петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1516 прочитания

    Партньори от 4 държави създават платформа за квалификация на фирмения персонал

    Те са предназначени за инженери и техници в ТИЗ
    05 май 2022, 11:15 a+ a- a

    сн: ТИЗ

    Кратки курсове в рамките на 5-7 дни на заетите във фирмите техници и инженери, работещи в сектори „Машиностроене“ и „Мехатроника“, разработват партньори от четири държави - България, Гърция, Полша и Сърбия.

    Учебните курсове, общо 14 на брой - 6 за инженери и 8 за техници, са финализирани, информира за хода на работата Катя Стайкова, изпълнителен директор на „Клъстер Тракия икономическа зона“.

    В проекта по програма ЕРАЗЪМ+ участват 4 университета, предлагащи инженерно обучение: Технически университет – Габрово /водеща организация/, Hellenic International University, Politechnika Gdanska, University of Nis), 4 търговско-промишлени палати от Габрово, Кавала, Гданск и Ниш, и „Клъстер Тракия икономическа зона“.

    Целта е компаниите да подобрят уменията, да повишат квалификацията на фирмения си персонал, обяснява Стайкова.

    В началото на юни ще се проведат безплатни пилотни обучения на една група от 10 техници и една група от 10 инженери по създадените обучителни материали. 

    Стайкова обяснява, че учебният план се базира на резултатите от проучване, проведено сред 161 компании в следните европейски региони: Габрово и Пловдив – България, Източна Македония и Тракия – Гърция, Поморско воеводство – Полша, Ниш – Сърбия.

    Според анализа на анкетата работодателите определят за приоритетни 8 курса за техници, които са залегнали в учебния план: Електричество; Електрически задвижвания; Пневматика и електропневматика; Хидравлика; Вакуум и вакуумни технологии; Оптимално използване на сгъстен въздух; Работа и настройка на машини с ЦПУ и Работа с автоматизирани производствени системи.

    6-те курса за инженери съответно са: Основни схеми в автоматизираните пневматични системи; Енергийна ефективност в пневматичните системи; Хидравлика, пропорционална хидравлика; Електрически задвижвания, комплексни електрически задвижвания; Автоматизирани производствени системи и Гарантиране на качество, контрол на качество и тестване.

    Катя Стайкова смята, че изпълнението на този проект ще е от изключителна полза, както за компаниите в Тракия икономическа зона, така и за новите инвеститори в най-мащабната индустриална зона в Югоизточна Европа. Още повече, че създаването на образователните ресурси е въз основа на транснационално сътрудничество и обединява знанията и уменията в секторите „Машиностроене“ и „Мехатроника“ на 4 държави.

    Според декана на Техническия факултет на Университета по хранителни технологии – Пловдив доц. д-р инж. Таня Титова-Костуркова, която е част от екипа, разработващ курсовете, учебната програма ще бъде много полезна за целевите групи по отношение, както на професионални, така и на меки умения. На проведената в началото на април в Гданск, Полша, трета транснационална среща по проекта партньорите обсъдиха пилотните обучения по разработените материали и организирането на финалната конференция в Пловдив.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 минути
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 23 минути
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 2 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 4 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 4 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март