четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2971 прочитания

    Women in IT: Ашли Тейлър, Director of Global Talent Acquisition в Acronis

    В момента всяка технологична компания се бори за талантливи жени, защото вижда стойността и мисловното разнообразие, които ние внасяме, казва Ашли
    27 май 2022, 14:56 a+ a- a

    Ашли Тейлър, Director of Global Talent Acquisition в Acronis. Снимка: Acronis

    В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея, с какви предизвикателства са се сблъскали и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

    Запознайте се с Ашли Тейлър, Director of Global Talent Acquisition в Acronis.

    Разкажете за своето образование.
    Завърших бакалавърска степен по маркетинг в университета в Масачузетс в Амхърст и после магистърска степен по бизнес администрация в Babson College с фокус върху предприемачеството.

    Как се насочихте към ИТ сектора? Повлия ли някой на избора Ви и как аргументирахте решението си?
    След дълга кариера в консултантската индустрия взех съзнателното решение да премина в ИТ сектора. При предишния ми работодател – Boston Consulting Group – имах възможност да работя директно с нашите екипи DigitalBCG и да стана свидетел на невероятното въздействие на дигитализацията и технологиите върху растежа и трансформацията на нашите клиенти. Това влияние се разгърна и обхвана клиенти от всички индустрии по целия свят. Бързо осъзнах, че бъдещето е дигитално – и исках да съм част от него. 

    Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте? Как започнахте в ИТ сектора? Каква беше позицията Ви и какво си спомняте от този период?
    Първата ми работна позиция в технологична компания беше настоящата ми роля на директор по глобалното управление на талантите в Acronis. Въпреки това винаги съм имала досег с технологиите и иновациите, бидейки потопена в проектната работа за нашите клиенти при предишните ми работодатели. Колегите ми и аз се шегувахме във Fidelity Investments (фирма за финансови услуги), че това е технологична компания, която е попаднала в сферата на финансовите услуги заради огромните инвестиции, влияние и важност, които технологиите имат за бизнеса. Мисля, че всяка компания, която разбира това, дори да не се счита за ИТ фирма, ще има успех. 

    Каква е настоящата Ви роля в Acronis? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън вашата сфера с какво се занимавате?
    Като директор по глобалното управление на талантите се фокусирам върху пресечната точка между хората и технологиите. Хората са моята страст, докато технологиите ме очароват – така че общуването с различни хора в много различни типове ИТ роли ми позволява да видя безкрайните възможности за кариера, които са налице в ИТ сферата. Когато ме попитат какво правя, мога да обясня, че работя с невероятно талантливи и умни хора, които работят авангардна и предизвикателна работа в една от най-бързоразвиващите се и важни индустрии: киберсигурността!

    За Вас лично кое е най-мотивиращото и интересно в работата Ви?
    Acronis преживява свръхбърз растеж. Да зная, че моят екип играе пряка роля и има огромно влияние за този растеж – това ме мотивира. Най-интересното е да научавате нещо ново всеки ден за пространството на киберсигурността! ИТ сферата се променя толкова бързо, както и нещата тук в Acronis – това е удовлетворяващо и интелектуално стимулиращо предизвикателство за мен, докато се опитвам да остана в ритъм. 

    Какви са ролевите модели, какви са хората, от които се учите? Кое е най-голямото предизвикателство на това да си жена в ИТ компания?
    Има различни ролеви модели и ментори, които са повлияли и продължават да влияят на моята кариера – както жени, така и мъже. Повечето от отношенията ми с менторите ми възникнаха органично. Някои бяха по моя инициатива, в други случаи самите ментори се заинтересуваха от развитието ми, след като сме работили заедно. Това са хора, от които аз продължавам да се уча, докато ги гледам в действие и се опитвам да емулирам техните стилове на лидерство или искам конкретни съвети или обратна връзка, когато съм изправена пред предизвикателство. Всъщност един от моите ментори в първата компания, в която работих, ме мотивира да се заема с магистърската си степен и наистина много ми помогна да се развия в кариерата си до настоящото положение. Иска ми се да мисля, че 13 години по-късно и той се учи от мен. 

