сряда, 07 декември 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1644 прочитания

  Обратно в офиса. Как служителите да се адаптират по-лесно?

  Полезни насоки дава Евелина Терзийска - организационен психолог и Гещалт консултант
  26 април 2022, 10:18 a+ a- a

  Евелина Терзийска - организационен психолог и Гещалт консултант. Снимка: Личен архив

  През последните месеци много от компаниите започнаха да възстановяват работния си ритъм отпреди пандемията и след около две години дистанционна работа, служителите постепенно се завръщат в офисите. Тази промяна обаче се оказва предизвикателство както за мениджмънта, така и за хората.

  Какво е добре да имаме предвид, ако искаме адаптацията да протече по-лесно и гладко, пред Economy.bg коментира Евелина Терзийска, организационен психолог и Гещалт консултант.

  Като начало се запитайте защо искате служителите ви да работят от офиса – анализирайте всички причини за това и преценете доколко основателни са те. Помислете дали можете да проявите гъвкавост и индивидуален подход към всеки отделен член на екипа и до каква степен хибридният модел, при който част от служителите са в офиса, а останалите онлайн, би бил подходящ за вас. След обстоен анализ, може да се окаже, че е по-ползотворно да се фокусирате върху нещо различно - например обучение за по-добра отдалечена комуникация или подобряване на екипната ефективност онлайн. В крайна сметка не присъствието е важно, а постиганите резултати. 

  Ако сте убедени, че е време дистанционната работа да остане в миналото, се подгответе добре за предстоящата реорганизация.  

  Проучете какви са нагласите сред служителите и как те приемат завръщането. Самото допитване ще покаже на хората, че ги цените и мнението им е важно за вас. Също така ще се сдобиете с важна информация за това дали има съпротиви и какви са те и ще можете да изготвите план как да ги управлявате. 

  Комуникирайте открито, ясно и честно с екипите какво според вас налага работата да се изпълнява присъствено, а не отдалечено, и какви ще са ползите от това. Направете отворена дискусия и се постарайте да дадете достатъчно пространство хората да споделят какво мислят. Ако е възможно, дори ги въвлечете в процеса на вземане на решение за модела на работа. Това ще засили мотивацията им да дадат най-доброто от себе си за постигане на целите, които заедно сте формулирали.  

  Помислете за нов вид социални придобивки, които да подкрепят хората в тази динамична и несигурна среда, в която живеем през последните години. Например все повече компании осигуряват възможност на своите служители да получат подкрепа от психолог и психотерапевт напълно анонимно и безплатно. 

  Самите служители също биха могли да се погрижат за своята по-лесна адаптация обратно в офиса. 

  Независимо дали приемате връщането към стария работен режим с радост, или с тревога, е хубаво да си дадете сметка, че това е промяна и като всяка промяна в живота ни, тя нарушава ежедневната ни рутина и ни кара да се чувстваме несигурни. Затова първото, което би било добре да направите, е да признаете пред себе си, че имате нова ситуация и ви е нужно приспособяване към нея. 

  Запитайте се какво е отношението ви към тази нова ситуация и направете скрининг на мислите, чувствата, телесните усещания, които тя предизвиква. Доколкото е възможно безпристрастно, без да им давате оценки, просто ги назовете. Това автоматично ще намали напрежението ви, защото ще повиши осъзнатостта ви за това какво точно се случва с вас.

  Направете списък с конкретните факти, които ви притесняват относно връщането в офиса. Тревожността е свързана с неяснотата в бъдещето и в момента, в който видите конкретно срещу какво се изправяте, ще си върнете чувството за контрол и ще преминете към режим на справяне.

  Може да споделите с колега или мениджър какво преживявате. Напълно възможно е да се окаже, че не сте единствени и споделянето ще ви накара да се чувствате свързани, подкрепени и по-спокойни с промяната. 

  Запазете изградената си рутина, доколкото е възможно. Ако сте свикнали, докато работите от вкъщи да разхождате кучето сутрин или да тренирате във фитнеса в обедната почивка, запазете тези навици и след като започнете да ходите в офиса. Когато сме в ситуация на несигурност, бихме могли да се подкрепим, като си създадем „котви” и се придържаме към практики, които са в зоната ни на комфорт. Това ще ни даде усещане за предвидимост и сигурност и ще ни помогне по-плавно да преминем към новия режим. 

  Социализирайте се с бавни темпове. Вероятно имате множество въпроси за комуникацията на живо, като например дали да се ръкувате, на какво разстояние да стоите от останалите и това ви носи напрежение. Споделете ясно своите граници и ги отстоявайте, за да се чувствате вие комфортно, както и обсъдете с колегите си какво е тяхното усещане и се съобразете с това.  

  Напълно възможно е първите ви дни в офиса да не преминат точно по начина, по който желаете. Проявете търпение към себе си и другите, не критикувайте и не се самообвинявайте, правете малки стъпки и си дайте времето, което ви е нужно за приспособяване.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  За първи път: Търговията ни със Северна Македония достигна 1 млрд. евро през 2022
  Бизнес форум с над 150 представители на бизнеса и търговските камари от двете страни се проведе в Скопие
  преди 7 часа
  преди 8 часа
  Финтех компанията ITF набра 2 млн. лв. от борсата
  Това е 5-то успешно IPO на beam пазара за тази година
  преди 8 часа
  ЕК одобри 5.6 млрд. евро за българското земеделие до 2027
  Планът ще подкрепи създаването на близо 9500 работни места и 650 инфраструктурни инвестиции в селските райони
  преди 9 часа
  Авиационният сектор ще излезе на печалба през 2023 г.
  Според прогнозите на IATA това ще се случи за първи път от настъпването на пандемията през 2019 г.
  преди 14 часа
  Какво предстои за банките през 2023?
  Банките ще трябва да търсят нови източници на стойност в дългосрочен план, сочи анализ на Делойт