петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4962 прочитания

    HR JOBS in BG: Какво е да работиш като Chief People Officer на KFC и Nordsee?

    За професията и възможностите разказва Бойко Манев, Chief People Officer в Самекс, която оперира веригите KFC и Nordsee в България
    21 март 2022, 11:59 a+ a- a

    Бойко Манев, Chief People Officer на KFC и Nordsee

    Бойко Манев е Chief People Officer (CPO) в Самекс. Компанията оперира ресторантите на KFC в България от 1994 и представлява веригата NORDSEE. Бойко има над 20 години опит на ръководни позиции в международни компании в туризма и хотелиерството, 3 от които прекарва в САЩ. Работил е за Радисън Блу, Дедеман Хотелс, Сенс Хотел в София. 

    Към екипа на Самекс се присъединява през есента на 2019 на длъжност мениджър „Човешки ресурси“, като от декември 2020 до края на 2021 съвместява позицията с длъжността оперативен мениджър, ръководейки пряко екип от 7 човека в двете звена. От януари 2022 е  Chief People Officer на компанията.

    Пред Economy.bg Бойко разказва повече за началото на кариерния си път, настоящата си позиция, какви умения и качества са необходими, как поддържа квалификацията си и кои са най-големите заблуди за HR професията.

    Образованието
    Моето образование е в хуманитарната сфера и има пряка връзка с това, което правя в последните 10-15 години в областта на човешките ресурси. Възпитаник съм на СУ „Св. Климент Охридски“, откъдето имам бакалавърска степен по философия, имам допълнително изкарани следдипломни квалификации по приложна психология, международни отношения и специализация за обучител в туризма и хотелиерството, придобита в САЩ.“, разказва Бойко. 

    Началото на кариерата
    Ако говорим за туризма и хотелиерството, може би е редно да направя препратка към моята книга „Щом аз мога и ти можеш“, издавана от „Сиела“. В нея описвам своята кариера в период от 15 години – от 2002 до 2015. Започнах съвсем случайно работа в хотел в САЩ след първото си посещение там и това остави отпечатък върху моята кариера за цял живот. 

    През следващите години аз успях да израсна до ръководни позиции в различни хотели последователно в чужбина, след това в България и после отново чужбина. Имах късмета и шанса да бъда редом до истински професионалисти с международен опит, което изгради от мен един истински експерт в областта на туризма. Преминах през позиции, свързани с обученията  както в страната, така и в чужбина – Чехия, Белгия и Казахстан. След натрупан професионален опит и някак си по естествен път в последните десетина години аз съм част от общността на експертите в областта на човешките ресурси в международни и местни вериги. 

    Кога и как започнахте работа в Самекс?
    Започнах работа преди три години, през април 2019 г, когато се присъединих в екипа на „Радина Груп хотели“, които ме поканиха да стана техният първи мениджър „Човешки ресурси“ за веригата. През есента на същата година получих и предложение да се включа в младия и енергичен екип на отдел „Човешки ресурси“ в Самекс, франчайзии на KFC и NORDSEE за България. 

    Това беше едно голямо предизвикателство за мен с оглед на факта, че нямах опит в областта на ресторантьорството и в частност верига за бързо обслужване, но съм истински благодарен за гостоприемството и разбирането, с което ме приеха колегите в началото. Нашият отдел се състои от HRBP, 2 Payroll Experts и моя милост, с които заедно успяваме да обхванем целия кръг от услуги, свързани с отдела – на пръв поглед доста непосилна задача за толкова голям обем служители, но с добра екипност и взаимодопълване нещата се случват. След година време – през м. декември 2020, временно поех и оперативния отдел на компанията, с която задача моите ангажименти станаха видимо толкова много, че бяха над физическите ми възможности. 

    Въпреки предизвикателствата, през които преминахме (основно свързани с пандемията от COVID-19 и многото катаклизми в нашия сектор – отваряния, затваряния и т.н.) заедно с колегите ми регионални мениджъри, отговарящи за над 20 ресторанта и 650 служители в цялата страна – ние успяхме да запазим добри позиции на пазара и да отворим цели три нови ресторанта – KFC Galeria Burgas, KFC GTC Sofia и KFC EKO Sofia. 

    По този начин отворихме нови над 50 работни места и подпомогнахме икономиката на страната, като лоялен и коректен работодател. 

    Какви са основните Ви отговорности на тази позиция?
    Преките ми отговорности са свързани с хората – от тяхното правилно въведение в началото през предоставяне на условия на работното място, условия и възможности за кариерно развитие до ангажимент, свързан с получаването на възнаграждение, конкурентно за нашия сектор в страната. За мен най-важно е човек да бъде правилно позициониран и да има възможност да предоставя максимума от себе си. 

    През последните 2 години въпреки всички трудности, през които всички преминахме ние успяхме да развием в позиции от служители до среден и висш мениджмънт над 80 работници. Това прави над 10% от средносписъчния ни състав и продължаваме напред. 

    Вярвам, че за да се развиваме като компания, ние трябва да имаме ангажирани, мотивирани и енергични колеги, които всеки ден да дават максимума от себе си с цел постигане на общото благо за компанията. 

    Как типично протича един работен ден?
    Моят работен ден започва с чаша кафе и приятен разговор с колегите. Не съм пушач, но вярвам, че ако бях, щях да повлияя и на непушачи да станат такива. Имам харизма и вярвам, че хората обичат да бъдат в моята компания и да търсят съдействие и подкрепа и да се допитват до моето мнение тогава, когато имат нужда – било то в личен или професионален план. 

    След кафето... следват рутинни процедури, свързани пряко с моята функция на CPO – бърза проверка на работната атмосфера, провеждане на някой телефонен разговор с колега управител от наш ресторант и разбира се, отговаряне на имейли и разпределяне на текущите задачи за деня. 

    Поради големия брой задачи и ангажименти, които имам през деня, аз работя с опцията Outlook Calendar, като по този начин успявам не само да разпределя задачите си правилно, но и при необходимост да приоритизирам определена задача за сметка на друга.  

    Винаги и по възможност правя посещение до някой от нашите ресторанти. Да бъда сред екипите на ресторантите и да се потопя в атмосферата, е търсена емоция, която не може да бъде лесно описана.

    Какви умения и качества са необходими за тази професия?
    Наред със задължителните диалогичност, способност да изслушваш другия, адаптивност вярвам, че важни качества са и умението да манипулираш ситуацията и обстоятелствата, така че нещата да се случват и компанията да върви напред. Адекватността е също задължително качество, като за мен тя е възможността да вземаш отношение по различни теми в разговори както със С-level мениджмънт, така и с работниците в производството, без които нашето пиле няма да бъде мариновано и не би могло да има този вкус, който всички ние познаваме. 

    Поради нивото, което заемаме в компанията, от нас се изисква да задаваме пример и да бъдем онзи ролеви модел, който другите да искат да следват, за това е и много важно какво казваме, как поднасяме информацията при комуникацията с другите, че дори и как се обличаме. 

    Как поддържате знанията и квалификацията си?
    Не съм сред тези, които ще кажат, че четат книги във всеки един момент, в който има тази възможност. Аз предпочитам да научавам много информация за малко време – един от начините е да гледам публицистика, да гледам документални филми или такива, които целят да повишат общата ми култура. 

    Вярвам, че това е бърз и безценен начин да придобия необходимата ми информация и знание с цел да повиша своята експертност. Вече има всякаква информация в интернет, която допреди 20-30 години е била налична основно в книгите, които обаче не са били достъпни за всички – било то заради лимитиран тираж или книги с полезна и важна информация на чужд език без превод. 

    Ние в KFC имаме собствена платформа – The Vault, в която споделяме най-новите процедури и стандарти, свързани с това да предоставяме услуга на топ ниво и оттам продукт с отлично качество. Всеки служител има достъп и възможност да надгражда своите знания, използвайки своето универсално потребителско име, с което има достъп и до редица други платформи с цел информираност относно бранда. 

    Какви са възможностите за развитие?
    Всеки човек може да достигне дотам, докъдето иска – стига да го иска. Кариерното развитие не е за всеки, така както всеки не е за кариерно развитие. Дали ме разбрахте?... За да искаш да постигнеш повече, ти трябва да си достатъчно добър в това, което правиш, и да искаш нещо повече от това, което имаш – да имаш хъс, енергия, находчивост и разбира се – късмет. Когато всички тези условия са налице – то и успехът ще бъде с вас. 

    Кои са най-големите заблуди за HR професията?
    Надявам се, да не си докарам гнева на повечето колеги дами в нашата сфера, като кажа, че съществува мит, че това е женска професия поради факта, че се изискват две основни качества – комбинативност и манипулация. А всички знаем, че жените са в пъти по-добри в горните две умения и постигат целите си именно покрай възможността да съчетават много задачи и да насочват събитията в посока по техен избор. 

    Истина е, че по-голямата част в гилдията са жени, но и е факт, че има много добри примери за колеги, отлични HR професионалисти, които доказват своята полезност с отлични резултати в техните компании. 

    Вярвате ли, че баланс между работа и личен живот е постижим (ако – да, как Вие го постигате)?
    Не само вярвам, аз смятам, че той е задължителен в името на успеха както в личен, така и в професионален план. Аз съм сред хората, които вярват, че когато човек е успешен в личен план, щастлив и заобиколен от хора, които го обичат и уважават, то той ще има успех и в професионален план. Някои правят грешка и пренасят своите проблеми в работна среда – на тях мога да кажа едно – следвайте хубавата еврейска поговорка „Не правете своите проблеми чужди и не правете чуждите проблеми – свои.“ 

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Самекс ЕООД / KFC в JOBS.bg тук 

    ВИЖТЕ ОЩЕ:

    HR JOBS in BG: Какво е да ръководиш отдела за възнаграждения и администриране на персонала в TBI Bank?
    HR JOBS in BG: Какво е да работиш като Group Global Head of HR Compliance в YNV Group?
    HR JOBS in BG: Какво е да работиш HR Business Partner в HeleCloud?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като експерт по анализи и търговия с електрическа енергия в EVN?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в GfK Bulgaria?
    HR JOBS in BG: Какво е да работиш като Lead Recruitment & Resourcing Advisor в Questers?
    HR JOBS in BG: Какво е да работиш като старши експерт „Човешки ресурси, трансакции“ в Cargotec България?
    HR JOBS in BG: Какво е да работиш като Talent Acquisition Manager в Concentrix?
    HR JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър „Знание“ в DHL Freight ESS?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш кaто мениджър на програмисти в GfK?
    HR JOBS in BG: Какво е да работиш като HR Ops Transition Lead в The Adecco Group
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Support & Monitoring в myPOS
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Database Administrator в Schwarz IT България?
    HR JOBS in BG: Какво е да работиш като старши съветник „Управление на HR ефективността и организационен дизайн“ в Теленор България
    HR JOBS in BG: Какво е да работиш като старши мениджър „Обучение и развитие“ в УниКредит Булбанк?
    HR JOBS in BG: Какво е да работиш като Chief People Officer в Scalefocus?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър „Продукти и продажби“ в CLICO България
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като SAP Real Estate Application Specialist в Schwarz IT България?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Agile Coach в GfK Bulgaria?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Product Operations Manager в Advent Group?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като DevOps Engineer в News UK екип в Questers?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ментор в Скейл Фокус Академия?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като SAP консултант Трежъри и Финанси в Атос България Компетънси Център?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като тестер в KBC Shared Service Center Varna?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като дизайнер на обучение в Телерик Академия?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Commercial Expert в StorPool Storage?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като IT Lead в Auxionize?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of IT във FIO Systems Bulgaria, част от Hypoport Group
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като младши системен администратор в StorPool Storage?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ETL/AB Initio Specialist в Schwarz IT България
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като старши мениджър „Софтуерно инженерство“ в Progress?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Lead QA Engineer в Questers?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като главен софтуерен архитект във Fourth България?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като финансов директор на „Девин“
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Learning Specialist в Sitel
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като аниматор в Anakatech
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Delivery в Coretech?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър проекти в Шенкер?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен анализатор в Astea Solutions?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като начален учител в Прогресивно училище?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Подбор“ в Easy Consult?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като управител на филиал в Kaufland България?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като системен администратор в StorPool?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Quantitative Analyst/Statistician в Tek Expert
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Astea Solutions?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като директор B2B партньорства в Rakuten Viber?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Java Team Lead в DHL ESS?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист клиентски запитвания в Regiocom?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като главен бижутер-консултант в „Токаш”?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер в „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън”
    JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител сектор в Kaufland България?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на StorPool?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като хардуерен инженер във Visteon?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Group Manager в Strypes?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като индустриален инженер в „Буллтек“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Automation QA в DHL Enterprise Software Solutions?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като спедитор в „Гопет Транс“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по спорт в Прогресивно училище?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D проектант на бижута в „Токаш“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D артист в „Империя онлайн“? 
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Project Operations Manager в Advent Group? 
    JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър по качеството в „Буллтек“? 
    JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по английски език в Прогресивно училище?  
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като проектен мениджър в DataArt?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Развитие на търговски обекти“ във „Филип Морис“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като художник на игри в „Империя Онлайн“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер/консултант по облачни услуги в HeleCloud?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по изобразително изкуство в Прогресивно училище?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър във „Филип Морис“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като гейм дизайнер в „Империя Онлайн”?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като JavaScript Developer в Tick42?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Data Platform архитект в „Инспирит“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Логистика“ в Kaufland България?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като старши програмист в Endava?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като консултант „Управление на риска“ в „Телелинк Бизнес Сървисис“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Melexis?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Vendor Debit Desk специалист в Ingram Micro?IT JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Endava?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Level 2 Support в Taulia?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Intelligent Systems в „Телелинк“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в ТЕСИ?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като анализатор в Experian?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като .NET програмист в Tradologic?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Project Infrastructure във Fadata?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като дрогерист в dm България?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в aiko?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Taulia?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като главен инженер в „Планекс”?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ML Lead - Flex team в HyperScience?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като супервайзър „Продажби“ в „Монделийз България“?JOBS in BG: Какво е да работиш като Quotations Engineer в Lufthansa Technik Sofia?IT JOBS in BG: Какво е да работиш като технологичен трейнър в Телерик Академия?IT JOBS in BG: Какво е да работиш като директор „Софтуерно инженерство“ в Progress?JOBS in BG: Какво е да работиш като координатор в Lufthansa Technik Sofia?JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален мениджър „Обучения“ в Bayer?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Progress?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на Roo Brands?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Ocado Technology?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален директор „Продажби“ в „Софтуер Груп“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър на игри в Playtech Bulgaria?IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Proxiad Bulgaria?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Implementation Development Team Lead в „Софтуер Груп“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като iOS разработчик в MentorMate?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като технически директор в „Мнемоника“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като брокер на бизнес имоти в MBL|CBRE?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен разработчик в Luxoft?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като лидер на екип във Visteon?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на полети в ДП РВД?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на Android екип в MentorМate?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като данъчен консултант в EY?

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 10 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 14 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 15 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 16 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам