четвъртък, 07 юли 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1338 прочитания

  Детелина Смилкова: HR общността в България не само е готова за бъдещето, но и задава международни тенденции

  Вижте какво пожела на колегите си председателят на БАУХ по повод Международния HR ден
  20 май 2022, 10:17 a+ a- a

  Детелина Смилкова - председател на БАУХ

  На 20 май HR общността чества своя професионален празник. Международният HR ден се отбелязва от 2019 по инициатива на Европейската Асоциация за управление на хората (EAPM), на която е член и Българска асоциация за управление на хора (БАУХ). Празникът е признание към HR професиятa и към цялостния положителен принос на HR професионалистите за индивидите и организациите на национално и международно ниво.

  В ядрото на идеята за създаване на Междунароен HR ден е и настоящият председател на БАУХ  Детелина Смилкова. Вижте какво разказа тя за целите на този празник, как се отбелязва в Европа и у нас и какво означава той за HR професионалистите.

  Г-жо Смилкова, 20 май се отбелязва като Международен HR ден в България от няколко години. Разкажете ни как и къде се зароди тази идея?

  Аз ви благодаря за този въпрос, защото той наистина е много специален за мен. Тази идея се роди и гласува в края на моя втори мандат като председател на БАУХ на една конференция на Европейската организация за управление на хора. Вълнувам се и до днес като си спомня, че бях част от създаването ѝ. Тази година празнуваме Международния HR ден за 4-ти път.

  Заслужено се изразява признанието към HR професията и HR професионалистите особено в тези динамични за бизнеса времена. Как празнуват HR-ите в Европа? Споделете примери и опит от последните години.
  Всяка година този ден минава под определен надслов. За тази година това е HR Shaping the New Future. Целта е на този ден HR професионалистите да се замислят за огромната роля, която имат – за компаниите, за хората в тях, за обществото. Но другата важна цел е на този ден отново да накараме бизнес лидерите да се замислят за ролята на HR функцията. Затова обикновено инициативите на този ден в различните страни в Европа са ориентирани към интересни събития за HR колегите, медийни кампании, срещи с бизнеса, срещи с университети. 

  Какво означава този празник за HR професионалистите в България и как се отбелязва?

  Този празник означава принадлежност към една професионална общност с утвърдени успехи и високи стандарти. Чества се с осъзнатост и споделеност – знаем, че сме силни заедно и откриваме все повече начини да се подкрепяме, да растем и да променяме средата около себе си. Засега отбелязваме деня със срещи, включване в международни инициативи и неформални поводи да се видим и поздравим. 

  Планира ли БАУХ някакви инициативи или активности във връзка с празника?
  Европейската HR асоциация – инициаторът на Международния HR ден, винаги се опитва да обедини HR професионалистите от различните държави в Европа в празнуването. Тази година не прави изключение. Колегите са подготвили много интересен уебинар, на който всички членове на националните HR асоциации, членове на EAPM са поканени. Идеята е да бъдем всички заедно, да поговорим за бъдещето на професията. БАУХ се присъединява и вече поканихме всички наши членове да се включат. Разбира се, подготвяме и специално поздравление за членовете ни. Ще използваме деня, за да напомним отново нещо, което е критично важно за всяка гилдия, която се развива, разраства, каквато е и нашата. И това са етичните норми в професията. Етичната комисия на БАУХ работи активно, за да насочим фокуса и вниманието на членовете ни към тази важна тема.

  Темата на тазгодишния Международен ден на HR-а e HR shaping the new future… Има много начини за интерпретация как HR-ът формира новото бъдеще. Интересно е да чуем Вашия възглед.

  Допреди десет години управлението на хора беше реактивна функция и отговаряше на това, което се случва в организацията. Откакто талантите движат пазарите и компаниите се борят за всеки човек се заговори за така нареченото преживяване на служителя и HR-ите започнаха да оформят средата и проактивно да я променят. Те следят тенденциите и дори ги изпреварват, внедряват ги в организацията и вече се стремят да са поне 5 стъпки пред процесите. Пандемията, сега войната и бежанските вълни катализираха този процес. Така директорите „Управление на хора“ станаха творци на бъдещето и помагат на всички в организацията бързо и неусетно да се адаптират към него. 

  HR-ът става водещ в промяната към създаването на включващо, гъвкаво и вдъхновяващо бъдеще, което да е от полза за служители, организация и обществото като цяло. Готова ли е HR общността в България за тези високи цели и как БАУХ допринася и подпомага развитието на HR професионалистите?
  Бих казала, че не само сме готови, но и задаваме международни тенденции. В БАУХ членуват вече много регионални директори, които са българи и буквално дават пример с иновации и създават тенденции. Една от основните функции на БАУХ е да споделяме опит и именно така помагаме на членовете си – имаме работни групи, месечни срещи,  семинари, обучения – това е среда, в която всички израстваме като професионалисти и дърпаме пазара напред.

  Какво ще пожелаете на своите колеги на професионалния им празник?
  В духа на нашата пролетна не-конференция, на която ви очакваме от 9 до 11 юни в Слънчев бряг, пожелавам на всички колеги свързаност – с екипите си, с организацията си, с новото време, но най-вече със себе си! 

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 часа
  МЗ: Възрастните най-активни при поставянето на втори бустери
  Над 4200 са общо всички поставени втори бустерни ваксини у нас
  преди 12 часа
  ЕК ще представи през лятото правила за въвеждане на напълно автономни коли в ЕС
  С новите мерки за безопасност се очаква до 2038 да бъдат спасени над 25 000 живота и да се избегнат поне 140 000 тежки наранявания
  преди 12 часа
  59% от компаниите у нас продължават с плановете за териториално разширяване
  50% от ИТ лидерите в България споделят, че планират да изместят повече бизнес функции към облака, показва проучване на Equinix
  преди 13 часа
  преди 13 часа
  ЕП призна газа и ядрената енергия за зелени
  Решението може да влезе в сила от 1 януари 2023
  преди 13 часа
  Exacta Solutions отваря нов офис в София
  Начело на офиса в София е Росица Великова