вторник, 28 септември 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  738 прочитания

  Софийският университет ще си сътрудничи с БЕХ

  Холдингът ще подсигури студентски стажове и практики, ще бъдат създадени менторски програми и съвместни магистърски и докторски програми
  10 септември 2021, 14:46 a+ a- a

  „Български Енергиен Холдинг” ЕАД (БЕХ) и Софийският университет „Св. Климент Охридски“ подписаха споразумение за сътрудничество с цел реализиране на съвместни инициативи за ускорено развитие на иновационния потенциал в българския енергиен сектор. В церемонията взеха участие заместник-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов, изпълнителният директор на БЕХ ЕАД Валентин Николов и ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.

  Двете страни се договориха да осъществяват съвместни дейности по иновации, приложни изследвания и образование в направленията ядрена енергетика, ядрена техника, ядрена физика и химия, геология и проучване на природни ресурси, внедряването на иновативни енергийни технологии, изкуствен интелект, технологично предприемачество и иновации в информационните технологии, енергийни пазари и услуги и други. 

  Споразумението предвижда БЕХ ЕАД заедно със Стопанския факултет, Геолого-географския факултет и Физическия факултет на Алма матер да създават работни групи по иновационни проекти за осигуряване на плавен енергиен преход към използване на чиста и нисковъглеродна енергия, както и постигане на конкурентоспособност и висока добавена стойност в енергийния сектор. Планирано е и със съвместни усилия да бъдат разработвани проектни предложения до финансиращи институции и организации, осигуряващи ресурс за реализацията на иновативни енергийни проекти.

  БЕХ ЕАД и Софийският университет ще си сътрудничат за развитието на експертния и научноизследователския опит и капацитет, както и за технологичната и научноексперименталната база и лабораторна инфраструктура на двете страни. БЕХ ЕАД ще подсигури студентски стажове и практики с посещения на място в обектите от холдинговата група, като се предвижда и подпомагане на кариерното ориентиране и мотивиране на студентите и докторантите, създаване на менторски програми и съвместни магистърски и докторски програми.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  ЕК започва да наблюдава собствеността върху медиите
  Става все по-трудно да се разбере кой е собственикът на медиите в ЕС, смята еврокомисарят Вера Йоурова
  преди 10 часа
  ЕK отпуска 95 млн. евро за подобряване на достъпа до тестове
  Общо 20 държави от ЕС ще получат осигурените средства
  преди 12 часа
  Над една трета от учителите са ваксинирани поне с една игла
  Засега няма причина да се преминава масово към онлайн обучение, посочи министърът на образованието
  преди 12 часа
  Японската централна банка ще продължи с програмите за подпомагане на бизнеса
  Според управителя Курода икономическото възстановяване ще стане по-ясно с намаляването въздействието на пандемията
  преди 13 часа
  Progress придобива Kemp
  Сделката на стойност $258 млн., е част от стратегията на Progress за растеж на бизнеса през следващите години