петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3517 прочитания

    Какво представлява Open Mind програмата на Теленор и какво предлага на хора с различни възможности?

    Разговаряме с Галина Чулева, главен директор „Управление на хора и култура“ в Теленор България, и с участници в тазгодишното издание на програмата
    30 ноември 2021, 14:55 a+ a- a

    Галина Чулева, главен директор „Управление на хора и култура“ в Теленор България

    На 3 декември отбелязваме Международния ден на хората с увреждания - ден за подкрепа на тяхното пълноценно развитие и участие във всички сфери на обществения живот. Програмата Open Mind на Теленор България е сред най-устойчивите и дългосрочни инициативи на телекома, която се утвърди като двигател на промяната, подкрепящ равните възможности и социалното приобщаване. За специфичния дизайн на програмата Open Mind и възможностите, които тя дава за социална интеграция на хора с различни възможности, разговаряме с Галина Чулева, главен директор „Управление на хора и култура“ в Теленор България.

    Г-жо Чулева, какво представлява програмата Open Mind, каква е целта ѝ и откога съществува?
    Теленор има и прилага своя програма за наемане на хора с различни възможности - Open Mind. Програмата стартира през 2015 г., като за тези шест години се превърна в част от нашето ДНК и се утвърди като наш дългосрочен и устойчив социален ангажимент. Наскоро стартира седмото поред издание на програмата.

    Open Mind цели да промени цялостното отношение към хората с различни възможности, като им предостави шанс за работа в достъпна среда, осигурява им ментор и психологическа подкрепа и предоставя възможности за професионално развитие и социална интеграция. Това, което прави програмата изключително ценна, е, че тя предоставя практически възможности на участниците да развиват своите социални и функционални умения и да повишават конкурентоспособността и квалификацията си чрез работа в нашата компания. Нещо повече – като ментори на участниците всяка година се включват наши настоящи служители. А това прави приобщаването и приемствеността още по-силни и обогатяващи и за двете страни. След първите месеци на новите участници дори вече не говорим за две страни, а за един екип. 

    В този смисъл Open Mind e наша устойчива и дългосрочна инвестиция, с която показваме истински работещ модел на социалното включване, при който потенциалът на всяка личност да може да се прояви и развие, както и че равните кариерни възможности следва и могат да бъдат основен принцип и цел.

    Как функционира програмата и за колко време? Какъв е обичайният брой участници?Всяка година по програмата Open Mind Теленор наема между 3-ма и 5-ма души за работа по проект за двугодишен период. Като наши служители участниците в програмата Open Mind получават възможност да добият и развият редица професионални умения, които със сигурност са ключови и за по-нататъшното им професионално развитие. След приключването на програмата, която за всеки участник е 2 години, Теленор съдейства с подкрепа и за по-нататъшната професионална реализация на участниците на трудовия пазар. 

    Хората с различни възможности са като всички останали служители и тяхното наемане е резултат на професионална преценка и увереността, че са добри специалисти. 

    Кой и как може да кандидатства? Как се извършва подборът на участниците в програмата?
    Наблюденията ни през шестте години от стартирането на програмата показват, че процесът е по-скоро двустранен. От една страна, в Теленор използваме различни възможности за популяризиране на Open Mind, като безспорно водещи са нашите собствени информационни канали – уебсайтът на Теленор, профилите ни в социалните мрежи. Партнираме си и с неправителствени организации, които също споделят тези позиции и ни помагат с подбора. Една от тези организации е и платформата JAMBA. В същото време Open Mind вече е разпознаваема сред хората с различни възможности и те самите имат навика да следят и търсят отворените позиции при нас. У кандидатите търсим преди всичко мотивация и желание за работа и развитие в избраната от тях сфера.

    Колко са участниците в програмата до момента и колко от тях продължават да работят в компанията?
    От 2015 г. насам интересът към програмата Open Mind нараства постоянно. До този момент общо 30 души с различни възможности са станали част от програмата, като всички успешно са се реализирали на трудовия пазар, а седем от тях са назначени на постоянен трудов договор.

    Кое е новото в тазгодишното издание?
    Стараем се всяка година да има нов елемент в програмата, така че тя да бъде по-пълноценна. Тази година към семейството на Теленор България се присъединяват шестима нови колеги, като за първи път трима от тях ще работят дистанционно от различни краища на страната. Това обогатяване на пограмата в тази насока се надяваме да бъде успешно и в бъдеще да даваме повече възможности на хора с умения да имат професионална реализация независимо от това къде живеят.  

    За Теленор проектът Open Mind е кауза и е сред най-устойчивите ни и дългосрочни инициативи, която ще продължаваме да развиваме. Програмата води до отлични резултати в приобщаване на хората с различни възможности и е принос към един значим сегмент от пазара на труда у нас, където и държавата, и бизнесите насочват все повече усилия.

    Най-големият успех за програмата и обществото ще бъде, когато един ден няма да има нужда от специална програма за социална и професионална интеграция на хора с увреждания, но това не зависи само от държавата, а и от бизнесите и всеки един от нас. Това са нашите ценности и светоглед.

    Своите първи впечатления от програмата споделиха и двама от участниците в тазгодишното издание Open Mind 2021, което стартира в началото на ноември. Това са Стефка Костова - административен асистент в екип „Обслужване на вътрешни клиентите“, и Александрина Тодорова - специалист дигитално клиентско изживяване (Digital Customer Experience Specialist).

    Стефка Костова стартира кариерата си в Теленор по програмата като административен асистент в екип „Обслужване на вътрешни клиентите в Теленор България“

    Как разбрахте за програмата OpenMind и защо избрахте да се включите?

    Стефка: Разбрах за програмата от приятели, които също са били в това голямо семейство и ми препоръчаха да се пусна в предизвикателството. Избрах да се включа, защото искам да се развия професионално, като това става в голяма компания, която дава възможности за хора с увреждания. 

    Александрина: В интерес на истината зная за съществуването на програмата от няколко години, но до октомври 2021 не бях кандидатствала. С един мой приятел разглеждахме отворени позиции и просто си подадохме CV-тата. Всичко стана ненадейно и много бързо. От няколко месеца бях решила, че имам нужда от професионална  промяна и видях добра възможност в лицето на Теленор. Като дългогодишен клиент на Теленор и доволен потребител си казах „Защо не?“. Бих могла да приложа досегашния си опит и да науча нещо ново, и така ето ме тук.

    Какви са предимствата на Open Mind като програма за заетост, как Ви помага?

    Стефи: Предимствата са кариерно и социално развитие на човек с увреждане.  Помага ми да се социализирам в обществото, също така тази програма ми дава възмост да покажа своите умения и възможности.

    Александрина: При онлайн срещата с изпълнителния директор на компанията Джейсън Кинг успях да науча много интересни факти за програмата. Доколкото зная, досега Open Мind e била за хора с увреждания предимно от София, които са посещавали редовно офиса, а от тази година се дава възможност и на хора от други градове да работят изцяло дистанционно. Това е едно страхотно начало за хора в неравностойно положение, които искат да разкрият потенциала си и  да намерят своето място. Би било страхотно, ако други компании вземат за пример тази програма и я приложат без никакви предразсъдъци. Надявам се един ден да нямаме нужда от подобен вид програми и всички да бъдат интегрирани по естествен начин. Смятам, че Open Мind е един добър старт, за да се случи това.

    Александрина Тодорова е на 32 години от град Пазарджик. На 1 ноември 2021 стартира по програмата като специалист дигитално клиентско изживяване (Digital Customer Experience Specialist)

    Как протече процесът по подбор? 

    С: Много професионално.

    А: Интервюто мина много интересно и опознавателно за двете страни. Благодарение на Радостина Тодорова ми беше предоставена възможността да се явя за три различни позиции и то на паралелно интервю, което неусетно продължи малко повече от час във виртуалното пространство. Всички оставиха много силна и позитивна следа в мен. Говорихме си както за отминали проекти и опит, така и за бъдещото професионално и личностно израстване. Най-хубавото беше, че искаха да ме опознаят не само като професионалист, но и като човек, а това е много ценно. Мисля, че се харесахме взаимно почти моментално и ето ме вече сред тях.

    Какви очаквания имате към програмата и работтата Ви в компанията?

    С: Моите очаквания са да ме научат на всичко, с което е свързана моята работа и след време да израствам в йерархията на тази компания.

    А: Моите лични очаквания са личностно и професионално развитие. Харесва ми да научавам и да опитвам нови неща, с които да надграждам досегашния си опит. Искам да овладея материята докрай и да я прилагам с лекота, за да се обогатя в нова сфера. Ще дам всичко от себе си за да допринеса за компанията. Очаквам и се надявам да израстна като професионалист и достоен колега.

    Какви са впечатленията Ви до момента?

    С: Впечатленията са ми много добри. С колегите се разбираме прекрасно и съм впечетлена от отношението им към мен! Чувствам се перфектно, защото работя на място, в което винаги съм искала!

    А: Въпреки че работя изцяло хоум офис, съм безкрайно щастлива, че попаднах в този екип. Колегите ми са безкрайно топли и позитивни, винаги загрижени и готови да помагат с всичко. Карат ме да се чувствам все едно съм при тях и съм част от нещо наистина значимо. Впечатленията ми са повече от прекрасни, всички са много мили, а работата е суперинтересна и много приятна. Смятам, че много компании трябва да вземат пример от Теленор не само от гледна точка на наемане на хора с увреждания, но и по отношение на това как да ценят служителите си. По този начин работата не е просто работа, а удоволствие и стимул. То е 50% от добре свършената работа.

    Горещо споделям мнението на Джейсън Кинг, че нямат значение пол, раса, религия или каквото и да е физическо затруднение, щом един човек е квалифициран за нещо, той няма причина да не бъде нает. Има страшно много хора, на които им е отнето нещо и ги прави различни по един или друг начин, но пък са успели да развият определен потенциал в дадена област повече от всеки друг. Уважавай себе си, за да те уважават и другите… Това е начинът да покажеш на света, че може да си различен, без в действителност да се различаваш от другите.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 15 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 16 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 18 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 20 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк