вторник, 16 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6582 прочитания

    В новото си издание Scalefocus Академия ще обучи безплатно 40 .NET и Java програмисти

    Кога стартира и за кого е подходяща попитахме организаторите, а как протича обучението разказват служители на компанията, преминали ИТ академията
    25 август 2021, 16:53 a+ a- a

    Красимир Костадинов, СТО на Скейл Фокус и изпълнителен директор на СФА

    Тази есен българската софтуерна компания Скейл Фокус ще проведе четвъртото издание на обучителната си инициатива Скейл Фокус Академия (СФА). В рамките на програмата, която ще протече изцяло дистанционно, ще бъдат обучени безплатно 40 .NET и Java програмисти. Академията стартира на 18 октомври 2021, а кандидатстването е отворено до 30 септември.

    Свързахме се с Красимир Костадинов, СТО на Скейл Фокус и изпълнителен директор на СФА, и Надежда Петкова, оперативен мениджър на СФА, за да ни разкажат повече за предстоящото издание. А как изглежда обучението в Академията през очите на курсистите, попитахме Георги Дюлгеров и Стоян Георгиев, които стават част от екипа на компанията, след като преминават обучението. 

    Кога стартира Скейл Фокус Академия, колко души са се обучавали в нея досега и как се промени?

    Предстои поредното издание на Скейл Фокус Академия. Кога стартира инициативата и колко души са преминали през нея?
    Краси: Инициативата започна през есента на 2019 година, като се промени доста като формат от тогава до сега. Имали сме над 8 000 заявили участие хора, от които ни сме приели за обучение малко над 100 души. От тях наши колеги вече са над 50. 

    Какво се промени от създаването на Академията досега?
    Краси: За периода до момента форматът претърпя много промени. Първоначалната идея да провеждаме паралелни издания в нашите деливъри центрове в София, Пловдив, Варна и Бургас. Тогава все още не бяхме открили офиса в Скопие. След първия локдаун буквално за един ден организирахме всичко да протича виртуално и оттогава продължаваме така. Виртуалните обучения ни дадоха много нови възможности, които не бяхме планирали и обмисляли дотогава. Дори бих казал, че Академията е интернационална, тъй като в последното издание имахме повече хора, заявили участие от Македония, отколкото от България.

    Промени се и начинът, по който оперира Академията. Фокусът ни е върху подобряване на процеса, на ефективността и на това, което обучаващите се научават. Наскоро започнахме да въвеждаме и процес на дообучаване на курсистите, които започват работа при нас. Защото каквото и обучение да предложим, когато колегите се сблъскат с реалността, винаги имат нужда от помощ. Това обучение продължава средно около 3 месеца, но всичко зависи от индивидуалните случаи.

    Кога стартира новото издание на СФА и как става кандидатстването?

    Кога ще се проведе четвъртото издание и как става кандидатстването?
    Краси: Новото издание стартира с първоначален тест за технически умения, който ще се проведе на 30 август 2021. Записалите се за теста получават линкове и цялата необходима информация за него. Самият тест се провежда в HackerRank. Има Coding Challenge и въпроси.

    Идеята ни не е да обучаваме хората на А и В в програмирането, а да дадем практически умения на хора, които вече имат някаква теория зад гърба си без значение как е придобита. В рамките на 2 седмици след техническия изпит, преминалите кандидати продължават с тест по английски език. Той също ще се проведе онлайн и е нещо ново във формата. След като се оцени и нивото на английски език, следва дискусия с HR екипа и запознаване с хората и средата. Всички интервюта се провеждат виртуално и с тях се опитваме да оценим не толкова уменията, колкото мотивацията на кандидатите. Искаме да се уверим, че знаят с какво се захващат, че това е за тях и са щастливи да го правят. След тези интервюта получават покана за СФА. Следва стиковане с тютори, запознаване с менторите и с програмата на Академията. Самите занятия започват на 18 октомври. Ние се свързваме с всички кандидати, независимо дали са се справили успешно, или не с тестовете, за да знаят на коя стъпка имат да поработят още.

    Колко души ще се обучават в новото издание на СФА и какво се очаква от тях?

    Колко души очаквате да кандидатстват и колко ще приемете?
    Краси: Нямаме очаквания колко души могат да се включат, но ще се радваме да са повече. Нямаме ограничения колко души могат да кандидатстват, но можем да обучим ограничен брой хора. Планът е да имаме две групи от по 20 участници - една .Net и една Java. 

    Изисква ли се кандидатите да имат някакви поне начални познания, или Академията е подходяща и за хора без знания и опит?“
    Краси: Академията е кратка, за разлика от други подобни формати, които наши колеги  партньори развиват. В това време с фокусираме само върху практически знания и умения и върху технологии, които са необходими за ниво „младши софтуерен разработчик“. Очакваме хората да имат основни теоретични познания или ако нямат, можем да ги насочим как да ги придобият. Влизайки в Академията обаче, от тях се очаква да имат знания и да градят над тях. Но не изискваме опит. Идеята на СФА е да е входна точка за кариера в ИТ сектора.

    Колко време продължава Академията и как ще протече обучението?

    Колко време продължава обучението в Scalefocus Academy и как ще протече?
    Надя: Обучението стандартно е 90 дни, толкова ще продължи и следващото издание на Академията, като то ще се проведе изцяло онлайн. Първото издание стартира в Бургас и се проведе в офисите ни, но покрай пандемията се наложи бързо да се реорганизираме и да преминем в онлайн форма на обучение. Това позволява на студентите да се включват от различни локации в България и Северна Македония от комфорта на своя дом, вила, а защо не и от плажа. Обучението, комуникацията и всички процеси ще се провеждат дистанционно, без да се налага присъствие.

    Обучението протича в онлайн среда със срещи с тюторите, които са 3 пъти седмично между 18:00 и 21:00 часа. Студентите имат кратки срещи и със своите ментори. СФА предоставя на всички студенти достъп до известна обучителна платформа, в която имат достъп до различни видеа. Практиката показва, че всеки студент трябва да отдели около 20-30 часа седмично, за да е ефективно обучението.

    Върху какви проекти ще работят курсистите?

    Върху какви проекти ще работят курсистите?
    Надя: Курсистите ще работят по обучителни проекти, които са близки до реалната среда в Скейл Фокус, но са улеснени, за да отговарят на знанията и уменията на обучаващите се.

    Първоначално започваме с нещо лесно за имплементиране, а впоследствие с напредването на обучението задачите ще стават все по-сложни.

    Как завършва обучението?

    В края на обучението какво ще знаят и могат реално участниците? Как завършва курсът и какво получават курсистите?
    Краси: Всички завършили получават сертификат за преминалото обучение. В края на Академията студентите преминават през кратко обучение как да се подготвят за интервю за работа, кои са важните неща, които трябва да покрият, какво очакват работодателите и т.н. Така че, дори и да не получат предложение за работа в Скейл Фокус, те са много добре подготвени да намерят такава. Ако е необходимо, могат да получат и референции от нас. 

    Академията платена ли е?
    Краси: Не, Академията е безплатна. Винаги това е била идеята. Ние предоставяме всички необходими за обучението материали, достъп до сайтове с технологични ръководства и т.н. С участниците единствено подписваме договор, в който те се  задължават да полагат усилия и да имат съвестен и отговорен подход към самото обучение. Ако те не са редовни в Академията, ние можем да им прекъснем обучението. 

    Каква е разликата между тютор и ментор?

    Какви ще са преподавателите?
    Краси: Ние имаме два типа роли, които помагат на хората в Академията. Едната е тютор. Тя е близко до класическия учител, но е много по-практически насочена. Това е по-скоро обучител, който показва, а не разказва, защото идеята е хората да учат, правейки. Тюторът ги обучава, изпитва, оценява, дава задачи. Втората роля е ментор. Тя е по-близо до голям брат или сестра, който ти помага със заданията. Това са опитни инженери, които работят в компанията и които отделят от времето си, за да правят код ревюта, да дават съвети, да помагат със задачи, ако някой има проблеми или притеснения, които не иска да сподели с тютора. Стараем се един ментор да има максимум 3-4 души, на които да отделя време. Понякога има срещи и на живо, но това не е част от формата по принцип. Основно всичко се случва виртуално.

    Колко ще са тюторите и менторите?
    Краси: Тюторите ще са двама – един за .Net и един за Java групата. Менторите ще са 4 или 5 за всяка от групите. Както казах, техните отговорности ще са различни. Менторите ще имат нелеката задача да намерят подход, за да стигнат до всеки един курсист. Те са по-скоро реактивна страна, т.е. те са на разположение. Да, ще имат регулярни срещи със своите ментиита, но се очаква курсистът да знае от какво има нужда от ментора. Докато тюторът работи по готова програма. Той ще преведе обучаващите се през всичко необходимо, за да станат джуниър дивелъпъри в съответната сфера. 

    Как подбирате менторите и тюторите?
    Краси: Трудно е да намерим правилните хора с правилното мислене. Що се отнася до менторите, това са хора, които сами са изявили желание да помагат на други в компанията. Те работят по реални проекти, заети са, но обикновено се уговарят с ментиитата за определени слотове, в които могат да им отделят време. Тюторите са изцяло отдадени на процеса. Те подготвят материалите, преподават, не работят активно по проекти, докато са тютори. Но за нас е важно те да не са постоянно тютори, за да могат да привнасят и професионален опит. Тюторите освен желание и подход трябва да имат и необходимите умения, за да могат да преподават и да обясняват. Докато менторите са на разположение по-скоро да покажат, да помогнат, да решат проблем.

    Ще получат ли предложение за работа успешно завършилите Академията?

    Ще предложите ли работа на успешно завършилите и колко души бихте присъединили към екипа?
    Краси: Трудно е да направим план на колко души бихме предложили работа, преди да се запознаем и да работим с тях. Двете групи са от по 20 души и в идеалния случай бихме предложили работа на всички 40. В края на обучението те минават интервюта с наши колеги, които са същите, през които минават и джуниър дивелъпърите от пазара на труда. Поради тази причина част от тях въпреки подготовката не успяват да преминат последната летва. Повечето обаче се справят и стават част от екипа ни. 

    Дайте пример за успешно преминали Академията колеги, как се развива кариерата им?
    Надя: Имаме много колеги, които в момента работят в DevOps, Java, FE и Mobile екипите и кариерата им продължава да се развива успешно. 

    Пример за такива колеги са Георги Дюлгеров и Стоян Георгиев. Георги е в Mobile екипа ни и беше студент в първото издание на СФА, което се проведе в Бургас. Стоян Георгиев е ново попълнение в екипа ни. Той завърши Академията през април 2021 и от май е  част от DevOps екипа ни в Бургас, като се присъедини към компанията през месец май на позиция DevOps Engineer I.

    Вижте какво ни разказа за обучението Георги Дюлгеров, който е един от успешно завършилите Академията и в момента работи в Скейл Фокус като софтуерен инженер 
    Вижте какво ни разказа за обучението Стоян Георгиев, който е един от успешно завършилите Академията и в момента работи в DevOps екипа в Скейл Фокус
    Как подобен тип обучения се отразяват на ИТ пазара?

    Как обучителни инициатива като Вашата се отразяват на ИТ пазара?
    Краси: Заради спецификите на българския ИТ пазар много компании започнаха да правят обучения, появиха се много професонални академии. Това е страхотно за пазара. Дори и хората, които не успяват да започнат работа веднага, след като завършат дадена академия, имат някакъв фундамент, който могат да надградят и с още малко усилия да започнат работа. Така че подобни инициативи допринасят много за средата като цяло. Първо, защото те дават възможност на много хора да опитат нещо различно. Има голяма мистификацията около инженерния труд в дигиталния свят и е добре тя да се разсее. И второ, тъй като програмите за обучение в университетите са много дълги, те невинаги успяват да отговорят на търсенето на пазара и флуктуациите в кратки срокове. Така че, винаги ще има нужда от университети, винаги ще има нужда и от допълнително професионално обучение. Аз дори не мисля, че двете са конкуренция, а че се допълват прекрасно. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 35 минути
    В София ще се състои кръгла маса за електронната търговия в ЕС
    „Бъдещето на електронната търговия в Европейския съюз“ ще се проведе на 29 април
    преди 1 час
    Двуцифрен ръст в ползването на услугата Executive Search у нас през 2023 спрямо 2020 
    Транспорт и логистика е секторът с най-голям ръст в ползването на директното търсене за мениджърски позиции, според анализа на БЕСА
    преди 2 часа
    БАКБ придобива Токуда банк
    Очаква се регулаторно одобрение на сделката
    преди 5 часа
    България в ЕС: Повече инвестиции и по-високи доходи
    Износът на стоки от България в ЕС достига 31 млрд. евро през 2022, отчита доклад на ИПИ
    преди 6 часа
    OpenAI навлиза в Азия
    Първият офис в региона е в Япония
    преди 8 часа