неделя, 14 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  10155 прочитания

  С един код напред: Най-търсените специалисти в IT сферата през 2022

  Повече за тенденциите и търсенето на специалисти в ИТ сектора днес споделя Светлин Наков, дългогодишен програмист, вдъхновител, обучител и един от тримата основатели на СофтУни
  13 април 2022, 12:59 a+ a- a

  2020 и 2021 година бяха изключително предизвикателни за всички и промениха драстично лицето на бизнеса и образованието. Тенденцията за дигитализация ще се запази и през 2022, а дигиталните умения ще са ключови за успеха не само на професионалистите, но и на учениците, които тепърва ще търсят своята специализация.

  Данните на БАСКОМ са красноречиви – броят на новоразкритите работни места ще продължава да расте, съответно и броят на заетите в IT сектора. Само за последната година са разкрити над 5000 работни места на фона на 3000 за 2020 година. Търсенето на практически технологични умения ще доведе до ръст и на преквалификациите. Възможността за обучение в изцяло дистанционна форма доведе и до чувствителен ръст в търсенето на дистанционни курсове.

  За да сте подготвени за тези бурни промени и да получите възможност да откликнете на динамиката на ИТ сектора, насреща е СофтУни – една от най-големите български ИТ образователни институции, които предоставят практическо образование по програмиране, дигитален маркетинг и дизайн. Те разработват цялостна практически насочена програма в разнообразни области, една от които именно тази на софтуерното инженерство.

  А в следващите редове Светлин Наков, дългогодишен програмист, вдъхновител, обучител и един от тримата основатели на СофтУни, се включва в рубриката „С един код напред“ и ще ни разкаже повече за тенденциите и търсенето на специалисти в ИТ сектора днес.

  2022 ще наследи професиите на 2021 година

  2021 беше година на подем за технологичния сектор както в България, така и по света. Традиционното търсене в IT сферата – на програмисти, QA специалисти, data science инженери, IT поддръжка и консултанти, се разрасна и до други сфери на икономиката. Финансовата и застрахователната сфера са също водещи в потребяването на технологии, но все по-иновативни решения се търсят вече и в зелената икономика, здравните и биотехнологии, хранителната индустрия, земеделието, дори брокерската сфера.

  Наред с владеенето на чужд език, основно английски поради международната му употреба, технологичните и дигитални умения бяха водещи в създаването на конкурентно предимство сред кадрите.

  2022 година няма да е значително по-различна. Търсенето на специалисти с дигитални умения и в дигиталните сфери ще бъде силно застъпено. Технологичните умения са тези, които ще създават конкурентно преимущество. Технологиите са в основата на растежа на съвременните икономики, затова и търсенето на технологични специалисти ще прави обхвата на свързаните професии по-широк и разнообразен.

  Най-голямото затруднение за всеки човек, решен да се специализира в IT сферата – независимо дали това е първият кариерен път, по който тръгва, или се преквалифицира, е изборът в каква посока да поеме. Разнообразието от професии е неоспоримо. Най-търсените IT специалисти в момента в България са QA специалистите, програмистите, DevOps инженерите, IT консултантите и инженерите по данни. Извън IT сферата, търсенето на специалисти в областта на графичния дизайн и дигиталния маркетинг също ще продължава да расте.

  Кои са желаните специалисти?

  Едно търсене в най-голямата платформа за IT кадри е достатъчно да посочи от какво се интересуват работодателите. В момента най-голям глад съществува за backend разработчици, следвани от frontend специалистите. След тях, но не на последно място, се нареждат опитни full-stack разработчици. QA специалисти се търсят основно с умения за automation, а сферата на Big Data и Data Science заемат все по-голям процент в търсенето на работодателите.

  Добрата новина е, че бизнесът продължава да бъде отворен към Junior кадрите, така че дори хора без нито един ден опит в корпоративна среда имат възможност да впечатлят с уменията си и да навлязат в технологичния сектор.

  Къде се срещат бизнесът и кадрите?

  Мисията на СофтУни е да бъде мост между бизнеса и специалистите, от които има нужда. Точно затова и благодарение на над 200-те корпоративни партньорства следим внимателно развитието и динамично променящите се нужди. По този начин успяваме да обновяваме учебния план всяка година, като базираме промените на внимателен анализ на пазара на труда.

  С други думи, преподаваме това, от което се нуждаят компаниите, което партньорите ни споделят с нас, че търсят и им е необходимо като набор от знания и умения у кадрите. Лекторите в програмите на СофтУни и различните му инициативи са професионалисти с много практически опит от реалната бизнес среда. Така курсистите се докосват до реални казуси и примери, които им помагат допълнително да развиват уменията си.

  Възможността за безплатно начално обучение не бива да бъде пренебрегвана. Това позволява на начинаещите специалисти да се ориентират дали тръгват в правилната посока, това ли е тяхното нещо. Принципът „учене чрез правене“ с помощта на лектори практици, доказали се в респективните си индустрии, формира методология на обучаване, която помага на курсистите да придобият не само теоретични знания, но и практически умения, съобразени изцяло с нуждите на пазара.

  Не на последно място, през 2021 година стартира и инициативата SoftUni Bootcamp, в която младши специалисти без опит работят по реални проекти, придобивайки реални умения, приложими в работна обстановка. Това предлага възможност за летящ кариерен старт при първоначално вливане в IT сферата.

  Ако и вие искате да направите първите си стъпки в света на програмирането, дигиталния маркетинг или дизайна, курсовете на СофтУни предлагат една чудесна възможност да навлезете в тези дигитални и перспективни сфери. Направите ли първите стъпки, дори по-добре ще можете да се ориентирате в каква посока да поемете – към разработването на софтуер, работата с данни, DevOps и т.н. Възможностите ще продължават да нарастват и да стават все по-разнообразни на фона на бурната дигитализация от последните няколко години.

  ВИЖТЕ ОЩЕ:

  С един код напред: Библиотеки и технологични рамки
  С един код напред: Що е то програмен език?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  12 юли 2024, 15:31
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  12 юли 2024, 14:43
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  12 юли 2024, 13:30
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  12 юли 2024, 10:42
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  12 юли 2024, 09:41
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство