сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5144 прочитания

    Women in IT: Стефка Личкова, Test Automation Engineer в AtScale

    „Чувала съм предразсъдъци, че жените не стават за програмисти и ръководни позиции, но само от хора с малък професионален опит“, казва Стефка
    12 април 2022, 12:56 a+ a- a

    Стефка Личкова - Test Automation Engineer в AtScale. Снимка: Личен архив

    В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея, с какви предизвикателства са се сблъскали и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

    Стефка Личкова навлиза в ИТ сферата с ясната цел, че иска да се занимава със софтуерното тестване. Завършва курс и започва работа като специалист в областта. В момента заема позиция Test Automation Engineer в AtScale. Вижте какво разказа пред Economy.bg за кариерния си път в сферата на технологиите.

    Разкажете ни за Вашето образование.
    Висшето си образование започнах в НБУ. След това преминах няколко специализации в IT сферата като QA Complete и автоматизирано тестване на мобилни приложения. 

    Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор и ако може да ни разкажете с какви аргументи Ви спечели?
    В средното си образование рисувах много, а математиката беше моята сила. Не бях решила накъде ще продължа, докатo майка ми не ми даде идеята и не ме запали по компютърната графика. Специалността ми беше доста обширна и обхващаше голям диапазон от софтуери и програмни езици, които изучавах. Първите години в университета умишлено бягах от програмирането, бях се насочила повече към графичната част. В този период компютърната графика в България не беше толкова развита и може би така се стекоха обстоятелствата, че се насочих към информационните технологии. 

    Каква беше първата Ви работа (без значение от сферата) и как се чувствахте тогава?
    Първата ми работа беше като SAP Оperator в British American Tobacco. Състоеше се в това да завеждам и описвам всички наличности и фактури в системата. Бяхме голям екип, имахме страхотен мениджър. Това беше мястото, на което се научих да работя в екип и разбрах колко е важна съвместната дейност за постигането на общата цел. 

    Как започнахте в ИТ сферата? На каква позиция и какво си спомняте от този период?
    За IT сферата имах ясна цел с какво точно искам да се занимавам – софтуерното тестване ме интригуваше най-много. След като завърших един от курсовете, започнах работа като специалист софтуерно тестване. 

    В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко  изречения на човек извън Вашата сфера в какво се състои работата Ви?
    В момента работя като Test Automation Engineer в AtScale. Част съм от най-големия екип в компанията, който се грижи за качеството на продукта. Трупам и развивам познанията си за продукта на компанията, докато се грижа за качеството му. Работата ми изисква задълбочаване, изследване, задаване на въпроси, документация и т.н., опитвайки да намаля времето за тях – създавам ефективни автоматизирани тестове, за които се грижим ежедневно с целия тийм. 

    Един работен ден включва среща с екипа, обсъждане на задачите, преглед на предстоящите и изпълнението им, разбира се. Изпълнението на задачите включва да се напишат автоматизирани тестове за нови функционалности или да се оптимизират текущите. Разбира се, и анализирането на грешките в автоматизираните тестове, което помага за намирането на дефекти. 

    Лично за Вас какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
    За мен най-мотивиращо и интересно в работа ми е комуникацията с колегите, ежедневните предизвикателства на новите технологии и разрешаването на проблеми, но удовлетворението от свършената работа определено е водещо. Това ме доближава до нивото, на което се чувствам достатъчно опитна за постигането на по-добри резултати. 

    Кои са Вашите ролеви модели, хората, от които се учите?
    Определям се като практичен човек и затова обичам да уча както от колегите, така и от дадена ситуация. Обичам да анализирам и да вземам това, което ми харесва, и да го прилагам върху себе си през моята призма. Най-голямо вдъхновение и човекът, от когото искам и имам да уча много, е моят мениджър. 

    Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
    Не мисля, че полът има значение. Предизвикателство е, че IT секторът постоянно се променя и изисква от теб да се адаптираш постоянно, а това изисква да се развиваш с иновациите. 

    Снимка: Личен архив

    Едно от клишетата е, че ИТ индустирята е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
    За мен са важни способностите и качествата на съответния специалист, а не това дали е мъж, или жена. Аз се чувствам добре, когато съм заобиколена от професионалисти без значение от пола. 

    Кои са най-големите клишета, които Вие сте чували за жените в ИТ индустирята?
    Случвало ми се е да чуя предразсъдъци, че жените не стават за програмисти и ръководни  позиции, но само от хора с малък професионален опит. Радвам се, че в AtScale в момента има жени мениджъри. 

    Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
    Интересите ми са различни в зависимост от сезона. През зимните месеци съм по-мотивирана да уча нови неща и тогава отделям повече време. Най-добре релаксирам в студените месеци, докато рисувам – тогава оставам насаме със себе си. Докато през лятото обичам да пътувам, да прекарвам повече време с приятели в планината или на морето. Лятото ми е шумно, зимата – по-тиха.

    Ако можете да се обърнете към момичета, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
    Момичета, следвайте мечтите си и правете това, което обичате. Фокусирайте се и бъдете добри в това, което правите, и давайте най-доброто, на което сте способни.  Експериментирайте и търсете това, което ви вдъхновява. В IT сферата има предизвикателства и многoбройни кариерни възможности, защото това е най-бързоразвиващият се сектор, а технологиите заемат все по-голяма част от живота ни. Това е сферата, в която ще можете да учите и да се вдъхновявате всеки ден, да общувате с много и различни специалисти, да създадете много приятелства.

    Какви продукти разработва AtScale вижте тук

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на AtScale в JOBS.bg тук

     ВИЖТЕ ОЩЕ:

    Women in IT: Елена Диамандиева, ръководител, Център за киберсигурност, Atos
    Women in IT: Калина Николова, Software Engineer, ITIDO

    Women in IT: Добринка Йорданова, старши инженер „Техническа поддръжка“, Progress
    Women in IT: Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
    Women in IT: Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
    Women in IT: Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    преди 4 часа
    преди 5 часа
    EY и denkstatt се обединяват в една от най-големите консултантски компании в областта на ESG у нас
    denkstatt става част от мрежата на EY в Австрия, България, Румъния, Унгария и Словакия и ще бъде позната под марката EY denkstatt
    преди 7 часа
    Google отмени някои от изискванията си, касаещи служители на нейни доставчици
    Това може да помогне на технологичния гигант да избегне договаряне със синдикатите
    преди 22 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 1 ден