като бъдещ специалист в областта на човешките ресурси, Анна-Мария знае колко важен за постигането на резултати е добре работещият екип, а възможността да види как се постига той в една голяма компания за нея е много ценен практически опит.

    Радослав Павлов
    На крачка от своето дипломиране в специалност „Публична администрация“ в Техническия университет, Радослав решава да се включи в инициативата, защото вярва, че има какво да научи в компания като Kaufland и не остава разочарован. След завършването си той планира да се реализира в областта на маркетинга. Затова за него е особено интересно да се запознае отблизо с различни кампании, реализирани от най-голямата верига в сектора на модерната търговия у нас. Радо е вдъхновен от работата на отдела по дигитален маркетинг на Kaufland, защото знае колко важно за бизнеса е присъствието в социалните мрежи. След деня, прекаран със специалистите на компанията, той с готовност казва, че ще очаква с нетърпение новите стажантски програми на компанията и възможността да стане част от екипа.

    Виктория Гетoва
    Виктория е дипломиран специалист по връзки с обществеността, а в момента следва паралелно две магистратури - по спортна журналистика и японистика. Избира да прекара своя „мениджърски“ ден с екипа на Kaufland, за да види как се изготвят и осъществяват маркетинговите кампании на веригата. Наученото за различните звена на компанията и начинът, по който те си взаимодействат, определено грабва нейния интерес. Признава, че голямо впечатление ѝ е направило представянето на логистичния отдел и централната логистична база на Kaufland. А благодарение на стратегията, която разработва с останалите участници в образователната инициатива, успява да разбере по-добре нейната роля в бизнеса с бързо-оборотни стоки. Самата Виктория пък остава силно впечатление в менторите от Kaufland с предложения от нея SWOT-анализ, върху който стъпва отборната концепция на участниците в „Мениджър за един ден“. 

    Освен ценните срещи с мениджъри от различни отдели на компанията, младежите научиха повече и за разнообразието от кариерни възможности, които веригата предлага. Сред тях е програмата за дуални ученици, насочена към завършващите средното си образование, както и практикантска програма, разработена специално за летните ваканционни месеци. „Управители на бъдещето“ е друг 12-месечен проект за развитие на млади таланти. Той е насочен към младежи с малък или без професионален опит и предлага на завършващите студенти едногодишно обучение в компанията. През периода на обучението те са назначени на трудов договор и преминават през различните структури и отдели на компанията, за да бъдат готови за експертна или ръководна позиция в нея. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 16 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 16 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 16 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 18 часа
    преди 21 часа