сряда, 06 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7319 прочитания

  Защо Visteon разширява екипа си в София и какви специалисти ще търси?

  Петя Писарска, HR мениджър на Visteon за България, пред Economy.bg
  21 октомври 2021, 13:41 a+ a- a

  Преди дни стана ясно, че глобалната технологична компания Visteon разраства най-големия си инженерингов хъб за Европа в София. Компанията разширява екипа си с още близо 100 отворени позиции, част от които са уникални за българския пазар.

  За да разберем повече какво налага разрастването и какъв тип специалисти ще се търсят, разговаряхме с Петя Писарска, HR мениджър на Visteon за България.

  Петя е новият мениджър "Човешки ресурси" на компанията у нас. Тя има 15 години професионален опит в сферата на човешките ресурси на национално и международно ниво. Най-големият й принос до момента е за екипа на IBM България, където работи 12 години.  Петя е магистър по „Управление на услугите“ от Бъкингамския университет във Великобритания.

  Петя, преди дни обявихте, че разширявате екипа си с нови 100 позиции. Какви специалисти ще търсите?
  Разрастването при нас не е преставало. От началото на годината броят на работещите тук е силно увеличен.
  Профилът на тези, които търсим в момента, е много широк. Стартира от най-ниското ниво – хора, които сега започват кариерното си развитие, до много опитни специалисти. Имаме нужди от кадри в хардуер, в софтуер, в механика. Много специфични профили и умения, като някои от тях са и доста нетипични за нашия пазар. Очакваме и се надяваме да успеем да ги развием и да създадем такъв тип специалисти.

  Какво имате предвид с нетипични?
  Това са доста комплексни роли. Не са били необходими досега на пазара в България. Но сега с развитието на Visteon, на изкуствения интелект и на автономното шофиране, се променят изискванията за уменията и знанията на кандидатите за работа.

  Докога сте си поставили цел тези 100 души да се присъединят към екипа ви?
  Ние се разширяваме постепенно и постоянно. И нямаме конкретен срок. Това е динамичен процес. Непрекъснато отваряме нови позиции. Броят се увеличава в зависимост от това каква е натовареността и какви проекти печели компанията. Колкото по-бързо, толкова по-добре.

  Значи, тези 100 позиции са в резултат на нови проекти?
  Те са в резултат на нови проекти, но не само. Центърът в София благодарение на 20-годишната си вече история се е утвърдил като основен партньор, като иновативният хъб за Европа в компанията. Партнираме си и с центровете в Америка и Азия, така че тук е основното развойно звено на компанията за Европа. Динамиката у нас е свързана с бизнеса на компанията в световен план. Добрата новина за нас е, че очевидно компанията разглежда София като мястото, където има подходящите знания и умения, и като средата, където могат да се случат тези проекти. И съответно работата идва при нас в София.

  Пазарът на труда у нас през последните години е доста конкурентен. Каква е стратегията Ви за привличане и задържане на таланти?
  Инвестиция в хората във всякакъв аспект. Най-вече развитие на знанията и уменията. Живеем във време, което не позволява на никого от нас, независимо в каква сфера е, да разчита на досегашните си знания. Непрекъснато се обучаваме. Изискванията и технологиите се променят, така че инвестицията e в уменията и знанията на хората, от една страна. От друга, напасването на средата спрямо външните изисквания. Естествено следим пазара и се стремим да бъдем конкурентни. Създаването на среда, в която хората се чувстват добре, също е важно. Много силен фокус поставяме и върху работата с училища и университети.

  Имате и собствена академия.
  Точно така. Не една. Разширяваме и фокуса. Друг важен елемент е и привличането на жените. Имаме много инициативи в тази посока. Продължаваме с този фокус, вкл. и в образованието. Правим специални модули, кръгли маси, специални обучения за жени. Опитваме се да покажем, че това не е само мъжка професия.

  Какъв модел на работа следвате в момента и как ще работите в бъдеще?
  В момента имаме хибриден модел на работа. За мен той ще остане и по този начин ще се работи и в бъдеще.

  Как въвеждате новите хора в работния процес?
  Имаме няколко програми за онбординг. За всяка позиция има план и ментор, който да въведе човека, така че да може той бързо и без стрес да навлезе в работата. Хибридно отново, като последните месеци това се случва най-вече онлайн. При възможност тук реализираме един интересен и задълбочен онбординг. Надяваме се, че ще можем да го правим лице в лице, защото това е по-ефективният начин.

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Вистеон Електроникс България ЕООД в JOBS.bg тук

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Какво да очакваме за банките и икономиката на България през 2024?
  Очакват се редица предизвикателства на различни фронтове, но и възможности за развитие на финансовия сектор, коментира Петър Чобанов, подуправител на БНБ
  преди 14 часа
  преди 14 часа
  преди 16 часа
  Какво е бъдещето на хибридната работа?
  Наред с многобройните предимства дистанционната работа има и редица недостатъци, отчита доклад на Colliers
  преди 16 часа
  Siemens и българската Nasekomo обявиха стратегическо партньорство по време на COP 28
  Двете компании ще си сътрудничат в дигитализацията на биопреобразуването чрез насекоми – новозараждаща се индустрия с потенциал за устойчиво развитие
  преди 16 часа
  АИКБ: Близо 80% от българската икономика вече е на светло
  Делът на сивата икономика у нас остава относително висок на фона на средните нива в ЕС