    Едно от най-големите предизвикателства, с които жените се сблъскват в една ИТ компания (или в която и да е индустрия, доминирана от мъже), е, че не изразяват мнението си и не изискват това, което желаят. Не се бойте да бъдете видими. Не се притеснявайте да си насрочите среща разговор с по-старши мениджър, да разширите мрежата си от контакти и да вдигнете ръка за нов проект или за повишение. Най-големият защитник на Вашата кариера – това сте самите Вие, с подкрепата на менторите и всички заинтересовани, така че не се бойте да седнете на шофьорската седалка. 

    Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Какво е отношението сред колегите Ви?
    Мразя това клише! ИТ индустрията е за всички и за всеки, който иска да бъде част от нея. Всъщност в момента всяка технологична компания се бори за талантливите жени, защото вижда стойността и мисловното разнообразие, които ние внасяме. Лично аз се чувствам ценена и уважавана от своите колеги мъже и винаги съм гледала на това да съм жена в индустрия, доминирана от мъжете – като на предимство, а не като на недостатък. Откривам, че понякога мъжете са по-заинтересовани да чуят какво искам да кажа, защото съм различна – и обичам да го превръщам в нещо полезно. Предвид това мисля, че въвеждането на този начин на мислене в ранното образование на младите момичета е важно, за да се разбие клишето, че ИТ сферата е за мъжете. И смятам, че вече разбиваме „стъкления таван“, защото все повече жени навлизат в ИТ индустрията всеки следващ ден.

    Кои са най-големите клишета, които сте чували за жените в ИТ индустрията?
    Не съм чувала клишета за жените в ИТ индустрията, освен че жените не се интересуват толкова от индустрията, колкото мъжете. Мисля, че вече е ясно, че жените принадлежат тук, те са търсени и желани тук и имат безкрайни възможности тук.

    Какви са Вашите интереси, как си почивате и какво обичате да правите през свободното си време?
    Извън работа обикновено можете да ме видите да ремонтирам новия си дом, да посрещам семейство/ приятели, защото обичам да готвя или да тичам с кучето си Лула. Въпреки това често можете да ме хванете как бързам да се кача на самолет, когато е възможно. Обичам да изследвам света, да се срещам с нови хора и да откривам различни култури – една от многото причини, поради които избрах да работя за глобална компания като Acronis.

    Ако можете да се обърнете към момичетата, които сега решават къде да развиват кариерата си, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ?
    Бих им казала, че сега е най-доброто време да започнат кариера в ИТ – тази индустрия е нашето бъдеще и всеки, който има интерес към това пространство, може да има успех предвид неограничените възможности. Жените носят уникалния набор от умения за преплитане на хора и технически умения, които стоят в основата на великите лидери – и компаниите разбират това. В момента на пазара няма достатъчно таланти за свободните работни позиции в ИТ, а когато погледнете броя на жените в ИТ, пазарът става още по-малък. Поради това ИТ сферата е изключително конкурентен пейзаж за компаниите, които се опитват да наемат жени. Най-добрият ми съвет за жените е да признаят това и да повярват, че възможностите за кариера в това пространство са безкрайни.

    Вижте какви продукти разработва Acronis

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Acronis в JOBS.bg 

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА WOMEN IN IT

    Мария Иванова, BI ETL Team Leader в R&D отдела на Mansion
    Мирена Димитрова, JavaScript Developer, Godel Technologies
    Александра Стоянова, UI/UX Designer в Devision
    Ваня Михова, Android Developer в Модис България
    Александрина Яворова, Ръководител Екип, HPE Networking Aruba
    Стефка Личкова, Test Automation Engineer в AtScale
    Елена Диамандиева, Ръководител, Център за киберсигурност, Atos
    Калина Николова, Software Engineer, ITIDO
    Добринка Йорданова, Старши Инженер „Техническа поддръжка“, Progress
    Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
    Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
    Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 6 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 6 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 13 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 14 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава