петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8437 прочитания

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи News UK екипът на Questers?

    За проектите, екипите и технологиите, които използват, научете от Лиуен Найт-Джанг, Head of Product Platforms в News UK, чийто екип в България се развива с помощта на Questers
    10 февруари 2022, 16:48 a+ a- a

    Лиуен Найт-Джанг - Head of Product Platforms в News UK, чийто екип в България се развива с помощта на Questers

    ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота. 

    По какви проекти работи екипът на News UK в България (един от най-бързо разрастващите се екипи в Questers), пред Economy.bg разказва Лиуен Найт-Джанг, Head of Product Platforms в News UK.

    Кой е основният проект или ключовите проекти, по които работи News UK екипът в България?
    Голяма част от нашите екипи не са съсредоточени само в една локация. Имаме колеги както в Обединеното кралство, така и в България в трите основни екипа на Product Platforms отдела. Всички те в момента работят по някои от най-важните ни продукти, като например React.js дизайн система (design system), федеративен GraphQL сървър и rendering платформа, базирана на Next.js.

    Бихте ли разказали накратко за всеки от тях?
    Най-общо казано, разработваме съвкупност от най-добрите в категорията си софтуерни инструменти, подкрепящи всички продукти, които нашите издания (The Times, The Sunday Times, The Sun, Virgin Radio и др.) предоставят на потребителите си. Като една от най-големите медийни групи в Обединеното кралство и имайки предвид огромното количество трафик, което регистрираме всеки ден, сме изправени пред доста нестандартни предизвикателства, свързани основно със скоростта и мащаба. Екипите ни са натоварени със задачата да изградят екосистема, която драстично да ускори времето за пускане на даден продукт на пазара, да подобри потребителското преживяване и да предостави на компанията конкурентни предимства.

    Дизайн системата е наистина единствена по рода си от гледна точка на това, че когато започнахме да я изграждаме, нямаше аналог на пазара. Също  бяхме сред първите, които интегрираха GraphQL. А нашата система, базирана на Next.js, разполага с всички Terraform и Helm скриптове, чрез които може да се изгради функциониращ уебсайт само за 10 минути. Успяхме да постигнем това чрез стриктно усвояване на модерните практики в софтуерното инженерство, изграждане на култура на взаимопомощ и развитие на хората ни.

    Колко души работят по всеки от проектите и какви специалисти са те?
    Имаме 12 колеги, които работят конкретно по тези проекти. Отделно в България (благодарение на партньорството ни с Questers) имаме общо над 60 професионалисти с широк спектър от умения и опит, включително софтуерни разработчици и архитекти, DevOps инженери, специалисти по качеството, технически и екипни мениджъри, хора, отговарящи за екипната култура, ментори и всички останали позиции, от които има нужда една модерна технологична организация.

    Какви технологии използвате за отделните проекти?
    Използваме доста широк спектър от технологии. Вярваме, че трябва да използваме правилните инструменти за правилния проект. По отношение на front-end частта използваме основно React.js и TypeScript екосистемата. По отношение на back-end – използваме предимно TypeScript, Node.js и GraphQL. За някои системи използваме също и Java, PHP и Go. Тъй като сме cloud native, всички наши приложения използват Terraform, Kubernetes, както и всички страхотни инструменти, които предлага AWS. Използваме също CircleCI за нашия CI/CD, Applitools за визуална регресия и Figma за UX/Design.

    Това са основните технологии, за които се сещам на първо четене, но със сигурност изпускам някоя.

    Как е организиран работният процес и каква е мениджмънт структурата при отделните проекти?
    Използваме Agile методология, но не по строго установения начин. В зависимост от проекта, по който работим, процесът може да се изменя. По-голямата част от екипите са самостоятелни единици със специалисти в различни дисциплини. Ние насърчаваме хората да вземат самостоятелни решения. Мениджърите са ментори, които се грижат колегите да не престават да се развиват и да чувстват удовлетворение от работата си.

    Как се промениха проектите през годините?
    В резултат на работата ни с различни технологии, а и различни партньори като AWS, New Relic и CircleCI, и техния прогрес през последните години, ние също натрупахме задълбочени познания и не спирахме да се развиваме. Забелязахме някои важни тенденции, които ни помогнаха да се превърнем във водеща технологична организация. Например  с федеративния GraphQL сървър  подходът ни се промени от предоставяне на single data point към превръщането ни в платформа, която се използва и от другите екипи. Всичките ни колеги вече са добре запознати с AWS и Kubernetes и са изключително уверени в извършването на промени в EKS (Elastic Kubernetes Service) по всяко време. Системите ни имат все по-добро представяне и стават по-лесни за скалиране в резултат на нашите усилия да извлечем максимална полза от облачните услуги и инструменти като Kubernetes. Съвсем наскоро екипът ни започна да развива нашата архитектура и в момента вървим към истинска event-driven система с локално хранилище за данни.

    Друго много важно нещо е, че самите ни екипи в България се разраснаха и развиха изключително много.

    Офисът на Questers в София

    Кои са най-големите предизвикателства при този проект или при всеки от ключовите проекти, по които работите?
    Най-големите предизвикателства, пред които се изправяме, идват предимно от външни доставчици и някои от инструментите с отворен код, които използваме. Въпреки че постоянно се стремим нашите екипи и продукти да са гъвкави и оперативно независими, постоянно променящата се индустрия понякога ни сблъсква с неочаквани препятствия. Все пак мисля, че се справяме доста добре, тъй като повечето от екипите и продуктите ни са добре подготвени и могат да понесат такива шокови моменти. Например  винаги се стремим старателно да оценяваме доставчиците си и доколко сме зависими от тях, да документираме взетите решения, както и да имаме солиден резервен план за неочаквани събития. Това означава, че отделяме повече време за R&D, но със сигурност си заслужава.

    Кои са най-големите постижения, които можете да отбележите при всеки от ключовите проекти, по които работите?
    Иска ми се да съм по-скромен, но наистина имаме много постижения, между които да избирам. Дизайн системата ни е единствена по рода си на пазара и наскоро решихме да я направим с отворен код. Може да бъде използвана за изграждането на локални дизайн системи от всеки. Един от най-големите брандове от глобалното семейство на News Corp (компанията майка на News UK), базиран в Америка, наскоро  я интегрира и това беше голям успех. Колегите бяха толкова доволни, че решиха да я интегрират във всичките си B2B и B2C продукти.

    Наистина съм много горд от нашия GraphQL API, тъй като позволи старите системи да се отделят една от друга, без да компрометират бизнеса ни. Нашето render решение има всички необходими функционалности за изграждането на готов за употреба уебсайт за изключително кратко време.

    Какво предстои при отделните проекти?
    Имаме грандиозни планове за всички проекти. Надяваме се да интегрираме дизайн системата ни във всички брандове в глобално отношение. GraphQL сървърът ще се превърне в ключов елемент за предоставяне на всички необходими данни за различните брандове, а render платформата ще се превърне в дом на всички споделени възможности и потребителски пътеки за нашите клиенти.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Куестърс България ЕООД / Questers Bulgaria в JOBS.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Tick42?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Grafixoft?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Gameloft?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва VMware?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи HeleCloud?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва AtScale?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Smart IT?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Infragistics?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Appolica?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Astea Solutions?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи „Сенсата Технолоджис“?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи HPE?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Mansion?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи А1 България?

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Dreamix?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Immedis?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи SEEBURGER?
    ИТ продуктите в България: По какви продукти работи DIGITALL
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Енетпулс?
    ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва StorPool Storage?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Блубито?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Модис?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Playtech?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Coherent Solutions?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Experian?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи DHL Freight ESS?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи "Бианор Сървисиз"
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи МенторМейт?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Proxiad?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи DataArt?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Resolute Software?
    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Progress?

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 9 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство