петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5442 прочитания

    HR Лидерите на България: Цветослав Йотов, мениджър „Човешки ресурси“, „Арома“ АД

    „Често срещана пречка е мисленето в стереотип „тук хората са различни“, „тук така го правим и то не може да се промени“. За да си успешен HR мениджър трябва да спечелиш доверието на работодателя, но и уважението на служителите“, споделя Цветослав
    11 май 2022, 15:02 a+ a- a

    Снимка: Цветослав Йотов, мениджър „Човешки ресурси“, „Арома“ АД

    В рубриката "HR лидерите в България" разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи.

    Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция, с какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад.

    Представяме Ви Цветослав Йотов – мениджър „Човешки ресурси“ в „Арома“ АД. Той има над 20 годишен опит в управлението на човешките ресурси в различни организационни култури. Работил е активно по структуриране, планиране, психодиагностика, подбор, реподбор, адаптация и оценка за над 80 длъжности.

    Цветослав, разкажете ни за Вашето образование и първата Ви работа.
    Завърших Механоелектротехникум в родния ми град Плевен и започнах работа, като стругар, но бързо разбрах, че няма да бъда добър в това и реших „да потърся моето“. Пет години след това вече имах магистратура по “Психология”, със специализации по трудова и организационна психология и Социална психология от СУ „Св. Климент Охридски“. По време на следването си работих като охранител и след завършването ми първата ми професионална HR работа беше свързана основно с подбор и администриране на персонал във фирма, оперираща в сферата на сигурността. По това време в мен вече гореше пламък да открия практическо приложение на ученото и да превърна образованието си в призвание.

    Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
    Спечелен ми е всеки един ден, в който съм полезен за каузата, за която се трудя. Най-силен отпечатък оставят моментите, свързани с „първите пъти“ в различните активности, с първите грешки и победи, с усещането за „узряване“ и разширяване на професионалните умения и отговорности, с успешно реализираните значими проекти. Имам интересни спомени като част от екип, стартиращ бизнес на една компания в Кения, където в условията на непозната култура обучавахме и организирахме местни служители, което ми показа как да разбирам и приемам неочакваната гледна точка.

    Как започнахте в „Арома“?
    Бях в период на преосмисляне и освобождавах съзнанието си с активна физическа работа. В такъв момент получих покана от ръководството на компанията за разговор по обявена позиция, срещнахме се, допаднахме си и започнах работа. Не се колебах в решението си, защото възможностите за изява, които представя българска компания с близо 100-годишна история, преминаваща през трансформации и изпитания, отговаряше на това, което търсех като продължение на кариерата си. В „Арома“ се чувствам подкрепен, осъзнат и усещането, че работим „смарт“ и в правилната посока, ме вдъхновява!

    Какви са Вашите отговорности днес?
    За мен най-важната отговорност е каква култура създавам с работата си.
    Голяма част от активностите ми днес са свързани с това как ще изглежда компанията след 5 години и това ме зарежда с любопитство. В ежедневието си разработвам и прилагам правила и процедури за ефективната организация на работния процес, но стратегически важни за мен са талантите и реализираните професионалисти – колкото повече успешно функциониращи „силни играчи“ имаме, толкова по-слаба е ролята на формализираните процеси.
    Подпомагам мениджмънта в управлението на персонала и поддържане на благоприятен работен климат. Успешен съм в разрешаване на конфликти и подобряване на екипната съвместимост. Проектирам обучения за въвеждане, адаптация и повишаване на професионалната квалификация, актуализиране на мениджърските умения и знания.

    Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
    Преминал съм през фирми в различни дейности и браншове – производствени, търговски, охранителни, услуги и забавления, металургия, машиностроене, козметика. Всяко място от кариерата ми е работен учебник, от който съм взел по нещо в процеса на узряване.
    Често срещана пречка е мисленето в стереотип „тук хората са различни“, „тук така го правим и то не може да се промени“. Имал съм в практиката си доста случаи, в които добри стратегии са проваляни от бавна скорост на трансформациите или и ежедневно „гасене на пожари“. За да си успешен HR мениджър, трябва да спечелиш доверието на работодателя, но и уважението на работниците и служителите, без да се загубиш в ролята си някъде по средата между финансовите интереси на едни и удовлетворението на други. Опитвам се да държа самодоволството си далеч, винаги да искам повече от себе си и се стремя да не се колебая в решенията си.

    Сигурни сме, че Вашият екип е от съществено значение. Как го формирате? Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
    При формирането на екип търся хора със сходни ценности, които не си забравят душата вкъщи. В работата ми допадат личности със заразителна енергия, с вяра, търсещи нестандартни решения и в най-трудните моменти. Важно е да са упорити, да генерират и реализират идеи, да са любознателни за развитие и да споделят опит.

    С какво не бихте направили компромис?
    Функцията на HR мениджъра невинаги може да се дефинира в рамките на принципи, правила, норми и идеали. Като се обърна назад, си спомням компромиси, които съм правил с идеята „ да дадем още един шанс“ или „ще поема риска“, “хората заслужават по-голям кредит на доверие“ и в много от случаите тези отстъпки са се обръщали срещу работата ми и резултатите са доказвали грешката ми, но е имало и случаи с изключително положително развитие. Това не е формирало мисленето ми в посока на изграждане на универсален подход към човек или процес, по-скоро ме е научило, че няма перфектен сценарий. Хората не са просто ресурс за обезпечаване на работни цели а са сложни, динамични индивидуалности.
    Не толерирам грубо, неуважително и агресивно поведение, негативни нагласи и лоша лична хигиена.

    Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява днес служителите в голяма компания?
    Развитата междуличностна интелигентност на лидера го държи на пулса на екипа и той е в готовност да реагира адекватно на сигналите, поддържайки индивидуалните мотиватори. Важно за успешния мениджър днес е да има усет какви са точните хора за екипа му – правилният подбор не се прави от ботове и софтуер. Нужна му е и харизма да ги увлича, но и доверие за да се чувстват свободни и подкрепени за развитие и креативност. Значимо умение е свободното ползване на технологиите, които вече са в центъра на всеки бизнес, както и стремежът да се поддържа нивото на професионалната експертиза. Задължително е доброто аналитично мислене, филтъра на фоновите фактори и фокус върху целите, който да е балансиран с отношение към хората. Съществено значение имат и способностите за управление на промяната е с бързи и решителни действия, гъвкавост и творческа прозорливост. Не на последно място, за успешният мениджър трябва да бъде честен, справедлив и търпелив.

    За успешния лидер е важен балансът работа – почивка. Вие как релаксирате и какво Ви зарежда?
    Минал съм през периоди на сериозно професионално прегаряне и възстановяването ми отне доста време. Това ми даде възможност реално да осъзная ценността на психичното здраве и да ценя механизмите за съхранение и рекреация.
    Истински се зареждам от споделянето на любов и подкрепа с най-близките ми хора. В битиен план релаксирам с поддържане на градинка с цветя, готвене /само за удоволствие, не ежедневно/, презареждам се силно от контакта с природата /разходки в планината, предпочитам по-непопулярни маршрути/, чета книги и играя тенис на маса със сина ми.

    Кои са Вашите източници на вдъхновение?
    Вдъхновяват ме тихите лидери с визия за бъдещето, които разкриват разбираемо „голямата картина“ и заразяват с ентусиазъм. Увличат ме възможности да съм част от предизвикателни проекти, не се опиянявам от успехите, но апетитът ми за постижения не отслабва.

    От позицията на днешния си опит, бихте ли променили нещо по пътя на Вашата кариера?
    Не мога да променя нищо в миналото, но се старая всичко да ми е полезно в бъдещето. Задавал съм си въпроса какво бих работил, ако не това, и не съм намирал друго, което да обичам истински.

    Как си представяте развитието на HR функцията през следващите години?
    Това, което е работило преди, няма да работи в бъдеще.
    Развитието на HR функцията обслужва нуждите на компаниите за създаване на стойност чрез хора и потребностите на работещите от удовлетвореност. Надявам се да се случват трансформации, които автоматизират значително административните активности, за сметка на увеличаване на компетенциите, свързани с финансовите цели, реализация на стратегии и управление на риска.
    В частност за мен е интересен казусът за бъдещата работна ангажираност на хората, професиите на които ще се поеме от роботи, автомати, сензори, софтуер – технологичната революция ще ни изправи пред решаването на сериозни социални въпроси. Очаквам, че HR функцията ще се разгърне в по-широк план активности, ще се работи по-целево за кариерното ориентиране на учениците, за осъзнаване на труда и създаване на нагласи, профилирано професионално обучение, както и за създаването на възможности за реализация на хора след пенсиониране. Важна тема ще е съвместимостта и сътрудничество на различните поколения в работна среда.
    Оценката за важността, смисъла и стойността на работата по развитие и управление на хора би била добра, ако в бъдеще се постигне промяната във възприемането на HR ролята от бизнеса и работещите.

    ВИЖТЕ ОЩЕ:

    HR Лидерите на България: Виолета Караначева- Цветанова, University Relations, Diversity and Learning Country Lead, IBM
    HR Лидерите на България: Севастияна Христова, HR Recruiter, „Вюрт България
    HR Лидерите на България: Ива Николова, „Анакатек“
    HR Лидерите на България: Атанаска Николова, „Бошнаков“
    HR Лидерите на България: Даниела Йорданова, VIVACOM
    HR Лидерите на България: Магдалена Петракиева, „Силвър Стар Моторс“
    HR Лидерите на България: Яна Папардова, Schwarz IT Bulgaria
    HR Лидерите на България: Надя Михова, EY Bulgaria
    HR Лидерите на България: Радослава Кроснева, ДСК

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 3 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 3 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 4 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 4 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 5 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове